Paha biçilmez padişah eserleri Çamlıca'ya taşınacak

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, darphane binalarının Arkeoloji Müzesi’nin elinden alınıp havaalanı hangarlarına gönderilmesine yönelik “Konu özeti, Topkapı Sarayı’ndan Çamlıca Camii Müzesi’ne padişahlara ait eserleri rahatça nakletmek” dedi

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Mevcut Arkeoloji Müzesi çalışanlarının yaşananlara olumsuz baktığını kaydeden Polat ‘uyumlu’ yeni bir kadro oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti. “Paha biçilmez koleksiyonları popüler kaygılara heba edilmemeli” uyarısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Topkapı Sarayı Darphane binalarının Arkeoloji Müzesi’nin elinden alınıp havaalanı hangarlarına gönderilmesine yönelik yaptığı açıklamada “Konu özeti; Topkapı Sarayı’ndan Çamlıca Cami Müzesi’ne padişahlara ait eserleri rahatça nakletmek” dedi. Polat, yaşananların ardında mevcut Arkeoloji Müzesi çalışanlarının yaşananlara olumsuz bakmasının yattığını, ‘uyumlu’ bir yeni kadro oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti.

#reklam#

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Darphane binalarının ofis yapılmak için Kültür Bakanlığı’nın elinden alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı’na verildiğini iddia etti.

Polat, açıklamasında “Depo Müze adıyla sunulan Topkapı Sarayı Darphane binalarının Arkeoloji Müzesi’nin elinden alınıp arkeoloji koleksiyonlarının havaalanı hangarlarına gönderilmesi konusu hakkında; konu özeti; Topkapı Sarayı’ndan Çamlıca Cami Müzesi’ne padişahlara ait eserleri rahatça nakletmek” diyerek, bu iddiasını “Kültür Bakanlığı’na bağlı asırlık kurum Topkapı Sarayı ile Diyanete bağlı Çamlıca Camii’nin alt katlarının birbirine bağlı müzeler yapılıp, Kültür Bakanlığı’ndan alınarak ikisinin birden Cumhurbaşkanlığı’na bağlanarak padişahların eşsiz eserlerinin Çamlıca’ya nakledilmesi” cümleleriyle açıkladı.

Polat, sözlerine “11 Eylül 2019 tarihinde asırlık kurum Topkapı Sarayı’nın Kültür Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması ve Arkeoloji Müzesi- Topkapı Sarayı kurumsal ortaklığının bitirilmesi” ifadeleriyle devam etti.

#reklam#

Polat, “Arkeoloji Müzesi’nin depoları olan Darphane binalarının da ofis yapılmak için Kültür Bakanlığı’nın elinden alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı’na verilmesi burada ofis yapılması kararı. Kendi depolarında işgalciye dönüştürülen Arkeoloji Müzesi” görüşlerini paylaşarak, “Topkapı Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı’na devri sonrasında ‘uyumlu’ çalışmayacak tüm kurum hafızasına ve geleceğine sahip personelin yeniden gözden geçirilmesi ile oluşturulmuş yeni Topkapı Sarayı Müzesi idari ve müzeci kadrosu” yorumunu yaptı.

PAHA BİÇİLMEZ KOLEKSİYONLAR POPÜLER KAYGILARA HEBA EDİLMESİN

Polat, bu sözlerinin ardından ‘tarihe not’ ibaresi düşerek şu düşüncelerini aktardı: ”Cumhuriyet değerleri ile padişahlığın otorite makamlarını halka teslim etmenin sembolü olarak müzeye dönüştürülmüş Osmanlı sembolü asırlık Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzeleri’nin paha biçilmez koleksiyonları popüler kaygılara heba edilmemeli.

Depo müze yapıyoruz diye sunulan Arkeoloji Müzeleri Depoları Darphane binalarının boşaltılması ve koleksiyonlarının havaalanına taşınması meselesinin ardındaki durum ne yazık ki bu şekildedir. Ömrünü bu müzelere adamış müzeciler seslerini duyuramıyoruz. Kısa bir süre sonra yaygın medya kanalları ve popüler şahsiyetler vasıtası ile Depo Müzelerin övgülerle sunulması örneklerini göreceğiz.”

#reklam#

Kamuoyuna etki edebilecek gazeteci ve yazarların bu konuda tarihsel sorumluluk taşıdığını belirten Polat, sözlerini “Müzelerden emekli olmuş, edilmiş, ömrünü bu müze koleksiyonlarına harcamış ve yukarıda bahsettiğim Çamlıca Cami Müzesi’ne padişah eserlerinin nakledilmesi hakikatini bilen müzeci üstatlardan medya ve gazeteciler görüş bilgi sormak zorundadır” ifadeleriyle tamamladı.

ARKEOLOJİ MÜZESİ KARARLARI TEPKİLERE NEDEN OLMUŞTU

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ndeki çok sayıda eserin kapatılan Atatürk Havalimanı’na taşınma haberinin ardından kamuoyunda tepkiler oluştu. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, verdiği soru önergesinde taşınma gerekçesini, eserlere gelebilecek zararların hesap edilip edilmediğini, ne kadar süre öngörüldüğünü sordu.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, “İstanbul Arkeoloji Müzeleri depolarının uzak bir mekâna taşınması yanlış ve sakıncalıdır. Doğru olan, tüm Darphane binalarının, -kararlaştırdığımız üzere- Arkeoloji Müzelerinin ihtiyacı için kullanımıdır” ifadelerini kullandı.

TAŞINMA BAKANLIKÇA DOĞRULANDI

Taşınma haberlerinin ardından açıklama yapan İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Arkeoloji Müzesi’nin deposundaki eserlerden bazılarının Maltepe ve Atatürk Havalimanı’na taşınacağını belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “Şimdiye kadar depolara mahkum edilen, insanımızın istifadesine sunulamayan araştırmacıya sunulamayan binlerce eseri en gelişmiş ortamlarda hem bakımını yapacak ve ziyarete açacak. Kültürel mirasımızın korunma noktasında gereken bütün hassasiyeti gözeterek bu depo müze çalışmaları yürütülecek. Taşınma başladığı zaman kamuoyu ile paylaşılacak.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz