Gıdada büyük kriz kapıda!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, elektrik, mazot ve gübreye gelen zamlar nedeniyle pek çok çiftçinin ekim yapamadığını, ekim yapan çiftçinin ise sulama yapamadığını ve gübre atamadığını belirterek 2022'de gıdaya erişimin zorlaşacağını açıkladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada elektrik, mazot ve gübreye gelen zamlar nedeniyle pek çok çiftçinin ekim yapamadığını, ekim yapan çiftçinin ise sulama yapamadığını ve gübre atamadığını bildirdi. Tüm bu ekonomik sorunların üzerine, bu yıl ciddi bir kuraklığın da beklendiğini ifade eden Bayraktar, 2022'de gıdaya erişimin zorlaşacağını söyledi.

'HÜKÜMET BUNA SEYİRCİ KALAMAZ'

Tarımsal girdilere ciddi zam yapılıp desteklerin ise yetersiz olduğunu belirten Bayraktar, şu şekilde konuştu:

"Kuraklık ve her yıl yaşadığımız diğer afetler dikkate alındığında bu zamlarla birlikte 2022 yılı tarım sektöründe zorlu geçecek. Bu duruma hükümet seyirci kalamaz. Çiftçimiz zaten gübre ve mazottaki yüksek artışlar nedeniyle sonbahar ve kış ekimini yapamadı. Ekim yapanlar ise gübreyi yetersiz kullandı veya hiç kullanamadı.

'SEKTÖR YENİ BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYA'

#reklam#

Yılbaşında yapılan bu yeni zamlar girdi maliyetlerini daha da artıracak, girdi kullanımını daha da azaltacaktır. Yeni elektrik fiyatlarıyla sulama da yapılamayacaktır. Sadece sulamadan dolayı çiftçimizin elektrik fiyatları 2 kat arttı. Bu maliyetleri karşılayamayan üreticilerimiz üretimden vazgeçecek, fiyatlar yükselecek, hem çiftçilerimiz hem tüketicilerimiz zarar görecek, gıdaya ulaşım da zorlaşacaktır. Zaten sıkıntı içinde olan hayvancılık sektörü, yem fiyatlarındaki artış, çiğ süt ve karkas fiyatlarının para etmemesi sonucu daha zor günler yaşayacaktır. Sektör yeni bir kriz ile karşı karşıyadır.

'ACİLEN DESTEK GELMEZSE, ÜLKECE AĞIR FATURALAR ÖDERİZ'

Maliyetlerin aşırı artması karşısında girdi desteği çok yetersiz kaldı. Bitkisel ve hayvansal üretim yapan üreticilerimize moral verecek yeni destekleri acilen devreye sokmazsak, ülke olarak üretimi değil, ithalatı desteklemiş oluruz. 2022 yılı insanımız için zor bir yıl olur. Ülke olarak ağır faturalar öderiz. Sonra çok pişman oluruz, ancak ahlar vahlar para etmez.”

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz