Yolsuzluğa dava yok! Kovuşturmaya yer yok'ta artış
Yolsuzluk suçlarına ilişkin soruşturmalarda dava açılma oranı, son dokuz yılda yüzde 44’den yüzde 29’a düştü. Bu soruşturmaların sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen kararların oranı da yüzde 23’ten yüzde 45’e çıktı
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, yolsuzluk suçlarına ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ilgili maddeleri uyarınca açılan davalar ve alınan kararların derlendiği bir rapor yayımladı.
Rapora göre “kamu güvenine karşı suçlar, kamu idaresinin güvenilirliğine karşı suçlar, ekonomi, sanayi ve ticarete ilişkin suçlar” olarak üç başlıkta derlenen suçlarda kamu davası açılma oranı her yıl düştü.
Kamu güvenine karşı işlenen suçlar kapsamında başlatılan soruşturmalarda “kovuşturmaya yer yoktur” kararları ise her yıl arttı. 2009’da başlatılan soruşturmaların yüzde 23’ünde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilirken 2018 yılında bu oran yüzde 45’e çıktı.
DAVA AÇILMA ORANI DÜŞTÜ
Kamu güvenine karşı işlenen suçlarda kamu davası açılma oranı 2009 yılında yüzde 44 olmasına karşın 2018 yılında bu oran yüzde 29’a kadar düştü. Kamu güvenine karşı işlenen suçlar evrakta sahtecilik, mühür bozma ve para da sahtecilik gibi toplam 12 suçu içerisinde barındırıyor.
‘KOVUŞTURMAYA YER YOK’TA ARTIŞ
TCK’nin 247 ve 266’ncı maddesine göre “Kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlarda” da her yıl kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilenlerin oranı arttı. 2009 yılında soruşturmaların yüzde 44’üne ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verilirken bu oran 2018 yılında yüzde 54’e çıktı.
Kamu davası açılan soruşturma sayısı da 2009 yılında yüzde 40 iken 2018 yılında yüzde 30’lara geriledi. Kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı işlenen suçlar ise rüşvet, nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma gibi toplam 14 suçu kapsıyor.
İhaleye fesat karıştırma gibi yedi farklı suçu kapsayan TCK’nın 235 ve 242’inci maddelerini kapsayan ekonomi, sanayi ve ticarete ilişkin suçlara yönelik soruşturmalarda da “kovuşturmaya yer yoktur” kararı verilenlerin oranı arttı.
2009 yılında başlatılan soruşturmaların yüzde 33’ünde kovuşturma yapılmazken sekiz yıl sonra bu oran da yüzde 47’ye çıktı.
Davaya dönüşen soruşturmalar da azaldı.
2009’da soruşturmaların yüzde 43’ü kamu davasına dönüşürken 2018 yılında kamu davası açılanların oranı yüzde 29’a geriledi.
İsmail Arı/Birgün
YORUMLAR
Yorum Yap