Yurtdışında işinizin patronu olun!
Ülkemizdeki döviz kurları yükseldikçe birçok kişi de yurtdışıyla iş yapmanın yeni yollarını arar oldu. Biz de bu yazımızda kendi işinizin patronu olmak için yurtdışındaki kapıları sizin için değerlendirmek istedik.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Hem hali hazırda Türkiye’de kendi işine sahip olanlar hem de düşük sermayeyle yurtdışından kazanç kapısı arayanlar yazımızdan faydalanabilir.
Yurtdışından Para Kazanacak İş Kurmak
İlk düşünebileceğiniz konu kendinizin ve çevrenizdekilerin yetenekleri. Hiç hayal etmediğiniz bir konu para kazanabileceğiniz bir iş fikrine dönüşebilir. Birkaç örnek vermek gerekirse daha teknolojik bir örnekle başlayıp geleneksele doğru yol alalım.
Örneğin bir yazılımcı ya da web tasarımcısı kendi portfolyosunu kullanarak yurtdışından freelance işler alabilir. Bu noktada döviz kazancı olduğu için bu durumun çeşitli vergisel avantajları da olabiliyor. Yapılması gereken ilk şey bir web sitesi ve özellikle küçük ve orta ölçekli sitelerle iletişime geçmek.
Eğer işin pazarlama ve satış ayağında zorlanıyorsanız Fiverr, Upwork gibi platformlardan da kendinize müşteri bulabilirsiniz. Unutmayın, bu gibi işler para birimi Dolar ya da Euro olan ülkelerde çok daha pahalı. Sizin için iyi bir kazanç sayılabilecek bir ücret onlar için ucuz bile kalabilir.
İşin daha geleneksel ayağındaysa el yapımı ürünler ve örgü bile olabilir. Etsy platformunu daha önce duymuş olabilirsiniz fakat buraya ticari bir gelir kazanmak amacıyla göz attınız mı? Buradaki birçok satıcı kendi el işi yaptığı ürünleri internette satışa çıkarıyor.
Site ayda tüm dünyadan 391 Milyon ziyaretçi çekiyor. Doğrudan siz ürünleri üretmeseniz bile çevrenizde el işine meraklı kişiler olabilir. Etsy’deki çok satan ürünleri inceleyerek kendi mağazanızı ve satış stratejinizi oluşturabilirsiniz.
Belki ilk günden bu durum sizi kendi işinizin patronu haline getirmeyecek fakat ek gelir yaratmak için önemli bir kaynak olabilir.
İş online ürün satışına geldiğinde yapabileceklerinizin sınırı bulunmuyor. Örneğin kargo, lojistik gibi süreçlerle uğraşmayıp sadece tasarımlarınızı internetten tişörtlerin, kahve bardaklarının, telefon kaplarının üstüne uygulayarak satış geldikçe baskısını yapıp kargosunu da üstlenen birçok hizmet mevcut. Siz de bu şirketleri daha yakından tanımak isterseniz örnek olarak Gearbubble, Printful, Printify gibi siteler örnek verilebilir.
Sıfırdan başlamak isteyenler için farklı uçlardan akla gelebilecek döviz kazandıracak önerileri sunduk.
Türkiye’deki İşinizle Yurtdışında da Kazanmaya Başlayın
Tabii ki fırsatlar bunlarla sınırlı değil. Peki Türkiye’de hali hazırda kendi işinizi yönetiyorsanız bunu yurtdışına taşımak da sizin için bir şans olabilir mi?
Öncelikle üretim yapan atölyeler için döviz kurları yurtdışına satışa başlamak için çok önemli bir fırsat olabilir. Eğer yurtdışına açılmak için doğru zaman olduğunu hissediyorsanız ve buna ayıracak ek sermayeniz varsa yapabileceğiniz en doğru hamle hedef bir ülke belirleyip o ülkede alanınızda tecrübeli bir satışçıyla anlaşmak olabilir.
Daha önce sizin için dert olmayan uluslararası taşımacılık ve yurtdışından para alma süreçlerinde yeniliklere açık olmalısınız. Örneğin yurt dışında banka hesabı sahibi olmak sandığınız kadar zor olmayabilir. Linkteki yazı size online olarak bu konuda nasıl basit bir çözüm bulabileceğinizi anlatıyor. Bu sayede yurtdışında daha global bir imaj da yakalayabilirsiniz.
Genellikle bu aşamada en zor olan şeylerden biri ilk satış anıdır. Yüksek hacimde ilk satışınızı yaptığınızda ve müşteri de hizmetinizden memnun kaldığında gerisinin gelmesi çok daha kolay olur. Bu sebeple uluslararası bir satışçı, yurtdışında bir banka hesabı, İngilizce bir websitesi gibi detaylarla imajınızı güçlendirebilirsiniz.
Aklınıza gelebilecek birçok sektörde yurtdışına açılmak mümkün. Örneğin müteahhitlik alanında geçtiğimiz yıl uluslararası listede dünya ikincisi olmuştuk.
Yurtdışına İş Yapmanın Avantajları
-Öncelikle zaten yazı boyunca bahsettiğimiz şekilde, döviz kuruyla para kazanmak işinizi büyütmek adına da size önemli fırsatlar sunacaktır.
-Yurtdışında iş yaptıkça kazanacağınız global imaj Türkiye’de yapacağınız satışlar için aynı zamanda yerel müşteri bulmak için de sizi güçlendirebilir.
-Şirketinizi farklı bir lige taşımış olursunuz ya da doğrudan dünyaya açılmış bir şirketle kendi işinizin patronu olursunuz.
-Global bir pazara iş yaptığınız için daha kalifiye eleman bulma şansınız artar. Kazancınızın bir bölümü döviz cinsinden olacağı için belki yurtdışında remote olarak da şirketinize yeni çalışanlar katabilirsiniz. Artık maaş olarak da yurtdışına para göndermek kolaylaştı.
-Özellikle üretimi Türkiye’de olan bir iş yapıyorsanız ihracat konusunda birçok vergi avantajı elde edebilirsiniz.
Yurtdışında İş Yapmak için Yurtdışında Yaşamak Gerekir Mi?
Özellikle sıfırdan iş kurmak isteyenlerin aklına takılan önemli sorulardan biri de yurtdışında yaşamanın iş için gerekli olup olmadığı oluyor. Tüm ekibi Türkiye’de olan birçok startup global yatırımlar alıyor. Sadece Türkiye de değil dünyanın birçok bölgesinden insanlar Amerika ve Avrupa pazarına bazen o ülkeleri hayatlarında bile görmeden satışlar yapıyor.
Özellikle pandemi sürecinde ofise bile gitmenin gerekli olmadığı birçok durum keşfedildi. Artık internetten birçok işimizi kolayca halledebilirken bulunduğunuz konum hiç de önemli değil.
Yine de yurtdışında yaşama hayaliyle yurtdışına açılan bir iş yapmak isteyen girişimciler için mutlaka o ülkelerden hali hazırda para kazanıyor olmak büyük bir avantaj sağlayacaktır.
YORUMLAR
Yorum Yap