TAV Bulgaristan’da ‘Fransız’ kaldı! Muhalefet tepkili

Sofya Havalimanı’nı işletme ihalesinde en yüksek teklifi TAV ve Fransız ADP Grubu verdi. “Muhalefet” tepkili. Fransız-Bulgar Ticaret Odası, “Teklif Fransız, Türk ortaklığı az” diyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticari ilişkiler, Bulgar siyasetçilerin baskısı altında... Yaklaşık 7 milyar dolarlık Türk yatırımının bulunduğu Bulgaristan’da Ulaştırma Bakanlığı Sofya Havalimanı’nın 35 yıllık işletmesi için ihale açtı.

Geçen 9 Mayıs’ta aralarında TAV Havalimanları ve ana ortağı Aeroports de Paris(ADP) Grubu’nun oluşturduğu konsorsiyumun da bulunduğu 5 firma teklif verdi.

Sofya Havalimanı’nın işletmesi için yapılan ihalede en yüksek teklifi TAV ve Fransız ADP Grubu’nun verdiği açıklandı TAV ve ADP, toplam 903 milyon euro işletme yatırımı (yeni terminal yapımı), yıllık 32.8 milyon euro devlete ödeme ile ilk sırada aldı. 

#reklam#

TAV ve ADP’nin teklifini SSB Sauerwein ve Kopenhag Havalimanı şirketi Schaefer Bau’nun 26 milyon euro, Münih Havalimanı ve Meridiam Eastern Europe Investment’ın 24.5 milyon euro, Frankfurt Havalimanı işletmecisi Fraport 21 milyon euro, Çinli inşaat şirketi BCEG ile Manchester Havalimanı ise yıllık 19.9 milyon euro ile izledi.

Karar 20 Mayıs’ta

Bakanlığın 20 Mayıs’ta son kararını vermesi beklenirken, muhalefet ayağa kalktı. Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) Genel Başkanı Korneliya Ninova, Sofya Havalimanı’nın Başbakan Borisov tarafından Türklere imtiyaz olarak verildiğini savundu. Sofya Havalimanı’nın stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Ninova, BSP’nin üç yıldır bu havalimanın devlet kontrolünde kalması için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Sofya Havalimanı’nın gelirlerinin bir önceki yıla oranla yüzde 20 attığına, yolcu sayısında da yüzde 7’lik bir artış olduğuna işaret eden Ninova, “Sofya Havalimanı’nın imtiyazını Türkiye’ye vermekle (Başbakan Boyko Borisov’un partisi) GERB’in nasıl bir Avrupa görüşü var?” diye sordu. 

9 Mayıs’taki Sofya Havalimanı ihalesinin ardından Bulgaristan’da tartışma başladı. İhalenin sonucu 20 Mayıs’ta açıklanacak.

ULUSLARARASI ORTAKLARI VAR 

#reklam#

Bulgar basınında geniş yer bulan bu açıklamadan sonra Fransız-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) bile açıklama yapmak zorunda kaldı. Teklifin ‘yüzde 100 Fransız’ olduğunu dile getiren Fransız-Bulgar TSO Başkanı Stefan Diulae, ihalenin büyük ortağının yüzde 75’le ADP olduğunu, TAV’ın da yüzde 25’lik bir dilime sahip bulunduğunu açıkladı.

Paris merkezli ADP Grubu’nun dünya genelinde 218 milyon yolcunun kullandığı havalimanlarının işletmesini yaptığına dikkat çeken Diulae, 70 yıllık havalimanı işletmesi tecrübesine sahip şirketin, TAV’a da yüzde 46.12 ortak olduğuna dikkat çekti. Diulae, TAV’ın diğer ortaklarının da ABD ve İngiliz şirketleri olduğunun altını çizdi.

Bütün bunların yanında TAV’ın Avrupa’da hali hazırda birçok ülkede faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Diulae, “TAV Hırvatistan, Makedonya ve Letonya’da yatırımları ve operasyonları var. Nisan 2019’dan beri de İstanbul’da havalimanı işletmesini bıraktı. Yani Türk orijini daha da azaldı. Sofya Havalimanı teklifi yüzde 100 Fransızdır ve Fransız yatırımcıların Bulgaristan’a olan ilgisinin bir göstergesidir” diye konuştu.

İsmail Şahin/Milliyet

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz