Piyasada 'Çek' krizi! TÜSİAD uyardı: Tüm ekonomiyi tıkayabilir
Vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına isabet eden çeklerin ibrazını 1 Haziran sonrasına erteleyen düzenleme piyasada büyük kaosa neden oldu.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Ticaret Bakanlığı açıklama yaparak "Çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi" talimatı verdi.
Ticaret Bakanlığı açıklama yaparak "Çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi" talimatı verdi.
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan çek düzenlemesi piyasada kaosa neden oldu.
Vergi usul kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun düzenlemesine dün gece son anda eklenen bir geçici madde ile, vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına isabet eden çeklerin ibrazı 1 Haziran’a ertelendi.
Yine bu tarihler arasında vadesi gelen kambiyo senedine dayalı alacaklar hakkında icra ve iflas takibi başlatılamayacağı, başlamış olanların duracağı da kanunda yer aldı.
KAOSUN ARDINDAN BAKANLIKTAN ADIM
Piyasada ödeme zincirinde sorun oluşması ve iş dünyasından gelen tepkiler üzerine Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı.
Açıklamada, “İbraz süresinin son günü 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerekmektedir. Bu hususta oluşan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak üzere ilgili kurumlara bildirim yapılmıştır” denildi.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ticaret Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında çek takas işlemleri ve karşılığı olan çeklerin tahsilatına tekrar başlanmıştır” dedi.
RESMİ GAZETE’DE TEBLİĞ
Kaosun ardından Ticaret Bakanlığı açıklama yaparken, bakanlık aynı zamanda tebliğ yayımladı.
Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan Ticaret Bakanlığı Tebliği’nde şu düzenleme yer aldı:
“a) İbraz süresinin son günü, 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedelinin ödenmesi gerekmektedir.
b) İbraz süresinin son günü, 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi ve çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunmaması halinde, 1/6/2021 tarihinden önce 5941 sayılı Çek Kanunu kapsamında karşılıksızdır işlemi yapılmayacaktır. 1/6/2021 tarihinden sonra ise söz konusu çeklerle ilgili gerekli işlemler yapılabilecektir.”
İSO BAŞKANI: ÖDEME KAOSUNA YOL AÇTI
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar dikkate alınarak hak kayıplarının önlenmesi amacıyla tam kapanma dönemi için çek tahsili ve icra süreçleri ile ilgili düzenlemelerin, piyasada çok ciddi bir belirsizlik yaratarak ödeme kaosuna yol açtığını söyledi. Bahçıvan bu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Düzenleme yapılırken bazı alanların eksik bırakılmasından dolayı yaşanan kaos, sektörlerimizde ciddi bir belirsizliğin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Her ne kadar saatler içinde bu konuda düzeltmeler yapılsa da, bu tür kararların gerçeklerle ve piyasaya yansıyacak olumsuzlukların önceden hesaplanarak yapılması önemlidir. Çünkü alınan bu kararlar, böylesine önemli bir süreci suistimal ederek kendi çıkarı için kullanmaya çalışan insanlara fırsatlar verirken, diğer yandan sanayicinin kendi finansal sorumluluklarını da aksatabilmektedir.
Bugün birçok işletmenin kamuya, personeline, dış ticaretteki iş ortaklarına karşı olan finansal sorumlulukları devam ederken, çek ayağının tartışmalı ve tek taraflı olarak kesilmesi en ciddi firmalarımızda dahi yaratacağı belirsizlikle, çok önemli bir açmaza neden olabilmektedir. Finans gibi bir dakikanın bile çok önemli olduğu biri konuda, bu tür uygulamaların sektör gerçekleri ve piyasa gerçekleri değerlendirilerek, sektörlerle istişare edilerek ve bu hassasiyetler içerisinde ele alınarak bir karara bağlanması gerekmektedir.”
İŞTE GELEN TEPKİLER
Türk Eximbank eski Genel Müdürü Adnan Yıldırım sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Çek konusunda yapılan düzenleme ödeme sistemini kilitlemiş durumda!
Ödeme yapmak isteyenler, hesabında parası olanlar, ödeme sorunu olmayanlar da yapamıyorlar!" dedi.
Yıldırım, ardından şu paylaşımı yaptı: Tam kapanmada borcunu ödeyemeyecek olanlara yardımcı olunmak isteniyorsa,
1) MAYIS ayında devlete olan vergi, sigorta vd borçlar HAZİRAN ayına ertelensin!
2) Çeklerin ibrazını engelleyen düzenleme kaldırılsın! Kanuna rağmen idari düzenlemelerle sorun çözülemez!
Çek konusunda yapılan düzenleme ödeme sistemini kilitlemiş durumda! Ödeme yapmak isteyenler, hesabında parası olanlar, ödeme sorunu olmayanlar da yapamıyorlar!
— Adnan YILDIRIM (@adnyildirim) April 30, 2021
Tam kapanmada borcunu ödeyemeyecek olanlara yardımcı olunmak isteniyorsa,
— Adnan YILDIRIM (@adnyildirim) April 30, 2021
1) MAYIS ayında devlete olan vergi, sigorta vd borçlar HAZİRAN ayına ertelensin!
2)Çeklerin ibrazını engelleyen düzenleme kaldırılsın! Kanuna rağmen idari düzenlemelerle sorun çözülemez! https://t.co/hgW6X3KUes
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Pandemi döneminde ödeme zorlukları içinde olanın mağduriyetini önlemek amacıyla getirildiği tahmin edilen çek düzenlemesi maalesef maksadın ötesinde tüm ekonomiyi tıkayabilir. Süratle düzeltilmesini temenni ediyoruz" diye açıklama yaptı.
Pandemi döneminde ödeme zorlukları içinde olanın mağduriyetini önlemek amacıyla getirildiği tahmin edilen çek düzenlemesi maalesef maksadın ötesinde tüm ekonomiyi tıkayabilir. Süratle düzeltilmesini temenni ediyoruz.
— Simone Kaslowski (@SimoneKaslowski) April 30, 2021
Popülizm yapalım derken çek skandalı yarattılar. Gece yarısı 10 milletvekili sonuçlarını düşünmeden teklif verip yasa maddesi geçirdi. Mali sistemi-ödemeleri bloke ettiler. Çeki keşide eden bile ödeyemez durumda.
— Uğur Gürses (@ugurses) April 30, 2021
YORUMLAR
Yorum Yap