Ölen askerin ailesine 50 bin TL tazminat

AYM, Askeri Ceza İnfaz Kurumu’nda maruz kaldığı darp sonucu ölen er M.P ile ilgili yaşam hakkının ve işkence yasağının ihlal edildiğine hükmetti

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Anayasa Mahkemesi (AYM), 27 Temmuz 2005 tarihinde Askeri Ceza İnfaz Kurumu’nda maruz kaldığı darp sonucu ölen asker M.P ile ilgili “soruşturma ve yargılamadaki eksiklikler nedeniyle yaşam hakkının ve işkence yasağının ihlal edildiğine” hükmetti. Karar doğrultusunda, M.P’nin ailesine 50 bin TL manevi tazminat ödenecek ve işkence yasağı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama yeniden başlayacak.

Zorunlu askerlik yapan er M.P. hırsızlığa teşebbüs suçlaması ile tutuklanarak 27 Haziran 2005 tarihinde 6. Kolordu Komutanlığı 1. Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi Müdürlüğü’ne götürüldü. M.P aynı gün gördüğü işkence sonucu kafa ve genel vücut travması tanısıyla hastaneye kaldırıldı ancak tüm tedavilere rağmen olaydan bir ay sonra hayatını kaybetti.

#reklam#

Olayla ilgili Askeri Savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, gardiyanların tanık sıfatıyla ifadesi alındı. Bu ifadelerde kalın tahta bir sopayla beş altı dakika boyunca dövülen M.P.nin kafasındaki kanamanın geçmemesi üzerine hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Askeri Ceza İnfaz Kurumu yetkililerince düzenlenen tarihsiz bir tutanakta, “M.P’nin olay günü bunalıma girdiğini söyleyerek tutuklu elbisesini giymek istemediği, bir sandalye ile giyinme odasının floresan lambasını kırdığı ve eline geçen camla gardiyanlara saldırdığı bunun üzerine de müdahale edildiği” belirtildi.

KAMU DAVASI AÇILDI

Açılan kamu davasında Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi M.P.nin ölüm olayını, ağırlaşmış işkence değil, kasten öldürme olarak nitelendirdi, gardiyan H.G.’ye müebbet hapis cezası verdi, bunu iyi hal nedeniyle 25 yıla indirdi. Mahkeme, yargılanan diğer gardiyanlar ile Askeri Ceza İnfaz Kurumu’nda görev yapan rütbeli askerlerin işkence suçlamasından beraatine karar verdi.

Bunun üzerine M.P’nin annesi ile babası, oğullarının işkence sonucu öldüğünü belirterek temyiz yoluna başvurdu. Yargıtay temyiz itirazının reddine karar vererek ilk derece mahkemesinin kararını onadı.

YAŞAM HAKKI İHLALİ

Gülşen ve Kenan Polat, 10 Mart 2015 tarihinde AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Başvurucular, Askeri Ceza İnfaz Kurumu’nda kötü muamele sonucu ölüm olayının meydana gelmesi ve bu olay hakkında etkili bir ceza soruşturması yürütülmemesi nedenleriyle yaşam hakkı ile işkence yasağının ihlal edildiğini ileri sürdü.

#reklam#


Mahkemenin değerlendirmesinde, “M.P.nin tamamen devletin denetimi ve koruması altında iken makul bir açıklaması yapılamayan eylemler sonucunda yaşamını yitirdiği anlaşılmıştır. Bu nedenle yaşam hakkının maddi yönü ihlal edilmiştir. Askeri Ceza İnfaz Kurumu’ndaki rütbeli askerlerin M.P.nin ölüm olayına karışıp karışmadıklarının, derece mahkemelerince titiz bir şekilde araştırılması ve yapılan bu araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği açıktır” denildi.

AYM, Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkı ile işkence yasağının ihlal edildiğine karar verdi. Karar doğrultusunda, M.P’nin ebeveynlerine 50 bin TL manevi tazminat ödenecek ve işkence yasağı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama yeniden başlayacak.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz