Sahte ürün ticaretinde tek rakibimiz Çin!

Sahte ve taklit ürün pazarı ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayan OECD, dünyada sahte ürün ticaretinin 464 milyar dolara ulaştığını ortaya koydu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Raporda Türkiye’nin özellikle AB’nin sahte üretim merkezlerinden biri olduğu ve Çin ile Hong Kong’dan sonra üçüncü sırada yer aldığı belirtildi.

OECD dünyada sahte ürün ticaretine dair son raporunu yayınladı. Rapora göre global sahte ürün ticareti 464 milyar dolara ulaştı. Bu, toplam dünya ticaretinin yüzde 2.5'ine karşılık geliyor. Çin ve Hong Kong sahte ürün ticaretinde ilk 2 ülke iken Türkiye 3'üncü sırada yer alıyor.

Ancak ilk iki ülkenin sahte ürün ticaretindeki payı azalırken gümrük kayıtlarına göre Türkiye'nin sahte ürün ticaretinde son 3 yılda 3 katlık bir artış var. Araştırmada, Çin, Hong Kong, Türkiye, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olarak sıralanan 5 ülkenin dünyadaki korsan ve sahte ürün ihracatının yüzde 90'ını gerçekleştirdiği belirtildi.

EN ÇOK AYAKKABI 

#reklam#

OECD sahte ürün ticaretinde tüm denetimlere rağmen kontrol sağlanamadığını vurguluyor. Araştırmada, gümrük kayıtları ve baskınlarda ele geçirilen ürünler ve menşeileri baz alınıyor. Türkiye, bu gümrük verilerine göre 3 yıl önce yüzde 4'lük paya sahipken, 3 yılda bunu 3'e katladı.

Son verilere göre global sahte ürün ticaretinde gümrük zabıtlarının yüzde 12'si adres olarak Türkiye'yi gösterir hale gelmiş durumda. Araştırma, en çok sahte ürün ticareti yapılan ürünün ayakkabı olduğunu ortaya koydu.

Ayakkabıyı giysiler ve deri ürünler izliyor. Sahte deri ürünlerin üretiminde en önemli merkezlerden birinin Türkiye olduğunun da vurgulandığı araştırmada, doğrudan ihracatın yanı sıra Türkiye'de üretilen korsan deri ürünlerin BAE üzerinden de tüm dünyaya gönderdiği ifade edildi.

SAHTE İLAÇ ARTTI

Elektronik ürünlerde sahtecilik azalma gösterirken, kozmetik ürünlerde, parfüm, oyuncak ve saatte artış dikkat çekiyor.

#reklam#

OECD, sahte ilaç ticaretinin pandemi ile daha da arttığını vurguladığı araştırmasında özellikle kalp ve kanser ilaçları gibi ilaçlarda sahteciliğin arttığına işaret etti.

Korsan giyside tek rakibimiz Çin

OECD araştırması sahte ürünler içinde giyim eşyaları kategorisinde Türkiye'nin Çin'in ardından ikinci sırada olduğunu ortaya koyuyor.

Cümrük verilerine göre Çin korsan giysi ticaretinde yüzde 62 paya sahipken, Türkiye yüzde 12, Hong Kong yüzde 11 paya sahip.

Bu üç ülkeyi, Vietnam, Bangladeş, Hindistan ve Endonezya izliyor. Türkiye'nin direkt AB ülkelerine korsan giysi ihraç ettiği gibi, Türkiye'de üretilen ürünlerin Ukrayna üzerinden bölgeye reexport edildiği de belirtiliyor.

Özlem Ermiş Beyhan/Sözcü

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz