Zeytinliklerin ardından koruma alanları da ranta açılıyor

Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için zeytinliklerin maden sahası olmasına yönelik karara tepkiler sürerken koruma altındaki alanlara yapılaşma izni veren karar da Resmi Gazete'de yayınlandı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için zeytinliklerin maden sahası olmasına yönelik karara tepkiler sürerken koruma altındaki alanlara yapılaşma izni verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, koruma altındaki alanlarda yapılaşmanın önü açıldı.

Karara göre, koruma alanlarına 'zorunluluk halinde' tesis, otopark, iskele, santral yapılabilecek. Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’te bazı değişikliklere gidildi.

Buna göre, kesin koruma altındaki alanlarda kesin yapı yasağı olmakla birlikte; faaliyetlerin niteliğine, içeriğine ve zorunluluk haline ilişkin bölge komisyonları tarafından yapılacak değerlendirmeye göre şunlar yapılabilecek:

– Kamu menfaati gereği zorunluluk arz eden hallerde mevcut yol güzergâhı kullanılması koşuluyla atıksu, içme suyu, doğalgaz ve elektrik hatları.

#reklam#

– Ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler.

– Orman yangın yolu açılmasına, ormanların bakım ve onarımına, biyotik zararlılarla ve abiyotik (yangın, sel, fırtına) etkenlerle mücadele edilmesine yönelik çalışmalar.

– Dalyan ve lagün ekosistemlerinde doğal dengenin devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili kamu kurum görüşleri doğrultusunda ve herhangi bir yapı yapılmamak şartıyla alanın özelliğinden kaynaklanan geleneksel avcılık yöntemleriyle yapılan balıkçılık faaliyetleri.

Nitelikli doğal koruma alanlarınaysa, bölgenin doğal yapısı, ekolojik değerleri, silueti, doğal peyzajı ve benzeri ayırt edici özellikleri göz önünde bulundurularak faaliyetlerin niteliğine, içeriğine ve zorunluluk haline ilişkin Bölge Komisyonları tarafından yapılacak değerlendirmeye göre şunlar yapılabilecek:

– Entegre tesis içermeyen tarım faaliyetleri.

– Geleneksel yaşam biçiminin gerektirdiği nitelikte, entegre tesis içermeyen hayvanların barınması ve beslenmesi için gerekli olan yapılar.

– Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği.

– Rekreatif amaçlı iskeleyle imar planı kararıyla yapılan ve yüzer sistem kullanılan iskele.

– Doğal kaynak suyunun çıkarılmasına yönelik uygulamalar.

#reklam#

– Geleneksel balıkçılık faaliyetleriyle sulama amaçlı göletlerde olmak ve üretim kapasitesi alt sınırı aşmamak kaydıyla kültür balıkçılığı faaliyetleri.

– Ulaşım hatlarıyla bunların zorunlu yapıları, elektrik iletim hattı/tesisi, içme ve kullanma suyu hattı, atık su hattı, trafo, haberleşme servisleri, açık otopark ve alanın korunmasına katkı sağlayacak arıtma tesisleriyle faaliyetlerinin özelliği ve alanın coğrafi yapısı gereği başka güzergâhtan geçirilmesi kamu menfaatiyle bağdaşmayan enerji iletim hatları.

– Ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler.

– Yöre halkının ihtiyaçlarıyla sınırlı kalmak ve toplam yapılaşması kara alanın yüzde 2’sini geçmemek kaydıyla balıkçı barınakları.

– Kanunen belirlenen üretim kapasitesiyle sınırlı kalmak kaydıyla hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerji santralleri.

– İçme suyu amaçlı baraj ve göletlerle tarımsal sulama amaçlı göletler.

– Alanın doğal yapısıyla uyumlu, beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmadığı açık spor alanları, çadırlı kamp ve karavanla günübirlik faaliyetler.

#reklam#

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğine bir madde ekleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerine izin verilebilecek.

Buna göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, bu faaliyetlerin bitiminde sahanın rehabilite ederek eski hale getirileceğinin taahhüt edilmesi şartıyla zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına izin verilebilecek.

Bu kapsamda, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz