Hikmet Tanrıverdi'den Bakan Pekcan'a: Lütfen sektörün önünü açın büyüklüğü gösterelim
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) eski Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ticaret Bakanı Pekcan'ı etiketleyerek, ihracat için yapılması gerekenleri tek tek yazdı
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) eski Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ticaret Bakanı Pekan'a sosyal medyada önemli bir çağrı yaptı.
Tekstil ve hazır giyim sektörünün içinde bulunduğu durumu özetleyen Tanrıverdi, maske ve tulum ihracatı önünde yaşanan sıkıtıları dile getirdi.
İşte Tanrıverdi'nin paylaşımları:
-Korona salgını, Avrupa T&K sektörünü korumak için olağan dışı tedbirler alınması gerektiğini gösterdi. Önümüzdeki 6 ay içinde şirketlerin hayatta kalmasını desteklemek gerekir, ancak kalıcı zararları önlemek için hızlı uygulama esastır.
T&K sektörü büyük ölçüde küçük işletmeler tarafından yönetmektedir: Şirketlerin yaklaşık yüzde 90'ı 10'dan az kişi istihdam etmektedir. Üretim kesintisi veya son pazar satış eksikliği herhangi uzun bir süre absorbe etme kapasiteleri çok azdır.
EU da 15 Mart -15 Nisan 2020 tarihleri arasında yapılan EURATEX anketinde tekstil ve konfeksiyon sektörün de şirketlerin yüzde 60'tan fazlası satışların yarıdan fazla düşmesini bekliyor (ve 10 şirketten 3'ü satışlarda yüzde 80 veya daha fazla bir düşüş bekliyor).
Kısa Vadeli önlemler
a.Sektöre likidite enjekte etmek
b.T&K ürünlerine olan talebi teşvik etmek
c.Tüm üye ülkeler üretimin mümkün olduğunca sürdürülmesi için gereken malların ve işgücünün serbest dolaşımına yönelik sınırlamaları önlemek için koordineli ve tutarlı olmalı
d.Kriz sırasında ek yükler yaratmaktan kaçınılsın.
Uzun vadeli önlemler
e.Avrupa T&K sektörünün stratejik öneminin teyit edilmesi
f.AB tekstil ve konfeksiyon da inovasyonu,dijitalleşmeyi desteklemeli bu yüzden ayrılan fonları yükseltmeli
g.Tekstil ve konfeksiyon altyapısının modernizasyonuna yönelik bölgesel yatırımlar yoluyla sektörün uzun vadeli işgücü geliştirme çabaları desteklenmelidir.
h.Sürdürülebilirliği ve döngüselliği bir fırsata ve uzun vadeli rekabet kaynağına dönüştürün
Euratex, daha iyi ürünlerin tasarımı, tedariki, ortaklıkları, geri dönüşümü, AB Atık Direktifinin uygulanması, yeni pazarlar, tüketicilerin izlenebilirliği ve katılımı olmak üzere 38 özel eylem önerisi öne sürmüştür.bunların hayata geçirilmesi talep edilmektedir.
i.Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda "oyun alanını" geliştirmek
Mevcut kriz küreselleşmenin değeri ve yararları konusunda yoğun tartışmalara yol açmaktadır. EURATEX, özgür ama adil rekabete dayalı açık AB ve AB dışı pazarlara verdiği desteği sürdürmektedir.
Avrupa T&K sanayi gelişmekte olan ülkelerde önemli bir işverendir. T&K ürünlerinin iç talebi ve tüketimi uzun süre durma noktasına gelirse,kaçınılmaz olarak tüm tekstil tedarik zinciri üzerinde de olumsuz bir etki yaratacak tır,buda kırıldıktan sonra yeniden kurulması zor olur.
Siparişlerin ilk iptalleri zaten büyük fabrika kapatmalar, şirket değerlerinin düşüşü ve bazı ortak ülkelerde işten çıkarmalara yol açmıştır. Bu da onların orta ve uzun vadede AB ekonomisini etkileyecek şekilde istikrarlarını tehlikeye atabilir.
Tekstil ürünleri, AB'nin üçüncü ülkelerle olan ticari anlaşmazlıklara yanıt olarak yapmak istediği misilleme ve dengeleme tedbirlerinde listelenmemelidir. Özellikle AB tarafından müzakere edilen STA'larda EU ürünlerini ihracat pazarlarımızda tanıtmak için ortak çabalar gereklidir
k.AB ve komşu ülkelerle entegre bir ekosistemin geliştirilmesini teşvik etmeliyiz. EURATEX,1996 yılından bu yana, T&K endüstrisi için entegre bir ekosistem olarak büyük PanEuroMed bölgesinin (AB, İngiltere, Türkiye, EFTA ve Kuzey Afrika ül.dahil) gelişimini teşvik etmiştir.
Bu entegrasyon,zaman ve esneklik açısından avantajlar sunan ve endüstrinin çevresel ve sosyal etkisini (örneğin ulaşım, durum tespiti) azaltan üretime yakınlığı artırmaya olanak sağlar. Mevcut kriz bu entegrasyon sürecini hızlandırmalıdır.
AB'nin Türkiye ile tekstil ve giyim ticareti, Avrupa-Med bölgesindeki açık ara en hacimlisidir. Bu nedenle bölgede sağlıklı entegrasyon için hayati önem taşımaktadır.
Herkes için adil rekabetinsağlanması için, Türk T&K sektörünün tam entegrasyonunu sağlamak gereklidir.
AB-Türkiye Gümrük Birliği'ni yükseltme müzakerelerinin derhal sürdürülmesi ve sonuçlandırılması son derece önemlidir.
Kısaca EURATEX in araştırma ve raporunu özetlemeye çalıştım.burdaki talepler aynen bizim için de geçerlidir.
Bu raporda şunu görüyoruzki bu krizi şayet saglanacak desteklerle zayiat vermeden atlatabilirsek (biraz zor gözüküyor) önümüzdeki süreçte AB nin bize ihtiyacı çok olacak, bu salgın gösterdiki ticaretin yakın ülkelerle, ortaklarla olması onlar için de çok önemliymiş.
ACİL EL ATILMALI
Tekstil ve Konfeksiyon sektörü acil el atılması gereken en önemli sektörlerden biridir. elimizde büyük bir fırsatı da harcamak üzereyiz. Türkiyenin sağlık malzeme altyapısı bütün Avrupayı doyuracak kapasitededir, ihracat için çok büyük şansımız var, fakat kaçırıyoruz.
Şu anda izlenen politikalar maalesef doğru çalışmıyor, Çin'le rekabet edebileceğimiz bir fırsat varken pazarı Çin'e teslim etmiş vaziyetteyiz. Devlet Malzeme Ofisine devredilen yetki ile devlet artık parayla maske ve tulum almıyor. İhracat için de 1 adet devlete hibe 1 adet ihracat pamuklu kumaştan maske devlet almıyor, Avrupa'dan isteniyor, ciddi miktarda, ihracat izni verilmiyor. Bunun zarardan başka kime faydası var, bu vesile ile fabrikalar çalışacak hem devlete yük olmayacak hem de para kazanacak ihracat yapacaklar.
Maske üretimi konusunda bir çok firma makine yatırımı yaptı hala yapıyor, iç tüketimi doyuracak kapasiteyi geçtik ama maalesef ihracata izin verilmiyor, devlet resmen ...... alıyor. Aynı mevzu tulum ve diğer medikal ürünler için de geçerli her gün birileri arayıp dert yanıyor.
Umarım bu yanlıştan biran önce dönülür. Düşünün ihracat yapacaksınız karşınızda rakipleriniz var siz 2 adet üretip 1 adet fiyatına satıp rekabet edeceksiniz, buna rağmen tercih edileceksiniz ama ortalık o kadar karışık ki nasıl yapılacağını çözmeniz bile zaman alıyor.
AVRUPA ve ABD bizden almaya çabalarken bizdeki bu kaostan dolayı istemeyerekte olsa Çin'den almak zorun da kalıyor. Bu işin organizasyonu TOBB ve TİM'e bırakılsa devlet ihtiyacını belirleyip bana ayda bu kadar medikal ürün verin gerisini ihraç edin dese herkes karlı çıkacak.
Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün esnekliğini ve kapasitesini, kalitesini, hızını göstereceğimiz bu dönem de lütfen sektörün önünü açın büyüklüğü gösterelim, sizlerde sektörümüzle gurur duyun.
Türkiye'den maske, tulum, ameliyat önlüğü gibi bir numune yurtdışına gönderemiyorsunuz, yasak. Bize ihracatı açtık diyorlar nasıl ihracat yapacağız, numune gitmezse.
@pekcan @ismail_gulle @RHisarciklioglu
YORUMLAR
Yorum Yap