1 milyon 178 bin yüksek öğretim mezunu işsiz! 139 Milyar Dolar boşa mı gitti?
Toplam 1 milyon 551 bin kişi olan geniş tanımlı lisans mezunu işsizlerimiz için 138 milyar 969 milyon 600 bin dolar harcamışız.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Recep Erçinîn köşe yazısından alıntı
Ülkemizde 2019 Temmuz sonu itibarıyla yaklaşık 4.6 milyon işsiz var. Yüksek öğretim mezunlarındaki işsizlik oranı yüzde 14.2 düzeyinde. Yani 1 milyon 178 bin yüksek öğretim mezunu yurttaşımız işsiz durumda. Elbette bu kişiler iş arayıp da bulamayanlar.
Bir de iş gücüne dahil olmayan nüfusumuz var ki onlar içerisindeki üniversite mezunu sayısı 2 milyon 260 bin kişi olarak resmi verilerde yer alıyor. Elbette 2.2 milyon kişinin hepsi çalışabilir durumda değil. Bunlardan 113 bini iş bulma ümidi olmadığı için iş gücüne dahil edilmemiş.
260 bini ise çalışmaya hazır fakat iş aramayanlar. Yani dört yıllık lisans mezunu umudu kırık işsiz sayısı 373 bin. Bu sayıyı mevcut üniversiteli işsizlere eklediğimizde 1 milyon 551 bin kişi ediyor. Buna göre 1.5 milyon üniversiteliyi istihdama dahil edemediğimizde ciddi bir beşeri atıl kapasite söz konusu. Ev işleri ile meşgul olanlar ayrı bir inceleme konusu olduğundan burada sadece sayıyı verip geçiyoruz.
139 MİLYAR DOLAR BOŞA MI GİTTİ?
Euronews'te yayınlanan 10 Eylül 2019 tarihli haberde, 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’de ilkokuldan üniversiteye kadar her bir öğrenci için eğitim kurumlarına yıllık 5 bin 633 dolar harcandığı bilgisi yer alıyor. Buna göre dört yıllık üniversite mezunu bir genç eğitim hayatında en az 16 yıl geçiriyor. Bu da yaklaşık 90 bin dolar eder.
Yani bir yurttaşımızı dört yıllık bir fakülteden mezun edene kadar 90 bin dolar harcıyoruz. Toplam 1 milyon 551 bin kişi olan geniş tanımlı lisans mezunu işsizlerimiz için 138 milyar 969 milyon 600 bin dolar harcamışız. Bu kişiler işsiz olduğu için ekonomiye üretim anlamında bir katkıları söz konusu değil. Yani üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasılaya bir katkıları yok. Ama harcamalar yöntemiyle yapılan hesaplamada hanehalkı tüketimine ciddi bir etkileri olduğu kesin.
SEFERBERLİKLER NE OLDU?
İşsiz kalmak bu kişilerin suçu değil. Eğitim sistemini üretim planlamasına göre yapmayan hükümetlerin suçu. Zaman zaman özellikle muhafazakar çevredeki iş insanlarından "Gençler iş beğenmiyor" sözlerini duyuyoruz. Gençlere sorduğumuzda yanıtları, "Üniversite okuduk. Eğitime yıllarımızı verdik. Şimdi asgari ücrete basit işler mi yapalım?" oluyor. İki taraf da kendince haklı. Cumhurbaşkanımız istihdam seferberliği başlattığı halde işsizlik rekor seviyelerde) yeni istihdam alanları yaratmamız şart.
Aydınlık
YORUMLAR
Yorum Yap