Sorunlu krediler 46 milyar doları aştı!
ABD merkezli S&P Global, Türk bankalarının sorunlu kredi stokunun 46 milyar doları aştığını açıklarken ‘kötü borç’ krizinin büyüdüğüne işaret etti. Analistler, sorunlu kredi satışının ilgi görmediğini söylediler.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Alım gücü her geçen gün zayıflayan vatandaş bankalara borçlanarak ayakta kalmaya çalışırken, borcunu borçla kapatan, kredi ve kart borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe düşen kişi sayısında da ciddi artışlar yaşanıyor. Bununla birlikte bankaların takipteki kredi portföyleri (NPL) ile henüz takibe alınmamış yani ‘batık' durumuna düşmemiş ancak 2. grupta sınıflandırılan ‘yakın izlemedeki' kredi tutarı da büyüyor.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P Global'in Pazar Araştırma Birimi analistleri Türk bankalarının sorunlu kredi portföyünün Haziran 2022 itibarıyla 46 milyar doları aştığını aktardılar.
Türk bankalarının, şişen kötü kredileri satmak için iletişimde oldukları yabancı yatırımcıları çekmekte zorlandıkları belirtilen söz konusu analizde, “Kredilerin nasıl değerleneceği ve ülkedeki ekonomik ve politik belirsizlikler nedeniyle artan endişeler, uluslararası yatırımcıları performans göstermeyen sorunlu kredilerden uzak tutuyor” denildi.
ENFLASYON BASKI VAR
S&P Global Ratings'in 2022'de ortalama yüzde 74 ve 2023'te yüzde 40 olacağını tahmin ettiği yükselen enflasyon ve ekonomik yavaşlama, bankalara, özellikle kurumsal kredilerde, kötü borç sorunlarıyla başa çıkmaları açısından daha fazla baskı oluşturacak. Verilere göre banka bilançolarındaki sorunlu kredi stokunun yüzde 80 oranında şirket borçlarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla ekonomistlere göre kötü borç krizinin çözülmesinin, büyük ticari ve kurumsal kredi portföylerinin yeniden yapılandırılmasını ve satılmasını gerektirecek.
667.4 milyarlık kredi yakın izlemede
Market Intelligence verilerine göre, 30 Haziran itibarıyla takipteki krediler ile yakın izlemedeki 2 grup kredilerin toplamından oluşan sorunlu kredi stoku 46 milyar doların üzerine çıktı. Takipteki kredilerin toplam tutarı 192.67 milyar liraya, 2. grup kredilerin ise 667.48 milyar liraya yükselerek sistemdeki toplam sıkıntılı borç toplamının haziran ayı sonunda 860 milyar liranın üzerine çıktığı belirtildi.
Yabancı ilgi göstermedi yerlilere 3 satış gerçekleşti
Son yasal reformların takipteki krediler (NPL) piyasasında daha fazla yabancı yatırımın önünü açsa da ilginin çok düşük kaldığına dikkat çekilen S&P analizinde, 2022'de şu ana kadar hepsi yerel varlık yönetim şirketleri olmak üzere sadece üç NPL satışı olduğu aktarıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Temmuz 2021'de bankalar ve mali kuruluşların, ‘donuk’ alacakların yanı sıra ödeme güçlüğü çekilen aktif alacaklarını da varlık yönetim şirketlerine satabilmelerinin önü açılmıştı.
YORUMLAR
Yorum Yap