Ekonomideki en kötü senaryo bu: Çözüm ise...
TOBB'un ekonomi politikalarmı araştıran vakfı TEPAV, durgunluktan çıkış için bu formülü önerdi. Mevcut durumun devamını en kötü senaryo saydı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ekonominin içine sürüklendiği krizden ancak IMF yardımıyla çıkabileceği tespitini yaptı.
IMF ile anlaşma sağlanması halinde Türkiye ekonomisinin hızla durgunluktan kurtulacağını ve hızlı büyüme sürecine geçeceğini savunan TEPAV, aksi taktirde krizin çok uzun sürebileceği uyarısında bulundu.
4 AYAKLI PROGRAM VE IMF
TEPAV Finans Enstitüsü Direktörü Dr. Fatih Özatay, "Ekonominin Seyir Defteri" çalışmasının üçüncüsünde “Resesyondan Nasıl Çıkarız? İleriye İlişkin Senaryolar" başlığıyla bir teknik analiz yayımladı.
Çalışmasında Türkiye ekonomisinin resesyondan çıkabilmesi için çok sayıda senaryo yazılabileceğini belirten Özatay, en olumlu senaryonun IMF ile yeni bir anlaşma yapmaktan geçtiğini söyledi.
Sözcü’den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Özatay, en kötü senaryonun ise mevcut durumun aynen devam etmesi olacağını belirtti. Dr. Özatay, Türkiye'nin döviz kurunda yeni bir sıçrama yaşanması olasılığını en aza indirmek, bankaları yeniden kredi açabilir duruma getirmek ve üretim ortamı yaratabilmek için öncelikle 4 ayaklı bir programa ihtiyacı olduğunu bildirdi.
4 ayaklı programın; banka bilançolarının temizlenmesi, istikrar ve güven ortamının sağlanması, statükoyu değiştirecek adımların atılması ve adalet-demokrasi içerikli adımlardan oluşması gerektiğini belirten Özatay, bu adımlarla birlikte IMF ile yeni bir anlaşma yapılmasının Türkiye'yi krizden çıkaracak en iyi senaryo olacağını söyledi. Özatay, IMF'ye niçin ihtiyaç olduğunu şöyle anlattı:
"IMF ile 3 nedenle anlaşmak gerekiyor. Birincisi, yakın zamanda çok sayıda ekonomik program açıkladık, ama geldiğimiz nokta ortada. Yeni programın kredibiliteye ihtiyacı var. İkincisi, sorunlu özel şirket kredilerini banka bilançolarından temizleme operasyonu için uzmanlığa ihtiyacımız var. IMF ve bir dizi uluslararası kurum bu uzmanlığı sağlar. Üçüncüsü, IMF kredisine ihtiyacımız var."
RANT VERGİSİ GETİRİLMELİ
TEPAV Finans Enstitüsü Direktörü Dr. Fatih Özatay, IMF destekli 4 ayaklı programın başarıya ulaşması için gereken şartları şöyle sıraladı:
Yerel seçimlerden önce uygulanan ve bütçeyi bozan uygulamalara bir daha yeltenilmemeli. Kamu bankalarına görev zararı yazdıracak işlemlere son verilmeli. Merkez Bankası bağımsızlığı yeniden tesis edilmeli. Arsa rantını azaltmak için rant vergisi getirilmeli. İhale yasası eski haline döndürülmeli. Adil, hızlı ve bağımsız bir hukuk sistemi kurulmalı. Toplumdaki kutuplaşma azaltılmalı. En ağır eleştirilerin bile korkulmadan dile getirildiği özgürlükçü bir ortam oluşturulmalı.
YORUMLAR
Yorum Yap