Türkiye'nin deri kralı Matraş iflas etti, Hotiç borç yapılandırdı
Aralarında Prada, Miu Miu, Burberry, Massimo Dutti’nin de bulunduğu dünya devlerinin tedarikçisi de olan Matraş’ın 2020’den bu yana faaliyetlerini kısmen durdurduğu biliniyordu.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Ayakkabı, deri ve çanta sektörünün sıkıntı yaşayan ünlü markaları ile ilgili defalarca kulis yazdık. Ayakkabı sektörü 2018 yılında sıkıntılı bir sürece girmişti.
Birbirinden ünlü ayakkabı markaları ve mağaza zincirleri peş peşe konkordatoya gitti. Listede kimler yoktu ki… Hotiç, İnci Deri, Yeşil Kundura, Marka Park, Beta, Kemal Tanca. Liste uzayıp gidiyor.
Bu şirketler için artık konkordato süreçlerinin sonuna yaklaşılıyor. Bu markaların biri konkordato sürecine girmemişti, ama işlerin kötü olduğu hep konuşuldu. Deri çanta ve ayakkabı sektörünün ünlü markası Matraş’tan bahsediyoruz.
Aralarında Prada, Miu Miu, Burberry, Massimo Dutti’nin de bulunduğu dünya devlerinin tedarikçisi de olan Matraş’ın 2020’den bu yana faaliyetlerini kısmen durdurduğu biliniyor.
Piyasadan öğrendiğimize göre aile arasında da miras kavgaları olduğu hep kamuoyuna yansımıştı. Matraş zor duruma girince peş peşe iflas davaları da açılmıştı. İşte bu iflas davaları geçen hafta sonuçlandı.
Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen Matraş Deri Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin davası iflas ile sonuçlandı. Mahkeme heyeti 14 Eylül 2022 günü saat 11.47 itibarıyla Matraş Deri’nin iflasına karar verdi. Mahkeme, şirketin tasfiye işlemleri için ise Bakırköy 1. İcra Dairesi’ni görevlendirdi. İstanbul Ticaret Odası’na 1970 yılında kayıt olan Matraş Deri, bu karar ile resmen iflas etmiş oldu.
Söz ayakkabıcılık sektöründen açılmışken yine sektörün önemli markalarından Hotiç ile ilgili de bir gelişmeden bahsedelim.
HOTİÇ'DEN HABER VAR
Hotiç’in konkordato süreci birkaç ay önce tamamlanmış, borçları bir takvime bağlanmıştı.
Ancak bazı alacaklıların itirazı nedeniyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi kararı bozmuştu.
Yerel mahkeme olan İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi davayı yeniden ele aldı ve Hotiç’in konkordato talebini tasdik etti. Mahkeme kararı ile borçlar yeniden yapılandırıldı ve bir takvime bağlandı. Mahkeme heyeti, konkordatoya tâbi borçlarının tamamının faizsiz bir şekilde, tasdik kararı tarihini müteakip 90 gün sonra başlamak üzere altı ayda bir ödemeler halinde, 1. taksitte toplam borcun yüzde 4'ünün, 2. taksitte toplam borcun yüzde 4'ünün, 3. taksitte toplam borcun yüzde 6'sının, 4. taksitte toplam borcun yüzde 6'sının, 5. taksitte toplam borcun yüzde 8'inin, 6. taksitte toplam borcun yüzde 8'inin, 7. taksitte toplam borcun yüzde 10'unun, 8. taksitte toplam borcun yüzde 12'sinin, 9. taksitte toplam borcun yüzde 12'sinin, 10. taksitte toplam borcun yüzde 15'inin, 11. taksitte toplam borcun yüzde 15'inin ödenmesine hükmetti.
Mahkemenin bu kararı tekrar istinaf mahkemesinden dönmez ise Hotiç, borçlarını bu takvime göre ödeyecek.
Şirkete ayrıca kayyum atanarak, iki ayda bir rapor verilmesine karar verildi. Markalar kolay oluşmuyor. Arkasında büyük emekler var. Umarız Hotiç tekrar faaliyetlerini eskisi gibi sağlıklı bir şekilde devam ettirir...
Ayakkabı ve deri sektörünün iki önemli markasındaki gelişmeler şimdilik böyle. Diğer markaların süreçlerini de yakından takip ediyoruz. Yeni gelişmeler oldukça aktarmaya devam edeceğiz.
Kaynak: Para dergisi
YORUMLAR
Yorum Yap