İhracatçıya verilen yeşil pasaportun süresi 4 yıla çıktı
Cumhurbaşkanı Kararı ile ihracatçılara verilebilecek hususi damgalı pasaportların (yeşil pasaport) süresi 2 yıldan 4 yıla uzatıldı
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İhracatçılara verilebilecek hususi damgalı pasaportların süresi 2 yıldan 4 yıla uzatıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararda 'Bakanlık' olarak atıf yapılan Ekonomi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı olarak değiştirildi. Bu kapsamda pasaport başvuruları İçişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'na yapılacak.
Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaportlar yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı kabinenin belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine veriliyor.
Yeşil pasaport sahipleri 160 ülkeye vizesiz veya kapıda vize alarak girebiliyor.
Kararın en önemli düzenlemesini ise hak mahrumiyeti süresindeki indirim oluşturdu.
Daha önce hususi damgalı ususi damgalı pasaport alabilme şartlarını kaybeden kişilerin pasaportlarını iptal ettirme ve firmaların bu durumu bölge müdürlüklerine bildirme şartlarına uyulmaması halinde 10 yıllık hak mahrumiyeti uygulanıyordu. Yapılan yeni düzenlemeyle hak mahrumiyeti süresi 10 yıldan 4 yıla indirildi.
Ayrıca daha önceki kararda Ekonomi Bakanlığına yapılan atıflar, Ticaret Bakanlığı’na yapılırken, hususi damgalı pasaport müracaat sürecine ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirleme konusunda da bakanlığa yetki verildi.
Daha önce hususi pasaport başvurularında, firmayı temsil ve ilzama yetkili kişiler yapabilirken, buradaki ilzam şartı kaldırıldı.
Hukuki sorumluluk ihracatçı birliği başkanından genel sekretere geçti
Kararın ‘sorumluluk’ başlıklı 9’uncu maddesinde yapılan değişiklikle talep formlarında eksik, yanlış veya yanıltıcı beyana yer verilmesi halinde, ihracatçı birliklerinde kimin hukuki sorumlulukta olacağına ilişkin hükümler de değiştirildi. Kararın eski halinde ihracatçı birliği başkanı ve yardımcısının hukuki sorumlu olması hükme bağlanmışken, yeni düzenlemede bu sorumluluğun genel sekreter veya genel sekreter yardımcısına ait olması kararlaştırıldı.
YORUMLAR
Yorum Yap