Yan sanayiyi elektrik çarptı: Şirketler ardı ardına kapanıyor

Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Almanya’nın otomotiv yan sanayisinde kriz baş gösterdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla azalan parça ihtiyacının yanısıra, ABD, Çin ve Hindistan gibi dev pazarların daralmasıyla Bosch, Continental ve ZF gibi dünya devlerinde işten çıkarmalar gündemde.

Dünya çapında en büyük beş otomotiv yan sanayi kuruluşundan üçünün bulunduğu Almanya’da konvansiyonel, içten yanmalı otomobil motorlarından elektrikli motorlara geçiş sürecinde firmaları başa çıkmaları gereken önemli sorunlarla karşı karşıya bırakıyor.   Yüzde 307 arttı! Elektrikte zam şampiyonuyuz

Alman Deutsche Welle’nin yaptığı habere göre bunun dışında Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi önemli pazarlarda yaşanan sıkıntılar ve yapısal problemler de sorunu daha da derinleştiren etkenler arasında bulunuyor. 

#reklam#

ELEKTRİKLİDE 10 KAT DAHA AZ İŞÇİLİK

Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Volkmar Denner, kısa bir süre önce Süddeutsche Zeitung’a verdiği röportajda, “Dizel motorlardaki enjektör sistemi için motor başına 10 kişi çalıştırıyor. Benzinli motorlarda bu iş için üç kişi gerekiyor. Elektrikli otomobillerde ise bu iş sadece bir kişi ile hallediliyor. Kısacası elektrikli otomobillerin yaygınlaşması ile işten çıkarmalar zorunlu olacak” demişti. Stuttgart merkezli şirketin dünya çapında 410 binden fazla çalışanı var. Almanya’daki 50 bin personelden 15 bini sadece dizel motor biriminde görevli.  Elektrik zammı sanayiciyi fena çarptı: Yüzde 130 arttı

DRAMATİK TABLO

Merkezi Hannover’de bulunan Continental de sektörün içinde bulunduğu olumsuz dönemden etkilenen kuruluşlardan biri. Continental Yönetim Kurulu Başkanı Elmar Degenhart, sektörün dramatik bir şekilde süratlenen, kökten ve yer yer yıkıcı bir değişim sürecinin içinde olduğunu dile getiriyor. Giderlerin azaltılması gerektiğini vurgulayan Degenhart, bunun için şu an şirket bünyesinde çalışan 245 bin kişiden kaçının işten çıkarılacağını, sendika ile görüştükten sonra karara bağlayacaklarını bildirdi.

ŞİRKETLER ARDI ARDINA KAPANIYOR 

#reklam#

Şanzıman ve farklı otomobil parçaları üreten Friedrichshafen merkezli ZF’nin yöneticisi Wolf-Henning Scheider ise firma olarak karlılıkta beklentilerinin çok gerisinde kaldıklarını belirtti. Çin’deki üretim merkezlerinde personel sayısını azaltan şirkette esnek çalışma saatlerine geçilmesi planlanıyor. Mahle, Schaeffler, Brose ve Leoni gibi Almanya’daki diğer otomotiv yan sanayi firmaları da benzer sıkıntılar yaşıyor. Leoni gibi şirketler ise ardı ardına kapanıyor.

Elektrikli otomobiller için geleceğe hazırlık yapılması gerektiğini söyleyen Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, 430’u aşkın üyesi bulunan TAYSAD’ın yaklaşık 25 milyar dolar iç hacim, 11 milyar dolar ihracat ve 200 binin üzerinde istihdamla ekonomiye önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı. Kanca, “Tedarik sanayisi otomotiv endüstrisinin geleceğine ayak uydurmalıdır” dedi.

Şuayip Alabay/Yeni şafak

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz