TİSK'in ödül programı Ortak Yarınlar'da ödüller sahiplerini buldu
TİSK’in her yıl geleneksel olarak düzenlediği Kurumsal Sosyal Sorumluluk ödül programının yenilenen yüzü Ortak Yarınlar’da ödüller sahiplerini buldu.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
TİSK’in bir ilke imza atarak gerçekleştirdiği Covid-19 ile mücadeleye özel Ortak Yarınlar Ödül Programı’nda, aday projelerin tamamı salgın özelinde ve 6 önemli kategoride değerlendirildi.
Finale kalan projeler, Prof. Dr. Ateş Kara, Bülent Eczacıbaşı, Vahap Munyar, Didem Arslan Yılmaz, Nevzat Aydın, Hacer Boyacıoğlu, Zehra Öney ve Yıldız Günay'ın da aralarında bulunduğu iş ve sanat dünyasından birçok değerli isimden oluşan bir jüri tarafından oylandı.
25-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen halk oylaması ile yaklaşık 30.000 halk oyu da jüri değerlendirmesine katkı sundu.
Bu Programın Kaybedeni Yok, Kazanan Ortak Yarınlarımız
Ortak Yarınlar Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol şunları belirtti:
“Dünyaya baktığımda iki ayrı resim görüyorum. Bir tarafta çok olumlu göstergeler var. Beklenen ortalama yaşam süresi uzuyor. Sağlık imkanları ve kişi başına düşen tarımsal üretim artıyor. Bilgiye ve eğitime erişim teknoloji ile en üst seviyeye geldi. Öte yanda ise bambaşka bir resim var. Dünyada 2 kişiden 1’inin hâlâ internete erişimi yok. 3 kişiden 1’i hâlâ temiz içme suyuna bile erişemiyor. 5 yaş altı 4 çocuktan 1’i hâlâ aşısı çoktan bulunmuş hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor. Gıda üretimi kat kat arttı diyoruz, öte yandan biliyoruz ki dünyada yıllık gıda üretiminin 1/3’ü maalesef israf oluyor. Dünyanın açlık sorununu bitirmek için gereken tutar yıllık yaklaşık 300 milyar dolar. Yıllık gıda israfının parasal karşılığı ise 750-800 milyar dolar. Yani israfı üçte birine indirirsek, dünyadaki açlık sorunu neredeyse tamamen ortadan kalkabilir. Bu iki tabloyu anlamada ve sorunları çözmede, en az kamuya düşen sorumluluk kadar, bireylere, bizlere, şirketlere de sorumluluk düşüyor. El birliğiyle maddi-manevi ve beşerî olarak bu sorunları sahiplenmemiz ve çözümüne katkı sağlamamız gerektiğine gönülden inanıyorum. Bu vizyonla fayda üreten birbirinden değerli projelerin yer aldığı Ortak Yarınlar Ödül Programımız ile memnuniyetle görüyorum ki, bugün bu programın kaybedeni yok, kazanan ortak yarınlarımız.”
Ortak Yarınlar Programının Başvuru Süreci de Sosyal Sorumluluk Esasıyla Yürütüldü
Programa yapılan her başvuru için Türk Eğitim Vakfı'nın (TEV) "Korona Kahramanları Vefa Fonu"na bağışta bulunuldu. Ödül Programı da ödül sahiplerine nakdi ödül vermek yerine bu fona bağış yapıyor. Bu bağışların, salgında ülkeye ve vatandaşlara hizmet ederken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın çocukları başta olmak üzere; hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızın çocuklarının eğitim hayatlarına destek olması isteniyor.
Salgın süreci boyunca, vatandaşlarımıza, çalışanlarımıza, sağlıkçılarımıza ve ülkemize değer katan ve bu süreçte sosyal sorumluluk alanında projeler geliştirerek Ortak Yarınlar ödüllerinin sahibi olan kurumlar ise şu şekilde:
Birlikte Mümkün Ödülü
Covid-19 Türkiye Platformu: Koronavirüse Karşı Aşı ve İlaç Geliştirilmesi- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)
Covid-19 Türkiye Platformunun hedef kitlesi doğrudan ülkemiz insanı olup, projeler yerli ve milli aşı ve ilaçların geliştirilmesi hedefiyle tasarlandı. TÜBİTAK MAM tarafından koordine edilen Covid-19 Türkiye Platformu’nda toplamda 436 araştırmacı yer alıyor. Büyük bir dayanışma ve paylaşım içerisinde 7 aşı, 10 ilaç ve tedavi olmak üzere 17 projede tek yürek olarak küresel salgına karşı etkili çözümler birlikte gerçekleştiriliyor.
Siperli Maske Üretimi - Türkiye Petrol Rafinerileri (TÜPRAŞ)
Pandeminin başlamasıyla birlikte, sağlık çalışanlarının gereksinimi olan siperli maske üretimi amacıyla; “Enerjimiz Geleceğe: Kodluyorum, Modelliyorum, Üretiyorum” projesi; öğretmenler ile sağlık kahramanları arasında bir dayanışma köprüsüne dönüştürüldü. Tüpraş rafinerilerinin bulunduğu İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman illerindeki 30 ortaöğretim okulundaki robotik kodlama sınıflarında MEB’in iş birliğiyle 60 öğretmen ile hızla koordine olundu. Öğretmenlerin gönüllü olarak yer aldığı projede siperli maskelerin üretilmesi için büyük emek verildi ve üretilen 10 bin siperli maske il sağlık müdürlüklerine teslim edildi. Böylece salgına karşı ancak birlikte mücadele verilebileceğinin örneği sergilendi.
Çalışana Destek Ödülü
OYAK Doktorum - Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)
OYAK üyeleri, çalışanları ve onların yakınlarına destek olmayı amaçlayan , Ücretsiz Tıbbi Danışmanlık Hizmeti sunan OYAK Doktorum projesi hayata geçirdi. Proje ile OYAK Doktorum çağrı merkezi, OYAK Platform mobil uygulaması ve internet sitesi üzerinden; Covid-19 ve her türlü sağlık problemleriyle ilgili, evden çıkmadan, 7/24 ücretsiz olarak hizmet verilmesi sağlandı. Proje, hizmete girdiği gün yaklaşık 1,5 milyon kişiden oluşan üye, çalışan ve onların yakınlarına ulaştı.
KoçAilem Kan Kardeşliği Platformu – Koç Holding
Konum bazlı teknoloji ile çalışan KoçAilem Kan Kardeşliği Platformu ile, Koçluların hem kan ihtiyacı olduğunda ilan açarak diğer Koçlulara hızlıca ulaşabilecekleri, hem de gönüllülük esasına dayalı şekilde bağışçı olabilecekleri bir uygulama hayata geçirildi. Koç çalışanları, bu platform üzerinden, kan talebine ilave olarak, salgın dönemindeki en önemli ihtiyaçlardan biri olan Covid-19 immun plazma talebinde de bulunabiliyor. Ağustos’ta hayata geçiren platformda 46’sı Covid-19 immun plazma olmak üzere toplam 200’ün üzerinde ihtiyaç ilanı açıldı. İhtiyacını karşılayan 106 ihtiyaç sahibinin 76’sının kan talebi, KoçAilem Kan Kardeşliği Platformu üzerinden karşılandı.
Dijitalleşme Ödülü
Akıllı Baret - Türkiye Petrol Rafinerileri (TÜPRAŞ)
Salgın döneminde rafineri saha operasyonlarını kesintisiz olarak sürdürürken, dijital olarak uzaktan da desteklemek amacı ile “Akıllı Baret” Projesi hayata geçirildi. Proje ile bakım, operasyon, eğitim ve diğer saha işleri; endüstriyel tablet ve akıllı baret yardımı ile uzaktan ve çevrim içi olarak gerçekleştirilmeye başlandı. Bu sayede, sahada olamayanlar ve evde bulunanlar için sahayla iletişimin sürekliliği sağlandı. Dijital uygulama kapsamında sahadan çeşitli online eğitimler verilirken, üniversite öğrencilerine staj programlarında da saha oryantasyonu sağlandı. Acil mobilizasyon gerektiren ve yurt dışına bağımlı olunan kritik ekipman bakım ve arıza durumlarına çözümler üretildi. Dijital video konferans platformlarıyla da tam uyumlu şekilde çalıştırılan Akıllı Baret sayesinde sahadaki görüntünün yanı sıra online doküman paylaşımı, ses ve görüntü aktarımı da yapılabiliyor. Üretim ve İK operasyonları için uzaktan eğitimlerin de verilmesine olanak tanıyan Akıllı Baret sayesinde çalışanların sağlığı kadar eğitimine ve mesleki becerilerinin gelişimine de katkı sağlandı.
Hektaş Akıllı Asistan - Hektaş Ticaret Türk A.Ş
Hektaş Akıllı Asistan, çiftçilerin ihtiyaç duydukları desteğe ve bilgiye, salgın döneminin zorluklarına rağmen hızlıca erişmelerini sağlayan özellikleri içeriyor. Uygulama, “Hastalık Analizi”, “Tarla/Arazi Uydu Görüntüleri”, “Bitki Sağlık Durumu”, “Güncel Borsa ve Hal Fiyatları” gibi modüllerle dijital asistan görevi görüyor. Uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 15 bin kişi tarafından indirildi. 18 bin 234 adet hastalık sorgulaması gerçekleştirildi. Sisteme 1000’e yakın üretim alanı kaydedildi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Ödülü
Güvenli Üretim Birlikte Mümkün – Erdemir
Salgının üç temel önlemine odaklanılan proje 4 ana başlıkta hayata geçirildi. Çalışanlar, aileleri ve tedarikçileri kapsayan projede Gözlem Uygulamasıyla Alt İşveren Yönetimi uygulaması, Medikal Maske Solunabilirlik Test Cihazı ve Yapay Zeka Tabanlı Maske Tanıma çalışmalarıyla desteklendi, ayrıca Hijyen Gözlemleri yapıldı. Önlemlerin içselleştirilmesi için çalışanların da yaratıcı ve aktif katılım sağladığı projede, saha ve ofis çalışanlarının bir araya gelerek kurduğu “Koronaya İnat Çal” müzik grubu, söz ve bestesi kendilerine ait olan “Haydi Önce Maske Mesafe, Çare Sende Dikkat Et Hijyene” şarkısıyla, koronayla mücadelede müziğin gücünden yararlandı.
Salgın Döneminde Yapı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği - Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES)
Salgın Döneminde Yapı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Projesi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ve İNTES’in ortaklığı ile yürütüldü. Salgın döneminde şantiyelerde riskleri önlemeye yönelik beş kılavuz rehber hazırlandı, saha uygulamaları teşvik edildi ve isgintes.org adresinden sınırsız erişime açılarak yaygınlaştırıldı.
Sağlık Kahramanlarına Destek Ödülü
Divan Grubu Kapılarını Sağlık Çalışanlarına Açtı - Divan Grubu
Divan Grubu, sağlık çalışanlarının bulaş riskini azaltmak için İstanbul'daki 3 oteli hemen sağlık çalışanlarının hizmetine sundu. Divan hijyen standartları ile hem misafirlerin hem de çalışanların bu süreçten korunması sağlandı. Üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve devlet hastaneleri dahil 12 farklı hastaneden 4.000'den fazla sağlık çalışanına 2 ayda 16.500 oda gecesi ile ücretsiz konaklama hizmeti verildi.
Koronavirüs ile Mücadelede Yerli Tıbbi Ekipman Üretimi – Coşkunöz Holding
Covid-19 ile mücadelede çalışan sağlık görevlilerine destek için, “Yerli Tıbbi ve Koruyucu Ekipman Üretimi’’ projesi başlatıldı. Nisan 2020’de 3 milyon TL’lik yatırım ile başlatılan projede biyolojik örnek alma kabini, entübasyon kabini, ambulans tipi sedye izolatörü, yarı profosyonel ventilatör, valf silikonları gibi ürünlerin tasarımları ve seri üretimi yapıldı. Haziran 2020’de 50 binden fazla tıbbi ve koruyucu ekipmanı Türkiye’nin dört bir yanındaki devlet hastanelerine teslim edildi.
Topluma Destek Ödülü
Abdi İbrahim Covid-19 ile Mücadeleye Katkı Kampanyası – Abdi İbrahim İlaç
Dünyadaki araştırmaların ve yapılan klinik çalışmaların akabinde Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19’un tedavi protokolüne birincil tedavi olarak dahil ettiği klorokin fosfat etken maddeli ilacın ülkemizde üretilmesi için harekete geçildi. Hammaddesi zorlu imkanlarla Hindistan ve Çin’den temin edilen ilacın üretimi gerçekleştirildi. Üretilen 1,6 milyon tablet ilaç Sağlık Bakanlığına bağışlandı. Sadece ülkemizdeki değil, dünyadaki mücadeleye de katkı sağlamak amacıyla, oradaki şirketler aracılığıyla Kazakistan ve Cezayir’e aynı üründen 250 bin tabletin üzerinde ilaç bağışında bulunuldu.
Yeşilay Danışmanlık Merkezi Covid – 19 Psikolojik Destek Hattı - Türkiye Yeşilay Cemiyeti
Covid-19 döneminde toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, Yeşilay’ın psikolog kadrosu ile mücadeleye katkı sağlandı. Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadele değer önermesi kapsamında, halk sağlığı kuruluşu niteliğinden yola çıkarak YEDAM Covid-19 Psikolojik Destek Hattı hayata geçirildi. Proje kapsamında 2.286 kişi telefon desteğinden, 73 kişi ise çevrim içiterapi hizmetinden yararlandı. Hattı arayan ve intihar eğilimi olan 22 kişiye bu durumla başa çıkabilmeleri için destek verildi.
Ortak Yarınlar Özel Ödülü
Salgın döneminde engelli ve yaşlı bakım evi çalışanlarımızın emekleri paha biçilemez. Onlar, salgının olumsuz etkilerine en açık olan yaşlılarımız için gecelerini gündüzlerine kattılar. Kurum ve tesisler genelinde en üst düzey tedbirleri özveriyle aldılar. Her bir bakım evi sakininin sağlığını olağanüstü bir özenle yakından izlediler. Sağlıklı bir şekilde bugünlere gelmeleri için maksimum eforla gereken tüm aksiyonları aldılar. Bu kapsamda, bu yılın özel ödülü, Ortak Yarınlar Ödül Programı tarafından salgın döneminde engellilerimiz ve yaşlılarımız için seferber olan engelli ve yaşlı bakım evi çalışanları adına Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne takdim edildi.
YORUMLAR
Yorum Yap