S&P: Enflasyon 2023'te yüzde 40'ın üzerinde olacak

S&P, enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 40'ın üzerinde olmasını bekliyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

S&P Global, Türk bankalarının ekonomideki dengesizliklerden kaynaklanan artan riskle karşı karşıya olduğuna belirtti.

Dünya gazetesinin aktardığı habere göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türk bankacılık sektörü hakkında rapor yayımladı.

#reklam#

Raporda, gayrimenkul fiyatlarındaki artış ve oldukça genişlemeci para politikasının yol açtığı bir hiperenflasyon ortamında dengesizliklerin hızlı şekilde genişlemekte olduğunu belirtti. S&P, oldukça negatif faiz ortamında hızlanan kredi büyümesinin gayrimenkul fiyatlarında artışa katkı yaptığını kaydetti.

Enflasyon 2023'te yüzde 40'ın üzerinde olacak

Makroekonomik ortamın kötüleşmeye devam edeceğinin belirtildiği raporda, "GSYH'da büyümenin 2023'de yüzde 3'ün altına hafif şekilde gerilemesini beklemiyoruz. Enflasyonun gelecek yıl ortalamada yüzde 40'ın üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Kalkınmakta olan piyasalarda merkez bankalarının şahin duruşlarının etkisiyle Türk Lirası zayıf kalmaya devam edecek. Türk yetkililerin oldukça genişlemeci mali duruşları ve para politikası liraya güvenin daha da baltalanması riski yaratıyor. Zayıflayan lira aynı zamanda Türkiye'nin şirketler sektörünün kredibilitesini de aşındırıyor" denildi.

Bankaların kredi zararlarının 2022-23 döneminde yıllık ortalama 320 baz puan olmasını beklediklerini anlatan S&P, 31 Ocak 2022'de yüzde 2,4 olan sorunlu kredilerin 2023 yılında yüzde 4-5 aralığında kalacağını öngördüklerini vurguladı.

Bankacılık sektörü risk trendinin negatif olduğunu ve temel senaryoda Türk bankalarının dış fonlamaya erişebilmeye devam etmelerinin beklendiğini belirten S&P, hükümetin ödemeler dengesi risklerini kontrol altına alabilmesi halinde dış borcun gelecek birkaç yılda kademeli olarak azalmaya devam etmesini beklediklerini aktardı. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz