Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yine düşürdü: Bakanlıktan tepki geldi

Moody's gece yarısı şoku yaşattı... Türkiye'nin kredi notunu bir seviye daha düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu görünümün negatif olduğunu da belirtti

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, S-400 gerginliği ve yeniden seçim gündemlerine boğulmuş Türk piyasalarına bomba gibi düşen bir geceyarısı açıklaması yaptı.

Türkiye’nin kredi notunu Ba3’ten B1’e indiren kurum Türkiye’nin kredi görünümünü de negatif olarak değerlendirdi.

Kurum Türkiye’nin notunda indirim ödemeler dengesi krizi riskinin artmaya devam ettiği görüşümüzü yansıtıyor açıklamasını paylaştı.

Türkiye’nin notunu bir kademe düşüren Moody’s’in değerlendirme skalasına göre B1 seviyesindeki ülkeler yüksek kredi riskine sahip olarak görülüyor.

#reklam#

Moody’s’in açıklamalarına göre Türkiye’nin döviz rezervi tamponları zayıf ve bunların gelecek 2 yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflaması bekleniyor.

Not indirimine dair raporda kurum, Türkiye’nin göreceli olarak sakin geçen Eylül 2018-Şubat 2019 periyodundan sonra ara ara vuran bir döviz krizi ile yeniden karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kurum geçtiğimiz yılın Mart ayında yaptığı indirimin ardından Ağustos ayında da bir indirim yaparak Türkiye’nin notunu Ba2’den Ba3’e düşürmüştü.

Bu geceki indirimle beraber Türkiye’nin junk “çöp” seviyesindeki görünümü daha da derinleşmiş oldu.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN KARARA TEPKİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Moody's'in kararına tepki gösterdi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından verilen not indirim kararı, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır" diyerek şöyle devam etti:

#reklam#

"Kuruluş, yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin borçlarının rezervlerinden 2.6 kat fazla olduğuna vurgu yapmıştır. Bu oran, Moody's'in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir. Son beş yıllık ortalamalara bakıldığında Türkiye'nin ithalat üzerinden ölçülen rezerv yeterliliği Türkiye ile benzer olarak tanımlanabilecek gelişmekte olan Avrupa ülkelerine yakın seyretmektedir."

Bakanlık, açıklamasına "Bugün de dalgalı döviz kuru, sermaye akımlarının serbestligi ve girisimciligin teşvik edilmesi ekonomi politikalarımızın merkezinde yer aldıgı gibi bunun aksi Türkiye Cumhuriyeti için ne bugün ne de yarın asla söz konusu olmayacaktır" diye devam etti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz