OYAK 18 yıl sonra akaryakıt sektörüne geri dönüyor
Türkiye'deki en büyük mesleki emeklilik fonu OYAK, Güzel Enerji (TOTAL Oil Türkiye) ve M Oil'i satın alarak akaryakıt dağıtım sektöründe 18 yıl aradan sonra yeniden faaliyet göstermeye başlayacak.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden derlediği bilgilere göre, OYAK'ın satın alacağı iki şirketin 2019 sonu itibarıyla sektör satışlarındaki payı yüzde 5,8 ve toplam satış miktarı da 1 milyon 749 bin 705 ton oldu.
OYAK'ın geçen yılın sonunda Güzel Enerji ve M Oil'i satın almak üzere Demirören Holding ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında taraflar şirketlerin satışı konusunda anlaştı. OYAK, söz konusu şirketleri devralmak üzere Rekabet Kuruluna başvuru yaptı.
Akaryakıt sektöründe 1990'da Elf markasıyla faaliyet gösteren SELYAK'a ortak olarak giren OYAK'ın buradaki payı yüzde 32 seviyesindeyken, Fransız Elf şirketinin payı yüzde 68 seviyesinde bulunuyordu. Şirketlerin ortaklığı Elf'in TOTAL ile birleşmesine kadar 12 yıl devam etti. Bu birleşme ile OYAK, 2002'de akaryakıt sektöründen çekildi. OYAK, Demirören'den Total ve M Oil'i kaça satın aldı
OYAK, Demirören Holding'den Güzel Enerji ve M Oil'i satın almasıyla 18 yıl aradan sonra akaryakıt sektörüne geri dönmüş olacak.
OYAK'ın enerji sektöründe faaliyet gösterdiği Erdemir Enerji, OYAK Enerji, Ayas Enerji ve İSKEN şirketlerine, Güzel Enerji ve M Oil de eklenecek.
Toplam istasyon sayısı 900'ü buluyor
Güzel Enerji 2019'da toplam 1 milyon 366 bin ton akaryakıt satışıyla yüzde 4,57 pazar payına sahip oldu. Şirket, Petrol Ofisi, OPET, Shell&Turcas ve BP'den sonra akaryakıt sektöründe en büyük paya sahip beşinci sırada yer aldı.
M Oil'in satışları ise geçen yıl 383 bin 705 ton ile toplam satışların yüzde 1,3'ünü oluşturdu. Böylece, OYAK bünyesinde faaliyet gösterecek iki şirketin toplam pazar payı yüzde 5,8 seviyesinde olacak.
OYAK, söz konusu satın alma işlemiyle akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyet gösteren en büyük beşinci firma konumuna gelecek.
Her iki şirketin toplam istasyon sayısı ise 900'ü bulacak.
En büyük satın alma işlemlerinden biri olacak
Ekonominin dengelenme sürecine girdiği 2020 yılında önemli satın almalardan biri olarak görülen işlemin değerinin 450 milyon dolar seviyesinde olduğu ifade ediliyor.
Bu gelişme, Vitol'un OMV Petrol Ofisi'ni satın alması, Goldman Sachs'ın SOCAR Türkiye Enerji AŞ'ye ortaklığı ve Konya Şeker'in Soma B Termik Santrali'ni satın almasından sonra Türkiye enerji piyasalarında son 5 yılda gerçekleşen en büyük dördüncü satın alma işlemi olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan, OYAK'ın Milangaz'ı da devralmak üzere Demirören Holding ile görüşmeleri devam ediyor.
YORUMLAR
Yorum Yap