Sanayide üretim üsleri şalter indirdi!

Bu hafta itibari ile uygulanmaya başlanan doğalgaz ve elektrik kesintisi, birçok sektörde paniğe yol açtı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Cumartesi günü gerçekleştirilen zirvede belirsizliğin giderilememesi üzerine birçok şirket ardı ardına üretimi durdurduğunu açıkladı. Gelişmenin faturasının birçok sektörde milyarlarca doları bulacağı belirtilirdi.

Türkiye genelinde 360’ı aşkın Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bu hafta itibari ile başlayan doğalgaz ve elektrik kesintisinin faturası büyüyor.

Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre OSB’lerde faaliyet gösteren 67 bini aşkın şirketten otomotiv, kağıt, tekstil boya ve terbiye ve yapı endüstri alanında faaliyet gösteren birçok şirket, ardı ardına üretimi durdurma kararı aldı. Söz konusu kararda Cumartesi günü gerçekleştirilen zirvede kesintiler ile ilgili belirsizliğin giderilememesinin de etkili olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, birçok sektörde üretime ara verilmesinin sadece bir haftalık maliyetinin milyar doları bulabileceğini belirtiyorlar.

#reklam#

Üretime ara verilmesi konusundaki ilk adım otomotiv sektöründen geldi. Tofaş Bursa’daki fabrikasında elektrik kesintisi nedeniyle pazartesi gününden başlayarak perşembe gününe kadar üretime ara verdi.

Ford Otosan ve Oyak Renault da üretime ara veren şirketler arasında yer alıyor. Söz konusu fabrikalarda dakikada bir aracın üretildiği düşünüldüğünde faturanın boyutu daha rahat görünüyor.

Bugün ayrıca Kartonsan doğalgaz tedariğinde gidilen kısıtlama, Ege Endüstri ise elektrik kesintisi nedeniyle üretime geçici olarak ara verdiğini duyurdu. Benzer durum hazır giyim sektöründe özellikle boya ve terbiye kısmında yaşandı.

Hazır giyimde 500 milyon dolar kayıp

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 50’sinin, boya ve terbiyenin ise tamamına yakınının OSB’lerde yer aldığını anlattı. Boya ve terbiye kısmında 3 gün üretime ara verildiğini dile getiren Kaya, söz konusu gelişmenin faturasının 500 milyon doları bulabileceğini anlattı. Kaya, müşteri kaybetme, termin, lojistik gibi sorunların ise bu rakamı çok daha yukarı taşıyabileceğini vurguladı. Otomotiv sektöründe ise sadece bir haftalık maliyetin 1 milyar doları bulabileceği dile getirildi.

Demir-çelikte kayıp 1 milyar TL

Doğalgaz ve elektrik kısıtlamasının demir-çelik sektörüne maliyetinin ise 1 milyar TL’yi bulabileceği vurgulandı. Doğalgaz ve elektrik kısıtlamasının sektörde yıllık yaklaşık yüzde 1 üretim gerilemesine eş değer olduğunu dile getiren Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, “Bu sadece çelik sektörünü değil malzeme sağladığımız birçok imalat dalını da olumsuz etkileyecek. Maliyetlerde artışlara sebep olurken sektörde 1milyar TL kayba yol açacak. Üretim bantlarının durdurulamayan kısımlarından ötürü yüzde 40 doğalgaz kesintisi yaklaşık yüzde 60 diğer yandan 72 saat elektrik kesintisi en az 80 saatlik üretim kaybına sebep olacak. Üründe kayıp 500 bin tonu bulurken sıvı çelikte 300 bin ton gibi bir kayıp yaşanacak” diye konuştu. Ayrıca bu kesintiler ihracat tarafında zamanında teslim edilemeyen siparişlerden ötürü iptaller, cezalar, indirimler söz konusu olacağını ifade eden Dalbeler, “Yüklenmeyecek gemiler için bekleme bedelleri ve cezaları söz konusu olacak ama daha önemlisi Türk üreticilerin yurt dışında müşterileri nezdinde ileriye dönük performanslarına ilişkin soru işaretleri yaratacak. Rekabette çok geri düşmemize yol açacak” dedi.

#reklam#

BOTAŞ’tan üç kritik sektöre muafiyet

Türkiye’nin üç büyük doğalgaz tedarikçisinden İran’ın teknik arıza bildirerek 10 gün süreyle Türkiye’ye gaz akışını kesmesi sonrasında BOTAŞ doğalgaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışını azaltma kararı almıştı. Önceki gün bakanlar ile gerçekleştirilen enerji zirvesinin ardından ise kurum, ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasını sonlandırdı. BOTAŞ tarafından üreticilere gönderilen e-posta ile ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasının sonlandırıldığı bildirildi.

Gıda sektörü muafiyet istedi

Enerji kısıtlaması kararının ardından gıdadan cama, seramikten çimentoya kadar birçok sektör muafiyet istedi. Muafiyet isteyen sektörler arasında Sirkeciler de yer aldı. Sirke Üreticileri Derneği (SirkeDer) Başkanı Gürhan Güven, “Gıda ve üretim sanayisi bu karardan muaf tutulmalı, sektörde geri dönülemez zararlar yaşanabilir” dedi. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) de, üyelerinin kesintilerden muaf tutulması isteğiyle Enerji Bakanlığı’na başvurdu. İYSAD açıklamasında, “Temel girdilerimiz olan gıda ürünlerinin bozulmaması, korunabilmesi, soğuk zincirinin sürdürülebilmesi kesintisiz enerji kullanımına bağlıdır. Üretim ve servisin her aşamasında sıcaklık kontrollü, soğuk/donuk ürünlerin muhafazası, enerji kesintisine gidilmesi halinde sekteye uğrayacaktır” denildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz