Türkiye'nin doğalgaz faturası Avrupa'yı ikiye katladı

Avrupa ülkeleri, doğalgazın bin metreküpünü 110-120 dolar seviyesinden alırken, Türkiye aynı miktar gaz için 250 ila 280 dolar arası ödüyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Bu da ekonomi üzerinde bir baskı yaratıyor ve kabarık faturalar anlamına geliyor. 

Türk Akım projesinin medyaya yansıyan detayları arasında, doğalgazın fiyatlandırmasına dair bilgiler bulunmuyor.

Avrupa'dan iki kat pahalıya doğalgaz satın alan Türkiye, artan maliyeti 2019'da vatandaşın sırtına yükleyerek gaza yüzde 37'lik bir zam yapmıştı. Isınmak lüks oldu! #doğalgazfaturası vatandaşı çarptı

Türk Akım Türkiye'ye arz güvenliği sağlarken fiyatlandırmada ise bir değişiklik yok. Enerji piyasası uzmanı Arif Aktürk'e göre, doğalgazın fiyatı dokuz aylık petrol ürünlerinin ortalamasına göre hesaplanıyor. Yani bir değişiklik yok. Değişen sadece rota. Artık Ukrayna üzerinden gelmiyor gaz.

DW Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'ye bundan sonra gelecek gazda sadece yüzde 2'liki bir indirim olacak. Bulgaristan içinse beklenti yüzde 5.

#reklam#

2020 yılında artan maliyetler nedeniyle doğalgaz fiyatlarında bir indirim beklenmezken, asgari ücretin yaklaşık yüzde 10'u doğalgaza gidiyor.

Su ve elektrik faturaları da dahil edildiğinde asgari ücretlinin bütçesinde üç faturanın payı yüzde 20’yi buluyor.

2020 asgari ücretindeki artışın da 2019’da gerçekleşen doğalgaz fiyatlarındaki artışın gerisinde kaldığı görülüyor. Türkiye’de 2020 için asgari ücrette net yüzde 15 artış yapılırken, sadece 2019’da doğalgaz fiyatları toplamda yüzde 37 artış kaydetmişti.

Gazın maliyeti vatandaşa nasıl yansıyacak?

TürkAkım’la Türkiye Rusya’dan doğrudan doğalgaz tedariği imkanına kavuşurken sözleşmede indirim olup olmadığı konusunda net bir açıklama gelmedi. Enerji piyasası uzmanlarına göre TürkAkım doğalgazda Türkiye’nin arz güvenliğini sağlarken, sözleşmede herhangi bir değişikliğe neden olmadı.

Eski BOTAŞ Doğalgaz Daire Başkanı ve enerji piyasası uzmanı Arif Aktürk yeni hatla sadece gazın güzergahının değiştiğini belirtti.

Aktürk, “Daha önce Rus gazı Ukrayna üzerinden Türkiye’ye ulaşıyordu. TürkAkım ile daha güvenli bir güzergah sağlanmış oldu. Fakat sözleşmede bir değişiklik söz konusu olmadı. Doğalgazın fiyatı dokuz aylık petrol ürünlerinin ortalamasına göre hesaplanıyor. Bu hesaplama yönteminin devam ettiğini söyleyebiliriz. Başka deyişle fiyatta bir değişiklik yok” ifadelerini kullandı.

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek ise hesaplamalarına göre Türkiye’ye gelen yeni gazda ancak yüzde 2’lik bir indirim beklediklerini söyledi. Dilek, “TürkAkım ile gelen gazda Bulgaristan için yüzde 5’lik bir indirim söz konusu olabilir. Fakat hesaplamalarımıza göre Türkiye için ancak yüzde 2’lik bir indirimden bahsedilebilir” dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz