Şaka gibi! TÜİK'e göre otomobile zam yok!
Resmi enflasyon yüzde 20'ye, gerçek enflasyon 45'e ulaşırken Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) otomobil fiyatlarının 2021 yılının ilk 10 ayında sadece yüzde 4 ile 8 oranında arttığını açıklaması, kafalarda soru işaretlerine neden oldu.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Döviz kurunun hızla arttığı bir dönemde sıfır araç fiyatları fahiş oranda yükselmesine karşın TÜİK'e göre otomotiv piyasasında fiyatlar neredeyse sabit kalmış.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeklikten uzak olduğu eleştirileri yapılırken, kurumun yayımladığı 2021 yılına ait sıfır araba fiyatlarının da neredeyse yerinde saydığı ortaya çıktı.
Koronavirüs salgınının getirdiği tedarik sorunları, çip krizi ve ülkemizdeki döviz kurunun rekor kırması dolayısıyla sıfır otomobil fiyatlarına son 2 yılda zam üstüne zam yapıldı. Kasım 2021 itibarıyla Fiat Egea Sedan Easy modeli 175 bin 900 TL ile en ucuz otomobil olarak alıcı buluyor. Otomotiv piyasasında yaşanan yüksek fiyat artışına karşın TÜİK'in otomobil enflasyon verilerini düşük göstermesi tartışmalara neden oldu.
TÜİK'E GÖRE OTOMOBİL FİYATLARI ARTMADI
Kurun hızla arttığı bir dönemde verilerde Türkiye İstatistik Kurumu'nun otomobil fiyatlarını sabit gösterdiğini belirten eski Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, "Gerçekten merak ediyorum, neden sabit kaldı? Bu tür kaygıları gidermek için TÜİK'in bazı konularda daha fazla bilgi vermesinde fayda var" dedi.
Bloomberg TV'de katıldığı programda, TÜİK'in duyurduğu enflasyon verilerini açıklamakta zorlandığını kaydeden Kara, "Benzinli otomobilde sıfır artış görülüyor. Dizelde de çok sınırlı bir artış var. Genel olarak otomobil fiyatlarında hiç artış yok. Bu pek anlaşılır bir durum değil. Kurun bu kadar hızlı sıçradığı bir dönemde otomobil fiyatları değişmiyor.
Otomobil fiyatlarındaki bu yatay seyir, çekirdek enflasyonun yatay kalmasına neden oluyor. Benim hesaplarıma göre mevsimsellikten arındırılmış B ve C endeksleri yüzde 1 civarında artmış bu ay. Döviz kurunun sıçradığı, beklentilerin bozulduğu bir ay için çok düşük bir rakam bu. Ben bunu izah etmekte zorlandım. Otomobil fiyatlarındaki bu düzeltme olmasaydı çekirdek enflasyon bu ay 0-3-0,4 puan daha yukarda gelebilirdi" dedi.
Otomobil Fiyatları Artmamış ki ??
— Erol Şahin (@erolsahin_ebs) November 3, 2021
TÜİK'e göre 2021 ilk 10 aylık dönemde,
??Dizel otomobil fiyatı %4,09
??Benzinli otomobil fiyatı %8,8 artmış ??
Ekim ayında ise hiç artmamış ??
Kurun tavan yaptığı,resmi enflasyonun %20, gerçeğinin %45 olduğu bir ülkede buna inanalım mı ?? pic.twitter.com/0qMJe8jRYe
OTOMOBİL FİYATLARI 2021 YILINDA NE KADAR ARTTI?
TÜİK'in yayımladığı 'otomobilde enflasyon verileri'ni inceleyen EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, resmi enflasyonun yüzde 20, gerçek enflasyonun yüzde 45 olduğu bir dönemde kurumun açıkladığı otomobil fiyatlarının gerçekçi olmadığını dile getirdi.
Erol Şahin'in paylaşımı şöyle: "Otomobil fiyatları artmamış ki! TÜİK'e göre 2021 ilk 10 aylık dönemde, dizel otomobil fiyatı %4,09, benzinli otomobil fiyatı %8,8 artmış! Ekim ayında ise hiç artmamış! Kurun tavan yaptığı, resmi enflasyonun %20, gerçeğinin %45 olduğu bir ülkede buna inanalım mı!?"
Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK'in araba fiyatlarına ilişkin verilerine tepki gösterdi. TÜİK'in rakamlarına "Şaka gibi" benzetmesinde bulunan Özpeynirci, "TÜİK kaynakları, fiyatı toplanan 40 modelin bir bölümünde çip krizi ve temin sorunları nedeniyle satış olmadığını, bu nedenle satışın gerçekleştiği son fiyatın hesaba dahil edildiğini bildirmiş. İnanalım mı?" ifadelerini kullandı.
Şaka gibi??
— Emre Özpeynirci (@eozpeynirci) November 3, 2021
TÜİK kaynakları, fiyatı toplanan 40 modelin bir bölümünde çip krizi ve temin sorunları nedeniyle satış olmadığını, bu nedenle satışın gerçekleştiği son fiyatın hesaba dahil edildiğini bildirmiş. İnanalım mı?? @erolsahin_ebs https://t.co/BvmFdzQS2R
YORUMLAR
Yorum Yap