Varlık barışı tebliği yayımlandı: Yüzde 1 vergisini öde

Meclis'in tatile girmesi ertelenerek 17 Temmuz günü jet hızıyla kabul edilen ve 19 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7186 sayılı torba yasa ile yapılan düzenlemede, yurt dışındaki kayıt dışı varlıklarını Türkiye’ye getirmek isteyenlerin önü açılıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Meclis'in tatile girmesi ertelenerek 17 Temmuz günü jet hızıyla kabul edilen ve 19 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7186 sayılı torba yasada, yurt dışındaki kayıt dışı varlıklarını Türkiye’ye getirmek isteyenler için bir düzenlemeye de yer verilmişti.

Düzenlemede yurt dışındaki kayıt dışı para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını getirmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin, 31 Aralık 2019 tarihine kadar bildirim vermesi ve bildirim tarihini izleyen 3 ay içinde getirmeleri koşuluyla, %1 vergi ödeyip varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecekleri öngörülüyordu.

Yasanın uygulanabilmesi için gereken tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğde dikkat çeken düzenlemeler özetle şunlar:

Söz konusu uygulamadan yararlanacak kişilerin, getirecekleri varlıkları hangi tarihte, ne suretle edindikleri sorulmayacak.

Yurt dışında başkalarının üzerine kayıtlı bile olsa, şirket ya da ortaklarından birine ait olduğunun kanıtlanması koşuluyla, yasadan yararlanabilecekler. (Şirket adına kayıtlı değilse, şirket ortaklarından birine ait olduğu nasıl kanıtlanabilir? Uygulamada büyük bir olasılıkla, Ortaklardan birinin bu varlık aslında benimdi ama… diye beyan vermesi yeterli olacaktır.)

Getirecekleri varlıkların tutarını banka ya da aracı kuruluşlara bildirecekler; Aralık 2019 sonuna kadar tutarlarında değişiklik yapabilecekler.

Varlık getirenler vergi daireleriyle muhatap olmayacak. Ödenmesi gereken %1 oranındaki vergiyi “vergi sorumlusu” sıfatıyla banka ya da aracı kuruluşlar kesip, Gelir İdaresi Başkanlığı'na yatıracak.

Getirdikleri varlıklar nedeniyle bu kişilere vergi incelemesi yapılmayacak. (Tebliğde bu konu; “hiçbir vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır” vurgusuyla yazılmış.)

Getirilen varlıklar dönem kazancının saptanmasında dikkate alınmaksızın (vergiye tabi olmaması için) işletme kayıtlarına işlenecek. Bu varlıklar kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde de dikkate alınmayacak.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz