Türk mallarına boykot çağrısına Suudi özel sektörü de katıldı!

Son dönemde dış ticarette en fazla konuşulan konu 3.5 milyar dolarlık ihracat yaptığımız Suudi Arabistan’da Türk ürünlerine karşı uygulanan aşırı tedbirler.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Gelen bilgilere göre Türk ürünleri özellikle gıda alanındaki konteynerler haftalarca gümrüklerde bekletiliyor, Suudi şirketlerine Made in Turkey damgalı ürün almamaları telkin ediliyor, bunun için resmi kurumlarda imzalar alınıyor, Türkiye’de yatırım yapanlara mahalle baskısı kuruluyor, Suudi Arabistan’da çalışan Türklerin sözleşmeleri feshediliyor. Tüm bu bilgiler ilk kez gazeteniz Dünya ile gündeme taşındı. Her ne kadar yaptığımız haberler resmi kurumlar tarafından onaylanmasa da iş dünyasından aldığımız bilgi ve belgeler yaşanan gerilimi de gözler önüne seriyor.

Yaptığımız haberlere paralel Suudi iş dünyasından da açıklamalar gelmeye başladı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan sosyal medyada Türk ürünlerine karşı ambargonun yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade ediyor.

#reklam#

Aynı zamanda Suudi Arabistan Odalar Konseyi Başkanı da olan Ajlan Abdulaziz Al-Ajlan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Türk hükümetinin Suudi Arabistan’a ve vatandaşlarına karşı düşmanlık beslediğini ifade ederek, “Bu düşmanlığa yanıt olarak ithalat, yatırım ve turizm düzeyinde Türk olan her şeyin boykot edilmesi her Suudi tüccar ve tüketicisinin sorumluluğudur” dedi.

Sosyal medyadaki protestoları da o başlattı

Bu açıklama şu ana kadar yapılan en üst düzey açıklama ve Suudi Arabistan’ın “ambargo yok” sözlerini de yalanlayan en net ifade. Geçen yıl 21 Mayıs’ta yine Dünya’ nın duyurduğu haberimizde Ajlan Abdulaziz Al-Ajlan’ın hem sosyal medyada hem de Suudi basınına ‘Türkiye’den uzak durun’ mesajı verdiğini de hatırlatmak isteriz. Ajlan’ın “Türkiye’ye gitmeyin” diyerek turizmde başlattığı kampanya sonrası turist sayısında ciddi bir düşüş olmuştu.

Ajlan’ın bu açıklamalarını aslında sadece siyasi olarak düşünmemek gerek. Zira Suudi Arabistan’ın en güçlü gruplarından biri olan Ajlan ailesinin bir başka derdi de Türk tekstil üreticileri. 1979’da Riyad’da kurulan Ajlan&Brothers şirketinin patronu olan Ajlan Al-Ajlan, Körfez Bölgesi’ndeki en büyük klasik erkek giyim, iç giyim, hazır giyim ve kışlık kıyafet üreticisi.

#reklam#

10 binden fazla çalışanı olan Ajlan&Brothers’ın yerel ürünlere yönelik Yashmagh, Ghuttra, Progeh, Drosh gibi onlarca markası var. Genelde erkek giyim üzerine de çalışan şirket, Kenzo, Lamborghini, Bugatti, Versace gibi markalarla da tekstil üzerine ürün geliştiriyor. 200 satış mağazası olan şirketin ürünleri BAE, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Yemen, Suriye, Ürdün, Libya, Mısır gibi ülkelere yani Türkiye dışındaki bölge ülkelerine satılıyor.

Riyad Valisi'nden Türk kahvesi tepkisi

Geçen yıl Ajlan Al-Ajlan’ın bu açıklamalarına ise cesaret veren Riyad Valisi olmuştu. Riyad Valisi Prens Faisal bin Bandar’a ikram edilen bir fincan kahveyi almış, kahvenin Türk ürünü olduğunu öğrendiğinde iade etmişti. Suudi Prens Abdullah bin Sultan el Saud’un paylaştığı ve sosyal medyada yayılan bu olayın ardından hem Suudi iş adamlarına hem de turistlere verilen mesajlar akla Riyad’ın Ankara’ya gizli bir yaptırımın ilk adımları olarak yorumlanmıştı.

"Türkiye’nin DTÖ’ye başvurması gerekiyor”

Geçtiğimiz hafta EkoTürk TV’de Ali Çağatay’ın sunduğu Son Seans programında Türk şirketlerinin Suudi Arabistan’da yaşadıkları sorunlar gündeme gelmişti. Programda konuşan Türk-Arap İlişkileri Araştırmacısı Ziyad Hasan Türkmen, "Türkiye burada devlet geleneği ve ciddiyeti gereği olgunlukla yaklaşıyor. Türkiye’ye zarar verme peşindeler" dedi. SETA Dış Politika Araştırma Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman ise Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne ve küresel nakliyeciler birliklerine başvurması gerektiğini ifade etti.

Kerim Ülker/Dünya

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz