Asırlık Musul Havalimanı'nı TAV ile Ciliv dünyaya açacak

Savaş ve ekonomik kriz ortamında bile Türk şirketleri ihale peşinde koşuyor, yeni işler üstlenmeye çalışıyor. Irak pazarı bunlardan biri.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden TAV ve 77 İnşaat, bu alanda son haftaların en önemli işlerinden birini üstlendi.

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre TAV İnşaat ve 77 İnşaat, Irak’ın Kuzey kesiminde yer alan Musul kentinde 185 milyon dolar yani bugünkü kurla 3,5 milyar liralık bir proje üstlendi.

Irak’ın iç karışıklık sürecinde zarar gören ve daha önce iç hat uçuşlarına uygun tasarlanan Musul Havalimanı’nı yeniden tasarlayacak ve onaracak.

#reklam#

18 AYDA TAMAMLANACAK

Projeyle Musul, uluslararası havalimanına sahip olacak. Ninova eyaleti Valisi Najm Al-Jabbouri, Türk müteahhitlerinin havaalanını çevreleyen bir çit inşa edeceğini, elektrik tesislerini yeniden kuracağını, öncelikli olarak çalışanlar için bir kamp yapacağını ifade etti.

Jabbouri, "Musul havalimanı ihalesini kazanan Türk şirketleri şu anda havalimanı pistinin tasarımları üzerinde çalışıyorlar. Çalışmalar planlandığı gibi ilerliyor ve havalimanının zamanında tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. Jabbouri, Türk firmalarının üstlendiği projenin 18 ayda tamamlanacağını söyledi. 

İNGİLİZLERİN EN ÖNEMLİ ÜSSÜYDÜ

1910’lu yıllarda kurulan Musul Havalimanı, I. Dünya Savaşı'nda İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı’nda da yine İngiltere’nin kontrolünde olan tesis, 1970'lerin ortalarında, 1967 ve 1973'teki Arap-İsrail savaşlarında "Süper Üs" projesi kapsamında yeniden inşa edildi. 2003 yılında ABD askerlerince işgal edilen havalimanı daha sonra yerel yönetime devredildi.

#reklam#

2014'te IŞİD militanları tarafından ele geçirildi. 3 yıl IŞİD terör örgütü tarafından kontrol edilen havalimanını Irak Ordusu 2017’de tekrar geri aldı. 2020'de Irak Hükümeti, Aeroports de Paris Ingenierie (ADPI) ile anlaşma yapmıştı. Şimdi ise Türk şirketleri Irak’ın en eski ve en önemli havalimanlarından birini tekrar sivil uçuşlara açmaya ve dünya ile bağını kurmaya çalışıyor. Irak bu projeyle Bağdat ve Erbil dışında Irak’ın dünyaya açılan bir kapısını Türklere emanet ediyor.

Eski Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv’in ağabeyi

Biraz da 77 İnşaat hakkında bilgi vermek gerekiyor. 1988 yılında kurulan şirketin patronu eski Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv’in ağabeyi Süleyman Ciliv.

Kuzey Irak’a ilk giden şirketlerden biri olan 77 İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ciliv’in Mesut Barzani’nin kardeşi Nihat Barzani ile ortaklık kurduğu dile getiriliyor.

#reklam#

Erbil Konsolosluğu binasında çalışan 77 İnşaat’ın Irak dışında en fazla çalıştığı ülke Türkiye. 77 İnşaat, son yıllarda bazı otoyol projelerinin yapımını üstlenmişti.

Özellikle Karadeniz Bölgesi’ndekileri… Her ne kadar Washington- Ankara arasındaki siyasi gerilim artarak devam etse ve Türk finans sistemine olumsuz yansımasını sürdürse de şirketlere henüz bir etkisi yok… En azından ABD Ordusu ile iş yapan firmalar bu sürecin dışında…

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz