SÖKTAŞ’tan yüzde 133,3 oranında dikkat çeken FAVÖK artışı…
Yıllık 10 milyon metre üretim kapasitesiyle, lüks gömleklik kumaş sektöründe 50. yılını geride bırakan SÖKTAŞ, 2021 yılı finansal raporlarını açıkladı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
SÖKTAŞ, 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 133,3 oranında artışla 191,9 milyon TL’ye ulaşan FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) oranı ile dikkat çekti.
Pamuklu ve pamuk karışımlı lüks kumaş tasarımcısı ve üreticisi SÖKTAŞ, 2021 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Stella McCartney, Hugo Boss, Paul& Shark, Massimo Dutti, Gucci ve Max Mara’nın bulunduğu üst segment perakende markalarına pamuklu kumaş tasarlayan ve üreten Türkiye’nin öncü şirketlerinden SÖKTAŞ, üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını İtalya, İspanya ve Fransa'nın ilk sıralarda olduğu ülkelere ihraç ediyor.
Yıllık 10 milyon metre üretim kapasitesiyle lüks gömleklik kumaş sektöründe dünyada ilk sıralarda yer alan SÖKTAŞ, halka arz için hazırlanan bünyesindeki Efeler Çiftliği markasıyla yatırımlarına devam ediyor.
766 dekar alan üzerine yayılmış modern tesisleri ile sektörünün önemli oyuncularından Efeler Çiftliği, ülkemizin en büyük üç çiftliğinden biri olma özelliği ile dikkat çekiyor.
Konsolide satış geliri yüzde 53,7 arttı
SÖKTAŞ, pandemi sonrası özellikle tekstil sektöründe canlanma ve son dönemde her iki iş kolunda yürütülen geri dönüşüm stratejilerinin sonucu olarak operasyonel performansını artırdı ve 9,7 milyon TL net kar elde etti.
2021 yılında SÖKTAŞ’ın konsolide satış gelirleri, iştiraki Efeler Çiftliği markası ile birlikte geçen yıla göre yüzde 53,7 oranında arttı. 2021 yılında tekstil iş kolu satış hasılatı, 2020’ye göre şirketin mamul kumaş satış miktarının yüzde 16 artması ve bunun yanında Euro/TL kurundaki yükselişin de etkisiyle yüzde 57,9 arttı.
SÖKTAŞ CEO’su Muzaffer Turgut Kayhan, “Ana pazarımızda 2021 yılının Mayıs ve Haziran aylarından itibaren kısıtlamaların gevşetilmesi ile birlikte, siparişlerimizde çok kısa sürede bir toparlanma oldu ve yıl sonu itibariyle sipariş bakiyelerimiz, bir önceki yılın çok daha üzerinde seviyelere ulaştı. Omicron vakalarının azalması ve aşı uygulamaları ile birlikte, talebin 2022 ikinci çeyrekten itibaren çok daha hızlı bir şekilde artmasını bekliyoruz” dedi.
“Pandemi etkisinin azalmasıyla tekstil sektörü canlandı”
Tekstil iş kolundaki son gelişmeleri değerlendiren Kayhan, “Yaşanan kriz sonrasında ana pazarımız olan Avrupalı müşteriler için belirsizlikleri, hızla değişen moda trendlerini ve artan online satışları yönetebilmek, riskleri azaltmak adına “talebe dayalı tedarikin” önemi çok daha artacak. Bu durumdan bizim gibi yakın coğrafyadaki esnek üretim kabiliyeti olan tekstil firmalarının cirosunun olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Nitekim ana pazarlarımızda Mayıs/Haziran’dan itibaren kısıtlamaların gevşetilmesi ile birlikte siparişlerimizde çok kısa sürede hızlı bir toparlanma oldu ve yıl sonu itibari ile sipariş bakiyelerimiz bir önceki yılın çok daha üzerinde seviyelere ulaştı. Omicron vakalarının azalması ve aşı uygulamaları ile talebin 2022 ikinci çeyrekten itibaren çok daha hızlı bir şekilde dönüşü gerçekleşecektir. Aynı zamanda Çin-Amerika arasındaki ticaret savaşı, lojistik maliyet ve sıkıntılarındaki artışlar da Amerikalı alıcıların alternatif tedarikçi ülkelere yönelmesine sebep olacak. Türkiye her iki büyük pazar için de bu durumdan avantajlı çıkacak. Talep ve ekonomik faaliyetlerin artmasına rağmen, hammadde, enerji ve lojistik maliyetlerindeki artışlar, küresel enflasyon, tedarik zincirindeki kırılmalar ileriye dönük beklentilerde tedirginlik yaratıyor” şeklinde konuştu.
“Koronavirüs salgınının derin etkisinden sonra aşı uygulamaları, özellikle ana pazarımız olan Avrupa ve Amerika için, yılın ikinci yarısında olumlu beklentiler yarattı ve Mayıs ayından itibaren kısıtlamaların da gevşetilmesi ile satışlarda toparlanma başladı” diyen Muzaffer Kayhan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu durumdan Türkiye’nin toplam ihracat performansı olumlu etkilendi. Türkiye 2021 yılı Ocak-Aralık dönemi toplam tekstil ihracatı, bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 33,2 gibi çok büyük bir artışla 12,9 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde şirketimizin ağırlıklı faaliyet gösterdiği “Pamuklu Dokuma Kumaş” ürün grubu ihracatında ise yüzde 22,4 ’lük bir artış kaydedildi. Ocak-Aralık 2021 döneminde, yine benzer şekilde Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 18,3 artış sağlandı. 2021 yılı toplam hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, pandemi öncesindeki 2019 yılına göre de yüzde 16,2 daha yukarıda gerçekleşmesine rağmen, ürün grubumuz ile ilgili nihai ürün kalemlerinde maalesef henüz pandemi öncesi seviyelere ulaşılamadı.”
YORUMLAR
Yorum Yap