Ödeme sistemlerinde FinTechlerin pazar payı
FinTech’ler ödeme sistemlerindeki payını artırmayı sürdürmektedir. Hukuki alanda yapılan düzenlemeleri takip eden finansal teknolojiler alanındaki gelişmeler, ödeme sistemlerinin pazardaki payını artırmasına katkı sağlamaktadır.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
FAST, TR Karekod ve Kolay Adresleme Sistemi (KOLAS) gibi gelişmelerle kullanıcılar finansal teknolojilerin sağladığı avantajlardan yararlanmayı sürdürürken, açık bankacılık sisteminde yaşanan yeni gelişmeler kartlı ödeme sistemlerinin sonunu getirmeye hazırlanmaktadır.
FinTech Nedir?
Sözlük anlamı ile FinTech, teknolojiden yararlanarak finansal hizmetleri iyileştirmeyi amaçlayan yeni finans endüstrisini tanımlamaktadır. Literatüre İngilizceden geçen terim, “Finance” ve “Technology” kelimelerinden türetilmiştir. Finans sektörünü daha erişilebilir hale getiren yenilikçi iş modelleri ile teknolojiyi birleştiren FinTech, hız ve maliyet noktasında önemli artılara sahiptir. Akıllı cihaz kullanımı ile artan mobilite, FinTech’in hedeflediği “finansal hizmetleri genel halk düzeyinde erişilebilir hale getirmek” amacına destek olmuş ve finansal alanda yeni geliştirilen ürün ve hizmet çözümlerinde teknolojinin desteğinin artmasına katkı sağlamıştır.
FinTech’in tanımına verilebilecek en güzel örnek, akıllı telefonlar ile günümüzde herkesin mobil bankacılık uygulamalarına ulaşabilmesi, kripto para alım ve satımı yapabilmesi, e-ticaret ödeme onayı verebilmesi ve borçlanma hizmetlerinden yararlanabilmesi olarak gösterilebilir. Kurumsal açıdan FinTech çok daha fazlası anlamına gelmektedir. Yapay zekanın giderek artan finansal alan kullanımı doğrultusunda karar verme, müşteriye ulaşma ve daha kompleks sorunlara çözüm yolu bulma adına FinTech teknolojisi işletmelere çok daha fazlasını sunmaktadır.
FinTech’lerin Avantajı Nedir?
Gelişen internet ve mobil uygulama kullanımı ile maliyet bazında önemli kazanımlar elde edildi ve günümüz insanı, FinTech avantajlarından daha fazla yararlanabilme şansı yakaladı. Hizmet verenlerin ve kullanıcıların hayatlarına büyük kolaylık sağlayan FinTech, hızlı ve artan hizmet seçeneği ile artılarını yaşatmaya devam ediyor. Hayatımıza ATM ve POS cihazı kullanımı ile giren bu yeni finans endüstrisinin artılarını ise şu başlıklar altında incelemek gereklidir.
- İşlem kolaylığı
- Maliyet avantajı
- Artan hizmet seçeneği
- Uzaktan erişim özgürlüğü
- Kişiselleştirilmiş finans deneyimi
- Geniş kitlelere ulaşım
- İşlem Kolaylığı
FinTech’ler çözüm arayan kullanıcılara pratiklik kazandırmaktadır. Dijital ortama aktarılan çözümler fiziksel yapıların hantallığından kurtulmayı mümkün kılarak işlem hızına önemli katkı sağlarken, işlem kolaylığını da beraberinde getirir.
- Maliyet Avantajı
FinTech kuruluşları teknolojinin desteği ile fiziksel yapılara yönelik harcama yapmaktan kurtuldu. Kuruluşların yaşadıkları maliyet avantajı düşen ya da sıfırlanan işlem ücretine dönüşerek, kullanıcıların yapacakları işlemler için üstlenmeleri gereken maliyetlerde iyileştirmeleri sağlanmaktadır.
- Artan Hizmet Seçeneği
Müşteriye erişim için konum zorunluluğunu ortadan kaldıran işletmeler, daha geniş hizmet seçeneğini genel kullanıcı düzeyinde sunabilmektedir. Geleneksel finans hizmetlerine nazaran FinTech’lerde çok daha fazla sayıda hizmet seçeneği teknolojinin desteği ile sunulmaktadır.
- Uzaktan Erişim Özgürlüğü
FinTech’ler, fiziksel sınırları ortadan kaldırarak müşterilere uzaktan erişim özgürlüğü kazandırmaktadır. En karmaşık finansal işleminizi yeni finans endüstrisinin sağladığı kazanımlardan yararlanarak mekandan bağımsız bir şekilde sadece bir internet bağlantısı ile gerçekleştirebilirsiniz.
- Kişiselleştirilmiş Finans Deneyimi
FinTech’ler teknolojiyi kullanarak kullanıcılar ile ilgili daha çok veri toplayabilmektedir. Toplanan veriler işlenerek doğrudan kullanıcıya hitap eden hizmetlerin geliştirilmesine olanak tanımaktadır.
- Geniş Kitlelere Ulaşım
Teknolojinin etkisi ile FinTech’ler daha geniş müşteri kitlesine ulaşabilmektedir. İnternet ve mobil bankacılık aracılığı ile banka müşteri yarışında yaşanan rekabet, fiziksel sınırların ortadan kalkmasının işletmeler açısından önemini gözler önüne sermektedir.
FinTech Türleri Nelerdir?
Geleneksek finans sisteminin hantal ve belirli bir zümreye hitap eden yapısını kıran FinTech ekosistemi, başta ödeme sistemleri olmak üzere giderek daha geniş bir alanda yayılmayı sürdürmektedir. Avantajlarının yanında artan mobilite ve gelişen teknoloji etkisi ile ekosisteme her geçen sürede yeni seçenekler eklenmektedir. Pek çok farklı tür ve teknolojiye sahip FinTech’te, kullanıcıların hayatını en çok değiştiren modeller şu şekilde örneklendirilebilmektedir:
- Dijital bankacılık
- Online ödeme
- Mobil ödeme
- Sigorta
- Para transferi
- Borç verme
- Kripto para birimi
- Makine öğrenimi
- Dijital Bankacılık
Bankaların dijital uygulamaları FinTech’in tüketicilerin hayatını değiştiren en güzel örneğidir. Geleneksel bankacılık uygulamalarına göre tüketicinin hayatını geliştiren dijital uygulamalar, bankacılık hizmetlerinin erişilebilirliğini de artırmaktadır. Bankaya gitme ve uzun sıra bekleme zorunluluğunu artıran dijital bankacılık kanalları, giderek geleneksel bankacılık sisteminin yerini almayı sürdürmektedir.
İlginizi Çekebilir: Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 4.5 trilyon dolara ulaştı
- Online Ödeme
Online ödeme sistemlerinin gelişimi, e-ticaretin yaygınlaşması için gerekli altyapıyı hazırladı. Devrim açan FinTech’lere örnek olarak gösterilebilecek online tahsilat yöntemleri, tüketicilerin hayatında önemli bir değişim sağlamayı başardı. E-Ticaret pazarının bu denli büyümesinin ardında yatan en önemli motivasyon kaynağı olan online ödeme FinTech’i, kripto para sektörünün yaygınlaşması ile gelişimini sürdürerek tüketicilere daha avantajlı alternatifler sunmaya ve gelişmeye devam edecektir.
- Mobil Ödeme
Mobil cihaz kullanımının artmasına paralel olarak geliştirilen mobil ödeme çözümleri, tüketicilerin pek çok finansal işlemi cep telefonları üzerinden tamamlayabilmelerine olanak tanımaktadır. Fatura ödeme, alışveriş yapma ve kredi taksiti ödeme gibi pek çok finansal işlem mobil ödemeye yönelik geliştirilen finansal teknolojiler ile dakikalar içerisinde istenen yer ve mekanda yapılabilmektedir.
- Sigorta
Sigorta şirketlerinin müşterilere daha ulaşılabilir hale gelmesini sağlayan FinTech gelişmeleri, tüketicilere de artan rekabetten kar edebilme opsiyonu sunmaktadır. Herhangi bir sigorta acentesine bağlı olma zorunluluğunu ortadan kaldıran yeni gelişme ile tüm sigorta işlemleri çevrimiçi ortamlar üzerinden dakikalar içinde tamamlanabilmektedir.
- Para Transferi
Dijital ve mobil uygulamaların artan fonksiyonelliği ile hayatımıza giren dijital para transferleri, dakikalar içerisinde işlem yapabilme kolaylığı sağlar. Finansal teknolojilerde yaşanan gelişmeler para transferi yöntemlerinde işlem ücretlerinde de tasarrufa gidilmesine olanak tanıyarak tüketicilerin lehine önemli kazanımlar elde edilmesini sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: FAST'te limit 2 bin liraya yükseltildi!
- Borç Verme
Tüketicilerin finansmana erişimini kolaylaştırma adına da FinTech önemli aşamalar kaydedilmesini sağlamaktadır. Kredi başvuruları finansal teknolojilerin etkisi ile online platformlara taşınmış ve acil nakit ihtiyaçları için sadece dakikalar içerisinde onay alınan kredi başvuru süreçleri hayatımıza girmiştir.
- Kripto Para Birimi
FinTech inovasyonunun doğurduğu kripto para sektörü, giderek büyümekte ve ilerleyen süreçte finansal teknolojilerin bu alanda yoğunlaşacağını göstermektedir. Kripto para birimlerinin tamamı ve blockchain teknolojisini FinTech olarak görmek mümkündür.
- Makine Öğrenimi
Kullanıcılara kişiselleştirilmiş deneyim sunmak adına makine öğrenimi alanında FinTech önemli aşamalar kaydedilmesine katkı sağlamaktadır. Büyük miktarlarda verinin elde edilerek analiz edilmesinde algoritma kullanımı giderek artmıştır.
KOBİ’ler FinTech Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
FinTech uygulamalarına göz atıldığında, bireysel kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıran ve işlem maliyetlerinde kazanımlar elde etmelerini sağlayan önemli artılar bulunduğu fark edilmektedir. Elde edilen kazanımların ise çift taraflıdır ve KOBİ’ler, finansal teknolojiler aracılığı ile pek çok noktada avantaj elde etmektedir.
Büyüyen bir işletmenin önünde gösterilen en büyük iki engel maliyet ve zamandır. FinTech’ler bu iki engelde tasarruf sağlayarak KOBİ’lerin önünü açmaktadır. 2019 yılında Türkiye’deki işletmelerin ölçülen 8,9 trilyon liralık yıllık cirosunun %65,5’inin KOBİ’ler tarafından yapıldığı düşünüldüğünde, finansal teknolojilerden elde edilecek maksimum verimin ne denli önemli olduğu görülecektir.
KOBİ’ler en çok tahsilat ve finansmana erişim noktasında FinTech’ten yararlansa da pek çok hatalı ya da eksik seçin gibi hatalar nedeniyle kendilerine sunulan artıların tamamından yararlanamamaktadır. Sadece JP Morgan Chase’in yılda 11 milyar dolarlık FinTech Ar-Ge ekibine yatırım yaptığı bilinmektedir. Dünya markalarının bu denli finansal teknolojilere yönelmesi, ülkemiz işletmelerinin de geleceğinin bu alanda şekilleneceğini düşünmeleri için yeterlidir. KOBİ’ler büyüyen bir işletmeye sahip olmak için FinTech uygulamalarını efektif olarak kullanmalıdır ve kullanım sırasında aşağıda başlıklar halinde paylaşılan maddelere dikkat ederek kazanımlarını artırabilirler.
1.Tahsilat Kolaylığından Yararlanılmalı
KOBİ’lere FinTech’ler aracılığı ile sağlanan en büyük kolaylık, tahsilat alanında yaşanmaktadır. Sanal POS kullanımının yaygınlaşması ile tüketiciler giderek alışveriş tercihlerini dijital alanlara kaydırmaktadır. KOBİ’ler müşterilerine satış yapabilmek için sadece fiziki mekanlara değil dijital platformlara da önem vererek tahsilat noktasında FinTech’ler aracılığı ile sunulan tüm kolaylıklardan yararlanmalıdır.
2.Finansa Erişilebilirlik Kolaylaştırılmalı
Dijital kredilendirme alanında geliştirilen FinTech’ler ile e-ticaret alışverişlerine yeni bir ödeme yöntemi kazandırıldı. KOBİ’ler müşterileri için finansa erişimi kolaylaştırmak adına banka ve kredi kartı ile ödeme opsiyonuna ek olarak dijital kredileri de portföylerinde yer vermelidir.
3.Yeni Finansman Kaynaklarına Erişim Sağlanmalı
KOBİ’ler işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak adına finansmana sıkça ihtiyaç duyar. Nakit akışının bozulmaması amacı ile giderilmesi gereken bu finansman ihtiyacında gelişen FinTech’ler etkisi ile daha düşük maliyet ve yüksek işlem hızı artılarından yararlanılmalıdır. FinTech’ler aracılığı ile KOBİ’ler finansmana daha ucuz erişebilmenin yanında daha hızlı ulaşabilme fırsatlarını da değerlendirmelidir.
4.Uluslararası Ödeme Avantajlarından Yararlanılmalı
FinTech’ler alışverişte sınırları kaldırdı. Uluslararası ödeme alma noktasında hayata geçirilen finansal teknolojilerden verimli yararlanan KOBİ’ler, kısa sürede iş hacimlerini artırma potansiyeli kazandılar. Para birimleri arasında dönüşümü hızlandıran ya da farklı para birimlerinden ödeme almayı kolaylaştıran teknolojilerden KOBİ’ler de yararlanarak küresel pazarda etkilerini artırmalıdırlar.
Türkiye Pazarında Fintech Pazar Payı
Türkiye’de Fintech yatırımları giderek büyümeyi sürdürerek özellikle bankacılık alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. 2012 yılında 4,6 milyon dolar olarak gerçekleşen FinTech yatırımları yıllık %14 düzeyinde ortalama büyüme kaydederek artışa geçmiştir. 2018 yılında Deloitte ve Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) işbirliği ile hazırlanan 2018 tarihli raporda ise Türkiye’de FinTech alanında faaliyet gösteren şirketlerin 15 milyar dolarlık büyüklüğe sahip oldukları ortaya konmuştur.
Öte yandan ülkemizde kripto para birimlerine duyulan ilgi de artmış ve Sputnik Türkiye’nin haberine göre kripto para piyasasının büyüklüğü 1 milyar dolara yaklaşmıştır. Bankacılık ve ödeme alanlarına yönelik geliştirilen FinTech girişimleri ülkemizde Pazar payının önemli bir kısmının elinde tutarken, kamu desteğinin bu gelişmelere olan teşviklerinin artması ile kişisel finans yönetimi, faturalama, muhasebe ve girişim finansmanı alanında yeni FinTech girişimleri çoğalmıştır.
Türkiye’de 2021 yılının Mart ayında 441 FinTech şirketinin var olduğu ve bu şirketlerin %80’inin faaliyet gösterdiği istatistiklere yansımaktadır. Start-up’larda önemli gelişmeler yaşanmaya devam ederken 2020 yılında 31 şirketin FinTech alanında kurulması, Türkiye’de gelişmelerin bankacılık sektörü ile sınırlı kalmayacağını göstermektedir.
Türkiye’de Fintech
Dünyada büyük önem kazanan ve milyarlarca dolar yatırım alan FinTech girişimleri ve Ar-Ge çalışmaları, ülkemizde de start-up’lar aracılığı ile gelişimini sürdürmektedir. TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen teşvikler ile devlet nezdinde FinTech alanındaki girişimler desteklenmekte, yasal düzenlemeler ile girişimcilerin bu alanda yapacakları yeniliklerin önü açılmaktadır.
2020 yılında FinTech alanında ülkemizde önemli gelişmeler yaşandı. Açık bankacılık tanımlanırken, bankaların dijital müşteri ediniminin önü açılarak kimlik tespit ve sözleşme süreçlerinde önemli aşamalar kaydedildi. Açık bankacılık hizmetlerinin dijital kimlik olarak kullanımının da önü açılırken, çoklu TR karekod kullanım modeli için standartlar belirlenerek 2020 yılı FinTech açısından ülkemizde önemli kazanımların elde edildiği bir dönem olarak kayıtlara geçti.
2020 yılı tamamlanmadan Merkez Bankası’ndan da önemli bir adım atıldı ve BKM hisselerinin %51’i satın alınarak Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği harekete geçirildi. Adres sisteminden para transferi ve FAST sistemleri birbiri ardına kullanıma alınarak finansal teknolojilerin tabana yayılması hedefine yönelik önemli adımlar atılmış oldu.
2021 yılı da önceki yıllarda alınan kazanımların artırıldığı bir yıl olarak devam etmektedir. Yıl bitmeden FinTech alanında uzaktan kimlik tespiti ve kripto para düzenlemeleri hayatımıza girerek önemli aşamalar kaydedilmiştir. Tüm gelişmeler ışığında Türkiye'de FinTech yatırımlarının artması için gerekli yasal düzenlemeleri tamamlayarak, gelişen trendin önünü açmayı tercih etmeyi sürdürmektedir.
PayTR Sanal Ödeme Sistemleri
PayTR sanal POS çözümleriyle Türkiye’nin önde gelen markalarından biridir. Firma birçok alternatif ödeme yollarını sisteminde barındırır:
İnternet üzerinden müşterilerinizin yapacağı ödemelerde firmanın sunduğu geniş yelpazede ödeme desteği ve sahip olduğu güvenlik önlemleri rakiplerine oranla bir adım önde olmasını sağlamıştır.
Detaylı Bilgi İçin https://www.paytr.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
PayTR sanal POS’un sağladığı avantajlar şunlardır:
- PayTR ile ücretsiz sanal POS hizmeti alabilirsiniz. POS hizmetlerinde aidat, entegrasyon gibi ücretler ödemezsiniz.
- PayTR sanal POS entegrasyonunu web sitenize en hızlı şekilde yapabilirsiniz.
- Ödeme güvenliğiniz PayTR tarafından sağlanır. SSL, sahtecilik önleme, kart güvenliği gibi özellikler hesap güvenliğinizi sağlar.
- Web sitenizin tasarımına uygun ödeme arayüzü özelliğini kullanabilirsiniz.
- PayTR sanal POS, mobil teknoloji ile uyumludur. Bu sayede platformlardan bağımsız şekilde ödeme tahsilatı yapabilirsiniz.
- PayTR sanal POS sisteminde birçok alternatif ödeme yöntemi bulunur. Yurt içindeki ve dışındaki tüm bankamatik/kredi kartlarını, havale/EFT yöntemlerini kullandırarak ödeme alabilirsiniz.
YORUMLAR
Yorum Yap