Temettü nedir? Temettü nasıl dağıtılır? Temettü hisseleri nasıl alınır?

Temettü ile ilgili detaylar vatandaşlar tarafından merak edildi.Temettü, tam olarak nasıl dağıtılır, temettü hisseleri nasıl alınır? Kar payı dağıtımına kim karar verir? Nasıl nakit temettü alınır? Peki, Temettü nedir? Temettü nasıl dağıtılır? Temettü hisseleri nasıl alınır?

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Finansbank FX’in aktardığı bilgilere göre, temettü, şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kâr payı dağıtılması olarak biliniyor. Temettü, şirketin dönem içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortakların pay alma hakkı olduğu belirtiliyor. Temettü, yıllık bilançoya göre belirlenen net kârdan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Konuyla ilgili haberlerin ardından temettü, vatandaşlar tarafından merak edildi. Peki, temettü nedir? Temettü nasıl dağıtılır? Temettü hisseleri nasıl alınır?

#reklam#

Temettü nedir? Temettü nasıl dağıtılır? Temettü hisseleri nasıl alınır?

Kâr payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir. Ana sözleşmeye konulacak bir maddeyle, bazı pay tiplerine temettü ile ilgili olarak ayrıcalık tanınabilir. Böyle durumlarda, kâr dağıtılırken yapılan ayrıcalıklarla ilgili oranlar dikkate alınıyor.

Şirketlerin temettü dağıtım tarihleri ise, değişkenlik göstermekle birlikte genellikle ikinci çeyrek içerisinde gerçekleştiği söyleniyor. Temettü hakkı kazanmak için şirket genel kurulunda belirlenen temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olunması yani şirkete ortak olunması ve kâr payı alma hakkı kazanmak gerektiği belirtiliyor. Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST’te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanın dahi temettü almak için yeterli olduğu biliniyor.

Nasıl nakit temettü alınır?

Uzmanlara göre, nakit temettü alabilmek için temettünün dağıtılacağını gün hesapta hisse senetlerinin bulunması gerekli. Alınacak nakit miktar, şirketin önceden açıkladığı hisse başına net temettü tutarına ve elde bulunan hisse senedi adedine bağlı. Örnek olarak X şirketi hisse başına 1 TL net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyde X hissesinden 3.000 adet var. 3.000 TL’niz temettü ödeneceği tarihten iki gün sonra hesaba geçtiği belirtiliyor. Temettünün dağıtılacağının açıklandığı tarihte hisse senedi fiyatı ödenen temettü miktarı kadar düşer.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz