Yapay zekayla zengin olacaksın dediler, 30 Milyon TL dolandırıldılar
Kripto borsasında yapay zeka uygulaması kullanılarak aylık yüzde 70 kâr vaadiyle binlerce kişiden para toplayan saadet zinciri çöktü. İddiaya göre, 30 milyon liraya yakın para yatıran binlerce kişi paralarını çekemiyor.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Yüksek kazanç vaat ederek yurttaşları mağdur eden saadet zincirlerine bir yenisi eklendi. Ulaşılan belgelere göre, son bir kaç yıl içinde batan birçok saadet zincirinde ‘lider’ olarak yer alan isimler bu kez ‘Exchange Proas’ adı verilen sisteme para yatırılması için harekete geçti.
Artıgerçek'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre paraların, yapay zekâ tabanlı robot sayesinde kripto para piyasasında kazanca dönüştürüldüğünü belirten kişiler, WhatsApp ve Telegram grupları üzerinde paranın yatırılacağı IBAN bilgilerini paylaşmaya başladı.
Paralar, Mayıs 2022’de Samsun'un İlkadım İlçesinde kurulan Sisco Yazılım ve Bilişim Hizmetleri isimli şirketin hesabına aktarılmaya başlandı.
Soner Nacak ve Seyfi Manav
ÇOĞUNLUK HİSSE ASLAN'IN
Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, 100 bin TL sermayeli şirketin yüzde 90 hissesi Aziz Aslan’a kalan hisse ise Cemalettin Uzun’a ait. Şirketin kurulması ve uygulamanın devreye alınması ile birlikte bu kez sıra ‘yatırımcıların’ sisteme para yatırmalarına sağlamaya geldi.
AYLIK YÜZDE 70 KAZANÇ VAADİ
Yapılan tanıtımlarda, aylık yüzde 60-70’lere varan kazanç vaad edildi. Bir başka ifade ile, örneğin, 10 bin lira yatıran kişinin aylık 6-7 bin lira kazanç elde edebileceği öne sürüldü. Sisteme üyelik için, diğer tüm saadet zincirlerinde olduğu gibi paket satın alınması gerektiği kaydedildi.
Exchange Proas tanıtımı ????
HER BİR ‘PAKET’ İÇİN AYRI FİYAT
Artı Gerçek’in ulaştığı Exchange Proas’ın şifre ile girilebilen paneline göre, üye olmak isteyen kişiler için 7 ayrı paket seçeneği oluşturuldu. En düşük paket 500 lira... ‘Silver’ adı verilen paket ile sisteme üye olan kişinin günde 14 lira kazanabileceği belirtiliyor. 3 bin liralık ‘elmas’ paket için günlük 75 TL, 6250 liralık ‘4’lü combo’ paketten alan kişinin ise günlük 164 lira kazanabileceği belirtildi. Üyelik için, söz konusu paketlerden bir tane satın alınabileceği gibi 50 tane de satın alınabiliyor.
Exchange Proas'ya üye olmak isteyenlerden farklı paket seçenekleri ile para yatırmaları istendi
NE KADAR ÜYE O KADAR ÇOK KAZANÇ
Türkiye’nin hemen her yerinden binlerce kişi, sisteme para yatırdı.
Bireysel yatırımcılar olduğu gibi, ‘lider’ olarak faaliyet gösteren kişiler üzerinden sisteme dahil edilen 50-100 kişiden oluşan gruplar da söz konusu.
Bilindiği gibi, saadet zincirlerinde, sisteme ne kadar fazla üye kazandırılırsa, ‘liderin’ kazancı da o ölçekte yüksek olabiliyor.
‘YÜKSEK KAZANÇ VAADİNE KANDIK’
Telefonla ulaştığımız çok sayıda mağdur, “İyi bir kazanç vaadine kandık maalesef. Başlangıçta para çekiminde sorun yoktu. Ancak sıkıntı geçen aralıktan itibaren baş göstermeye başladı. Ocak ayından bu yana ise yatırdığımız parayı çekemiyoruz. Buraya para yatıran kişilerden evini, arabasını satan dahi var. Yine, bankadan kredi çekip buraya para yatıran kişiler var. Liderlere ulaştığımızda, sürekli birtakım bahaneler öne sürülüyor” diye konuştu.
'30 MİLYON TOPLANDI' İDDİASI
Edinilen bilgilere göre toplanan para 30 milyona yakın. Sisteme, yüksek kazanç elde etmek için üye olan kişi sayısı ise 15 bine yakın olduğu kaydedildi. S. A., yatırdığı parayı alamayan çok sayıda kişiden biri. Ancak, Sisco Yazılım'ın sahibi Aziz Aslan, toplanan para miktarına ilişkin bilgisinin olmadığını, kayıtlara bakması gerektiğini kaydetti.
‘KİMSEDEN PARA TOPLAMIYORUZ’
Telefonla ulaşmaya çalıştığımız Sisco Yazılım’ın çoğunluk hissedarı Aziz Aslan “Kimseden para toplamıyoruz. İnsanlar bizden yazılım hizmeti satın alıyor. Bu nedenle para yatırıyorlar. Satın aldığı hizmeti iptal edenlere de paralarını iade ediyoruz” dedi.
Aslan, kayıtlı kaç çalışanlarının olduğu, ne kadar vergi ödedikleri ve kendilerinden hizmet satın alındığını söylediği kişilere fatura kesip kesmedikleri yönündeki soruları ise yanıtsız bıraktı.
Çok sayıda kişiyi, sisteme para yatırmaları için yönlendirmek suçlanan Nacak, Manav ve Oruç ise, Artı Gerçek muhabirinin görüşme talebine yanıt vermedi.
ÖNCEKİ 'SAADET ZİNCİRLERİ' BATTI
Samsun merkezli şirkete üye kazandıran 'lider' konumdaki isimlerden Seyfi Manav, Mustafa Kasatura, Nilüfer Keskin, Veysi Can, Soner Nacak ve Ramazan Oruç’un adı öne çıkıyor.
Bu kişilerin, yer aldıkları WhatsApp ve Telegram gruplarında, sistemin güvenilir olduğuna ilişkin bir dizi mesajının olduğu anlaşıldı.
Soner Nacak, Exchange Proas için “Ponzi olmayan bir oluşumdur” derken, sisteme yönelik şikâyetlerin arttığı bir süreçte Mustafa Kasatura’nın “Her şey yolunda. Saat gibi çalışıyor” şeklinde bir mesaj paylaştı.
Anılan kişilerden Manav, Kasatura ve Oruç, daha önce batan ‘Smart Coin’ adlı sisteme çok sayıda kişinin para yatırmasına önayak olmuştu.
Nacak, Can ve Keskin ise, batan Kayseri merkezli Bitrota adı verilen kripto para borsasında faaliyet göstermişti. 30 bin kişinin 1 milyar liraya yakın para kaybettiği Bitrota’nın (Endless Yazılım Teknoloj AŞ) sahibi Kenan Altun ise tutuklanmıştı. Ofisi Eskişehir'de kurulan Smart Coin ise 200 bine yakın kişiden topladığı paralarla batmıştı.
YORUMLAR
Yorum Yap