Şimdi de 'Fiyat İstikrarı Komitesi' tartışması! 'Nerede kaldı MB'nin bağımsızlığı?' Bakan Elvan'dan açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Fiyat İstikrarı Komitesi'nin kuruluşu ve 'Merkez Bankası'na müdahale' eleştirilerilerine dair açıklama yaptı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Fiyat İstikrarı Komitesi hakkında yaptığı açıklamada, "Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankası’nındır. Fiyat İstikrarı Komitesi'nin ana amacı, enflasyonda risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Hiçbir şekilde Merkez Bankası’na müdahale söz konusu değildir" dedi.

Bakan Elvan, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, "Fiyat istikrarını sağlama görevi Merkez Bankası’nındır. Fiyat İstikrarı Komitesi'nin ana amacı, enflasyonda risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Elvan, hiçbir şekilde Merkez Bankası'na müdahalenin söz konusu olmadığını belirtti.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

Ekonomistler ise karara tepki gösterdi. Ekonomist Mahfi Eğilmez "70'lerin ikinci yarısında kurulan benzer bir komite bugün eskiyi tanımlamak için anlatılan kuyruklara, karaborsaya yol açmıştı" ifadelerini kullandı.

Eğilmez Bakan Elvan'ın açıklamasına dair ise şunları söyledi:

"TCMB Kanununun fiyat istikrarıyla ilgili maddesi aşağıdadır. Yeni kurulan Fiyat İstikrarı Komitesinin varlığı altında TCMB fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını nasıl kendisi belirleyecek? Nerede kaldı Merkez Bankası'nın bağımsızlığı?"

MERKEZ BANKASI VURGUSU

Ekonomist Uğur Gürses ise şu tepkiyi verdi:

"Kanunla belirlenen işi fiyat istikrarı olan Merkez Bankası’nı çalıştırmıyorsunuz, sonra bakanları listelediğiniz bir genelgeyle Fiyat İstikrarı Komitesi kuruyorsunuz. Enflasyonla mücadeleyi “Alt komisyona” havale etmek…"

(Komitenin görev yetkileri bu şekilde açıklandı)

KOMİTE KURULMUŞTU

Resmi Gazete'de dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle, Fiyat İstikrarı Komitesi kurulmuştu. Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Merkez Bankası Başkanı’ndan oluşacak. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz