Otomotivde hayaller 1 milyon, gerçekler 400 bin

Otomotiv sektöründe alınan önlemlerin geçici olduğunu vurgulayan OSD Başkanı Yenigün “Teşvik yaratma konusu esasında sektörü ayakta tutmaya yönelik önlemler değil” dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Bugünkü durumdan bir an önce çıkmayı dilediklerini ifade eden Yenigün “Hevesimiz, 1 milyonluk pazar seviyesine çıkmak. Bu yıl itibarıyla muhtemelen 400-480 bin civarına gelecek” diye konuştu.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından düzenlenen ‘OSD Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleşti. Bu yıl yapılan buluşmada konuşma yapan OSD Başkanı Haydar Yenigün, 2019 senesinde otomotiv sektöründe birçok ilkin yaşandığını ve sıkıntılı bir sürecin geride kalmak üzere olduğunu bildirdi.   OSD Başkanı isyanlarda: İnsanlar, bir araba alırken bir araba parası kadar da vergi veriyor

Geçen yılın başı itibarıyla hafif hafif sinyaller veren otomotiv endüstrisine yönelik hükümet tarafından bazı önlemler alındığını anımsatan Yenigün “Haziran ayında hurda teşviki devreye girdi, alınan her önlem bir miktar otomotiv ekonomisindeki kötü gidişi yavaşlattı esasında.

#reklam#

Daha sonra devreye giren birçok önlem ağustos ayında yaşadığımız sıkıntılı sürecin yansımalarını bir miktar ortadan kaldırmaya yönelikti. Özellikle ÖTV ve KDV destekleri bu yılın ortasına kadar sürdü” diye konuştu.

Bu önlemlerin geçici olduğunu belirten Yenigün “Bu tür kısa süreli ayrıcalık ve teşvik yaratma konusu esasında bence veya bizce sektörü ayakta tutmaya veya onun gelişmesini sağlamaya yönelik önlemler değil. Bunun bir ekosistem olarak tarif edilmesi gerekiyor. Türkiye’deki bu otomotiv ekonomisini, bu kadar başarılı bir ekonomiyi gelecek dönemlerde yine lokomotif endüstri olacak şekilde formata sokmasını sağlıyor olmamız lazım” ifadelerini kullandı. Yenigün, Türkiye otomotiv endüstrisinin tekrar geçmişteki 1 milyonlar seviyesine çıkmasını umduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Hevesimiz, bizim bugünkü durumdan bir an önce 2015-2017 yıllarındaki 1 milyonluk pazar seviyesine çıkmak. Ve ardından da bu rakamı 1.5 milyona ve uzun vadede de 2 milyona çıkaracak planları oluşturmamız.”  İnsanların psikolojisi iyi olsun ki para harcasın!

Yenigün “Neler oldu diye geçmişe bakarsak otomotiv endüstrisi 1 milyondan önce 670 bine geldi, sonra bu yıl itibarıyla muhtemelen 400-480 bin civarına gelecek. 2020’de de bir miktar toparlanma bekliyoruz, yüzde 15-20 gibi. 600 binler civarında bir ön görü var. Ama her zaman bizi dengeleyen ihracatta bir miktar durağanlaşma var. Üretimin bu yıl içinde yüzde 7, ihracatın yüzde 6 daraldığını görüyoruz. Bunlar bizim için iyi rakamlar değil” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP VAR AMA PAHALI

#reklam#

 Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Direktörü Eric-Mark Huitema “Türkiye’de yollarda olan hibrit dahil 5 binden fazla elektrikli araç var. Türkiye’deki toplam arabaların binde birinden az. Çok sayıda dizel, benzin hatta LPG’li araç var. Belki bu yüzden Türkiye’de elektrikli araç kullanımı biraz daha yavaş başlayacak. En büyük zorluk elektrikli araçların fiyatı. Elektrikli araç miktarının artırılması yönünde talep var ama fiyatın makul olmaması hala önemli bir engel. Bu otomatik düzelecek bir şey değil, sektör olarak bu konunun üzerinde çalışılması lazım. AB’de bu doğrudan kişi başına düşen GSYH ile ilgili ama aynı zamanda da teşvikler ve vergilendirmeyle ilgili” dedi.

OTOMOTİVDE DÖNÜŞÜM İŞÇİLERE MAL OLACAK

Otomotiv sektöründeki dönüşümle birlikte istihdamda azalmalar görülebileceğine işaret eden Huitema, şunları kaydetti: “Bizim de Avrupa’da 300-330 bin kişinin işinden olacağı yönünde bazı tahminlerimiz var. Ama yapay zekâ ve yazılım geliştirme gibi alanlarda yeni istihdamlar da ortaya çıkacak. Yani 300 ila 330 bin kişinin işinden olacağını düşünürsek bunun net etkisi 250 bin kişi olacaktır. Peki Avrupa ve Avrupalı devletler ne yapabilir? Bu geçiş sürecini yönetmek için beceri açığını kapatacak bazı eğitimler vermek gerekiyor.”

PSA ABD PAZARINDA FİAT İLE GÜÇLENECEK

#reklam#

İtalyan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile Peugeot ve Citroen markalarının bağlı bulunduğu Fransız PSA Grubu, birleşerek dünyanın dördüncü büyük araç üreticisi olmak için anlaştıklarını duyurdu. Küresel ölçekte her iki şirketin yüzde 50 paya sahip olacağı, yeni bir grubun kurulması için anlaşmaya varıldığı bildirildi. Açıklamada, teknolojilerinin ve satın alma işlemlerinin birleştirilmesiyle yıllık 3,7 milyar euroluk tasarruf yapılacağı, birleşmenin net nakit akışına ilk yıldan pozitif etki yapması beklendiği ifade edildi.

Birleşmeyle ortaya çıkacak yeni şirkete isim henüz verilmezken, birleşmeyle 8.7 milyon araç üretimi ve yıllık yaklaşık 170 milyar dolarlık ciro ile dünyanın dördüncü büyük otomobil üreticisinin oluşacağına vurgu yapıldı.

Uzmanlara göre, Avrupa’daki ekonomik durgunluktan etkilenen PSA, Fiat Chrysler ortaklığıyla Chrysler, Jeep, Dodge ve Ram markaları sayesinde Amerikan pazarında daha etkili olabilecek. AB’de faaliyet gösteren şirketlerin bulundukları sektörlerde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını inceleme yetkisine sahip olan AB Komisyonu söz konusu birleşmeyi onaylaması gerekiyor. Yeni şirketin liderliğini PSA CEO’su Carlos Tavares üstlenecek.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz