Sosyal medya desteği bile var! İşte Türk şirketlerine devler ligi için verilen destekler
Büyüyüp yurtdışına açılan şirketlere devletten çok önemli destekler var. Bunlar arasında yabancı ortak danışmanlığı ve sosyal medyada tanıtım desteği bile bulunuyor
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İşini devlet desteğiyle büyüten firmalar için yurtdışında boy göstermek ve dev firmalarla aynı platformda yer almak için de çok sayıda teşvik mevcut.
Markasını yurtdışına taşımak ve yabancı ortakla çalışmak isteyenler için önemli destekler var. Dışarıdan şirket almayı tercih edenlerin danışmanlık almasına yardımcı olan Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada tanıtıma da teşvik veriyor.
En büyük global firmalarla ihracat gerçekleştirmek isteyen firmalar için özel bir program yürütülüyor. Bu kapsamda, büyük ortaklı ihracat için yeni makine, yazılım, kalite belgesi almak zorunda olan firmaların tüm masraflarının yüzde 50’si, 1 milyon dolara kadar devlet tarafından karşılanıyor.
Bakanlığın bilgilendirmelerine göre, küresel bir beyaz eşya firmasına buzdolabı değil, rezistans; küresel bir otomotiv firmasına arabadeğil, araba farı satanlar da bir defaya mahsus desteklemeden yararlanabiliyor. Desteklemeden yararlanabilmek için işbirliği yapılan küresel firmanın birden fazla coğrafyada faaliyet göstermesi, uluslararası kabul görmesi, sektöründe tanınma şartı aranıyor. Desteklemeden yararlanacak şirketlerin hem kendisini inceletmesi, hem de bakanlıkta bürokratları sunum yapması gerekiyor.
Şirket almak isteyene
Yurtdışındaki şirketleri satın alarak yabancı piyasaya doğrudan girmek isteyen Türk şirketlerine de önemli destek var. Öncelikle, satın alınmak istenen şirketin finansal ve hukuki durumu ile ilgili ayrıntılı analiz harcamalarını devlet karşılıyor. Bu kapsamda yapılan danışmanlık harcamalarının yüzde 60, yılda 200 bin dolara kadar bakanlık tarafından karşılanıyor.
Türkiye’deki markasını yurtdışında tescil ettirmek isteyenler de masraflarını devletle bölüşüyor. Türkiye’de tescilli bir veya birden fazla markası olanlar, yurtdışı marka tescili için 4 yıl boyunca destek alabiliyor. Bu kapsamda marka tescil harcamalarının yüzde 70’ine kadarı, yıllık 50 bin dolar sınırla devletten alınıyor. Verilen yardımın oranında hedef ülke kadar firmanın merkezinin bulunduğu teşvik bölgesi de etkili.
Teknik müşavire 1 milyon $
Ticaret Bakanlığı, yurtdışında iş yapan müteahhitler için büyük önem taşıyan teknik müşavirler için de devlet yardımı programı yürütüyor. Bu program ile teknik müşavirlik şirketlerinin yurtdışındaki ofisleri, reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, yurtdışı fuar, seminer ve konferanslara katılımları, pazar araştırması seyahatleri, mesleki sorumluluk sigortası ve yazılım harcamaları, yurtdışı teknik eğitim programlarına ve uluslararası mesleki yarışmalara katılımları, en az dört katılımcı firma ile düzenleyecekleri yurtdışı heyetler, yurtdışında girmiş oldukları ihaleler sonucunda aldıkları teknik müşavirlik işleri Fiyat İstikrar ve Destekleme Fonu’ndan sağlanan kaynak ile destekleniyor. Bu kapsamda sözleşme bedeli 2 milyon dolara kadar olan projeler için yüzde 20 oranında, en fazla 300 bin dolar; sözleşme bedeli 2-5 milyon arasındaki projeler için yüzde 15 oranında, en fazla 500 bin dolar, sözleşme bedeli 5-10 milyon dolar arasındaki projeler için yüzde 10 oranında, en fazla 750 bin dolar; sözleşme bedeli 10 milyon dolar ve üzerinde olan projeler için yüzde 7,5 oranında, en fazla 1 milyon dolar destek sağlanıyor.
Serbest bölge desteği
İhracatın yanı sıra iç ticarette de serbest bölgelere önemli destek veriliyor. Türkiye’deki 18 serbest bölgeyle Türkiye’nin diğer bölgeleri arasındaki ticarette dış ticaret rejimi uygulanıyor. Serbest bölgelerde üretim yapan şirketlerin bu kapsamda bakanlıktan alınacak ruhsatla, gelir ve kurumlar vergisi istisnası sağlanıyor. Ayrıca, ithalattan zarar gören yerli üreticiler, İthalat Genel Müdürlüğü’ne başvurarak korunma isteyebiliyor. Korunma başvurusunun incelenmesi sonucunda, şikayet edilen ithal ürünle ilgili ekstra gümrük vergisi getirilebiliyor. E-ticaret sitelerine üye olan şirketlere destek veriliyor. Bu kapsamda, her şirket için e-ticaret sitesi başına yıllık 2 bin dolara kadar destek veriliyor.
Reklama para...
Yurtdışında reklam vermek isteyen şirketler de 4 yıl boyunca katalog bastırma, sosyal medya, dergi, gazete, televizyon reklamları ve pop-up mağazacılık harcamaları için destek alabiliyor. Bu gibi tanıtım faaliyetlerinin yüzde 60’ı için 250 bin dolara kadar destek kullanmak mümkün.
Mithat Yurdakul/Milliyet
YORUMLAR
Yorum Yap