HSBC’nin batık krediler için ayırdığı karşılıklar 3 Milyar Dolara çıktı
Salgınla birlikte dünya genelinde milyonlarca kişi ve şirket gelir ve iş kaybına uğrarken, bankaların sorunlu kredileri de hızla artıyor.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Londra merkezli bankacılık devi HSBC, corona virüsü salgınının etkisiyle 2020'nin ocak-mart döneminde kârının yüzde 48 düşüşle 3,2 milyar dolara gerilediğini, batık krediler için ayırdıkları karşılıkların ise yüzde 417 artışla 585 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. HSBC, 74 yıl sonra ilk defa bu yıl kâr payı dağıtmama kararı almıştı.
Corona virüsü salgını küresel ekonomide eşi görülmemiş bir hızda daralmaya neden olurken, süreçten bankalar da olumsuz etkileniyor.
Londra merkezli bankacılık devi HSBC, 2020’nin ilk çeyreğinde vergi öncesi kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 düşüşle 3,2 milyar dolara gerilediğini açıkladı. HSBC: Batık kredilerin oranı 4 puan sıçrayıp yüzde 9.3’e yükselebilir
Aynı dönemde takipteki krediler için ayırdığı karşılıkların da yüzde 417 artışla 585 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldiğini duyuran banka, kredi zarar karşılıklarının yıl sonunda 7 ile 11 milyar dolar arasına yükselebileceğini belirtti.
KÂRLILIKTA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Financial Times’ın haberine göre, bankanın özkaynak kârlılığı bu dönemde yüzde 10,6’dan yüzde 4,2’ye geriledi.
Banka, salgınının küresel ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam etmesi durumunda diğer çeyreklerde de kârlılıkta düşüş olabileceğini belirtti.
Asya’da batık krediler kaynaklı kaybın 700 milyon dolar arttığı aktarıldı.
HSBC, geçen ay İngiltere Merkez Bankası’nın baskısıyla bu yıl kâr payı dağıtmama kararı almıştı. Bu karar, banka için 74 yıl sonra bir ilk olmuştu.
DİĞER BANKALAR DA ETKİLENDİ
Süreçten sadece HSBC değil, tüm bankalar etkileniyor. ABD’de bankaların ilk çeyrekte batık krediler için ayırdığı karşılık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 350 artışla toplamda 25,4 milyar dolara yükseldi.
İtalyan UniCredit de, bu çeyrekte batık krediler için ek 900 milyon euro ayırdı.
HSBC’nin şubat ayında açıkladığı yeniden yapılanma programının da salgın nedeniyle ertelenebileceği ya da değiştirilebileceği belirtiliyor. Banka, çalışan sayısını 235 binden 200 bine düşürmeyi ve Avrupa ile ABD’deki bazı birimlerini kapatmayı planlıyordu.
YORUMLAR
Yorum Yap