Mücevherde kırılma: Pırlantada ÖTV önümüzü kapadı

Dünya elmas ticaretinin üçte birini yapan Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımlar mücevherde kırılma yarattı. 33 milyar dolarlık değere sahip Rus elmasları Körfez'deki elmas borsası Dubai'ye yöneldi. Sektör kaynakları, pırlantadan alınan ÖTV'nin borsanın önünü kapadığını belirtti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Dünya elmas ticaretinin üçte birini yapan Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımlar mücevherde kırılma yarattı. ABD yaptırımları yüzünden Avrupa'nın elmas borsası konumundaki Belçika, Rusya'dan elmas alamamaya başladı. Daha önce Belçika'da işlem gören ve buradan dünyaya satılan 32-33 milyar dolarlık değere sahip Rus elmasları Körfez'deki elmas borsası Dubai'ye yöneldi.

RUSYA BİZE KAPI AÇARDI

Aydınlık'tan Recep Erçin'in haberinin göre sektör kaynakları bu noktada Türkiye'nin çok önemli bir fırsatı kaçırdığını ifade ediyorlar. Geçen günlerde Kapalıçarşı'da faaliyet gösteren kuyumcularla bir araya geldik. Sohbetimiz sırasında İstanbul Elmas Borsası'nın geçen 4 yıllık süreçte önemsenmeyerek geliştirilmediğini söylediler.

#reklam#

Eğer o proje istendiği noktada olsaydı Türkiye'nin bugün bölgenin elmas borsası olacağına ve Belçika'dan Dubai'ye kayan yaklaşık 33 milyar dolarlık elmas piyasasından Türkiye'nin de pay alacağını ifade ettiler. Türkiye'nin Rusya ile olan ilişkilerine dikkat çeken sektör temsilcileri, "Batı bu ülkeye yaptırım uygularken Türkiye'nin tarafsızlığını koruması sayesinde eğer İstanbul'daki elmas borsası desteklenmiş olsaydı 33 milyar dolarlık bu büyüklüğün önemli bir kısmının İstanbul'da işlem göreceğini" kaydettiler. Sektör kaynakları ayrıca, Dubai'nin bu konuda gerek doğrudan emirler gerekse bakanlar ve özel sektörünün eşgüdümlü çalışarak, bu büyüklüğü kendilerine çektiğini ifade ettiler.

PIRLANTADAN ÖTV ALINMIYOR MASALI

Sektörün ve ülkenin bu fırsatı kaçırmasının temel nedeni ise kamuoyunda "pırlantadan ÖTV alınmıyor" söyleminin yaygınlaşması ile birlikte, esasen ham madde olarak ithal edilen pırlantaya ÖTV getirilmesi... Sektör kaynakları, şunları ifade ettiler: "Biz pırlantayı mücevher yapmak için kullanıyoruz. Ham madde olarak gelen pırlanta zaten bir son tüketim ürünü değil. Son tüketim ürünü haline geldiğinde yüzük, gerdanlık, bileklik, küpe vd. zaten nihai tüketiciye satılırken bunun üzerinden de KDV alınıyor. Fakat biz pırlantada, üreticinin ithalatı aşamasında ÖTV koyduğumuz zaman yani ara malına, bu sefer buranın borsa olmasının önüne geçiyoruz. Çünkü zaten taşın değeri belli, taşın üzerine en fazla yüzde 1-2 işçilik koyabiliyorsunuz. Yüzde 5 ÖTV koyduğunuz zaman buranın bir çekim merkezi olmasının önüne geçiyorsunuz. Geçen yıllarda Dubai pırlantaya yüzde 5 ÖTV koyunca, gelirlerini artırmak için, İstanbul bu noktada avantajlı konuma geçmişti. Maalesef biz de aynı şeyi yapınca bu sefer Dubai yeniden o fırsatı yakalamış oldu. Orada işleyen bir piyasa vardı."

#reklam#

PIRLANTAYA İNDİRİM OLUR MU?

Sektör kaynakları ile sohbetimizde pırlanta içeren ürünlerde zaman zaman markaların yaptığı büyük oranlı indirimler de gündeme geldi. Kapalıçarşı kuyumcularına sorduk; siz dünya piyasasında fiyatı belli olan bir metanın işçilikle mücevher yapılması sayesinde bir ürün ortaya çıktığını belirtiyorsunuz. Bunun da fiyatının hem altın fiyatı hem de pırlanta fiyatı belli olduğu için belli bir tutarın altında olamayacağını söylüyorsunuz. O halde gerek sosyal medyada gerek televizyonlarda gördüğümüz, zaman zaman gündeme gelen büyük oranlı indirimler nasıl oluyor?

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz