Londra'da gecelik TL faizi son 10 yılın zirvesini gördü!

Londra'da gecelik TL faizi yüzde 1400 ile son 10 yılın zirvesini gördü. TL faizindeki yükseklik, kur artışını da sınırlıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Londra swap piyasasında gecelik TL faizi merkez bankası başkanının görevden alınmasının ardından yüzde 1400’e yükselerek Refinitiv verilerine göre en az 10 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Türk bankalarının TL arzının kısıtlı, yabancı bankaların dövize dönmek üzere TL taleplerinin yüksek olması, faizleri fırlattı. Londra’da TL faizlerin yüksekliği, TL’de değer kaybını da sınırladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sıkı para politikası yanlısı TCMB başkanını hafta sonu görevinden alıp yerine sıkı tutumu eleştiren yeni bir başkan ataması TL’de yüzde 15’lik düşüşe neden olarak Türk piyasalarında çalkantıya sebep oldu.

#reklam#

Londra swap piyasasında gecelik TL faizi, para biriminin yerel seçimler öncesinde baskı altında kalmasıyla Türk bankalarının Londra piyasalarına likidite akışını durdurmasının ardından iki yıl önce Nisan 2019’da yüzde 1000’i aşarak yakından takip edilmeye başlanmıştı.

Dün ABD Doları karşısında yüzde 10 değer kaybeden TL, bugün yatay hareket ediyor. Dolar/TL kuru 7.89 seviyesinde. BBC Türkçe'nin aktardığına göre BlueBay Capital varlık yönetimi şirketinden gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash, yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda swap faizlerinin yükseltilmesi adımını eleştirdi ve "TL'ye karşı kısa pozisyon almanın maliyetini yükseltiyorlar ama aynı zamanda TL cinsi varlıklara yatırım yapmış kişileri de bitiriyorlar. Naci Ağbal'a ve Türkiye'nin hikayesine güvenip yatırım yapanlar cezalandırılıyor" dedi.

BDDK TALİMATI MI?

Henüz piyasalarda Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından devlet bankalarına 2019’da olduğu gibi yabancı piyasalara swap, spot ve vadeli işlemlerini sınırlandırma talimatı verdiğine dair ise bir kanıt yok.

BDDK swap sınırlamaları ilk kez Ağustos 2018 kur krizini ardından uygulanmaya alınmıştı. TL’nin değer kaybetmesini önlemek adına yabancıların dövizle TL likiditesi sağlamasını engellenmişti. Düzenleme TL’nin konvertibilitesini azalttığından oldukça eleştirilmişti. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz