Akkuyu’da usülsüz çalışma can aldı
Akkuyu Nükleer Santrali’nde Türk şirketi IC İçtaş’ın devre dışı bırakılma girişiminin ardından yeni yönetimin ihmal ve sorumsuzluğunun ağır sonuçları yaşanıyor.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İçtaş’ı iş sağlığına önem vermemekle itham eden Rus Rosatom firmasına bağlı Akkuyu Nükleer Santrali’nde 5 Ağustos günü beş ayrı iş kazası olmuştu. Çarşamba günü de iş güvenliği ihmalleri nedeniyle yaşanan iş kazasında, Abdi Adıgüzel hayatını kaybetti.
Gece yarısı saat 1’de gerçekleşen kazada, gece mesaisinde çalışma izni bulunmayan Adıgüzel, yüksekten düşerek vefat etti. Abdi Adıgüzel’in emniyet kemeri takmaması ve iş güvenliği kontrollerinin yapılmaması nedeniyle göz göre göre kazaya kurban gittiği belirtildi.
Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde incelemelerde bulundu
Akkuyu Nükleer Santrali’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ağustos Salı günkü ziyaretinin hemen ertesinde yaşanan ihmaller zinciri, bir çalışanın ölümüne neden oldu.
Yeni ana yüklenici olarak sözleşme imzalanan TSM Enerji’ye bağlı alt yüklenici bir şirkette kaydı bulunan Abdi Adıgüzel yüksekten düşerek olay yerinde hayatını kaybetti. Salı gününü Çarşamba gününe bağlayan gece saat 1 sularında gerçekleşen kazada birden fazla ihmal ve sorumsuzluk dikkat çekti.
Kaza, gece yarısı yapılan çalışmada meydana geldi. Adıgüzel’in gece ve fazla mesai çalışma izni yoktu. Bu nedenle kazanın gerçekleştiği saatte şantiyede bulunmaması gerekiyordu. Hayatını kaybeden çalışanın emniyet kemeri takmaması ise kazadaki en büyük ihmal olarak kayıtlara geçti. O alandaki bütün işlerde çalışanların emniyet kemeri takması mecburi tutuluyor. Tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kurallarına eksiksiz uymaları ve talimatlara çalışanların eksiksiz uyduğunun takip edilmesi gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olan Akkuyu Nükleer Santrali, Türk şirketi IC İçtaş’ın devre dışı bırakılarak santralin tamamen Rusların kontrolüne geçmesine yönelik girişim nedeniyle ülke gündeminde bulunuyor.
Akkuyu Nükleer yönetimi, İçtaş’ın ortaklıktan çıkarılmasına iş sağlığı, çalışan hakları ve çalışanların mesleki yeterliliği gibi konuları gerekçe göstermişti. Fesih girişiminin üzerinden 15 gün geçmeden biri ölümlü çok sayıda iş kazası meydana geldi. 5 Ağustos Cuma günü beş ayrı iş kazası yaşanmıştı. Kazada yaralananlardan birinin durumunun ciddi olduğu belirtiliyor.
Fesih girişiminin ardından kartları iptal edilen tecrübeli Türk işçi ve mühendislerin yerine nükleerde gerekli eğitimleri almamış çoğu sigortasız ve kaçak statüsünde bulunan kişiler getirildi. Nükleer santral inşaatının son derece tehlikeli ve eğitim gerektiren bir iş alanı olması nedeniyle binlerce kişinin hayati tehlike altında çalıştırıldığı değerlendirmesi yapılıyor.
YORUMLAR
Yorum Yap