Sabiha Gökçen’de maliyet üçe katlandı: 800 Milyon'dan 2.5 Milyara

Tünel güçlendirme işine dair yenilendiği söylenen ihaleyle ilgili bir diğer husus da yaklaşık maliyetin, üç katına çıktığı (geçen yılki ihale yaklaşık 800 milyon TL'ydi) ihalenin 2.5 milyar TL üzerinde olduğu iddiası…

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pist projesine ilişkin olarak aldığı duyumları köşesine taşıdı. 

#reklam#

Toker yazısında, "Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pist projesi, uzun yıllardır geciken bir kamu yatırımı. İhtiyaç büyüdükçe tersi olması gerekirken sürekli gecikmesinin nedenleri; yapılan, tekrarlanan, sonuçlanamayan ihaleler konusunda çok sayıda yazıyı bu köşede paylaştım.

DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) son olarak 2021 yazında 21/b usulüyle “TEM Bağlantı Yolu Tünel Güçlendirme” ihalesi yapmış, Met-Gün-İspa ortaklığının kazandığı bu ihale, konuyla ilgisiz bir firmanın başvurusu üzerine idari yargıda iptal edilmişti.

İptalin gerekçelerinden biri 21/b, yani davet usulü koşullarının bu ihalede oluşmamasıydı.İptalin ardından projenin seyri konusunda yetkililer açık bilgi paylaşmamıştı." ifadesini kullandı. 

Toker şunları kaydetti:

#reklam#

"Bir süredir son haftalarda söz konusu ihaleyle ilgili yeni gelişmeler olduğuna dair bazı bilgiler ulaşıyor. Ancak doğrulatmakta güçlük çekiyorum.

Sektörde, bu ihalenin DHMİ tarafından bayram öncesi haftada, yani temmuzun ilk haftasında tekrarlandığı, mahkeme kararına karşın tekrar 21/b usulüyle yapıldığı, ihaleyi isimleri hep öne çıkan firmaların değil, onlar kadar bilinirliği bulunmayan Ankara merkezli bir firmanı kazandığı, ancak işi asıl olarak bu projede daha önce çalışmış iyi bilinen üç büyük firmanın yapacağı konuşuluyor.

Kamu otoritesi ihaleleri ne kadar duyurmadan yapmaya niyetlense de taahhüt sektörü hayli büyük ve yaygın. Yanı sıra yapılan iş de saklanamayacak ölçekte. O sebeple eninde sonunda günyüzüne çıkıyor.

MALİYET ÜÇE KATLANDI

#reklam#

Tünel güçlendirme işine dair yenilendiği söylenen ihaleyle ilgili bir diğer husus da yaklaşık maliyetin, üç katına çıktığı (geçen yılki ihale yaklaşık 800 milyon TL'ydi) ihalenin 2.5 milyar TL üzerinde olduğu iddiası…

Yanı sıra, ihalenin, DHMİ bürokrasisi içinde kısmi bir rahatsızlığa yol açtığını da duydum.

DHMİ önemli görevler üstlenmiş köklü bir kurum. Kamu kaynaklarıyla doğrudan ilgili olan  bu ölçekte bir ihale gerçekten yapılmışsa saklı kalmaması, doğru bilgilerle kamuoyuna duyurulması gerekir."

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz