Texhibition İstanbul Fuarı açıldı: Hedef 20 bin ziyaretçi
Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 Eylül’de ikinci kez kapılarını açtı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliği ile küresel alıcılarla sektörü buluşturduğu Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 Eylül’de ikinci kez kapılarını açtı.
23 Eylül’e kadar devam edecek olan fuarda 300’ü aşkın yerli üretici; Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, ABD, Kuzey Afrika ülkeleri ve Ortadoğu’dan gelecek 1000’in üzerindeki nitelikli alıcı ile buluşacak. Sektörün 15 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlayacak Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı; kumaş, iplik ve konfeksiyon yan sanayii firmalarının katılımıyla 10 bin metrekarelik alanda düzenleniyor.
İSTANBUL ULUSLARARASI TİCARETİN MERKEZİ
İstanbul’un bir üretim merkezi olduğunu ifade eden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “İstanbul uluslararası ticaretin, girişimin merkezi. İstanbul yerinde duramayan bir şehir. Yerinde durmak, yerinde saymak zarar demektir. Biz de İstanbul olarak, Türkiye olarak ihracatta önceki yılları geride bırakarak ilerliyoruz. Hedefli olmak, rekabetçi olmak zaten bizim medeniyetimizde var. Tekstil sektörünün de hedefleri var. Örneğin; 12,9 milyar dolarlık ihracatı bu yıl 15 milyar dolara taşımak istiyorlar. Dünyada beşinci sıradaki konumlarını üçüncü sıraya taşımayı hedefliyorlar. Aynı şekilde bugün ikinci kez düzenlenen Texhibition Fuarı’nı da daha iyi noktalara taşımak istiyoruz. Önceki fuara 11 bin kişi katıldı, bu fuara ise 20 bin kişi bekleniyor. Gelecek yılı 50 bine, 100 bine taşıyalım. Büyük kitlesel alıcılara ‘İstanbul’a gelmeden bağlantı yapmayalım’ dedirtelim.” diye konuştu. Pandemi sonrasında üretimde, lojistikte, tedarikte, her şeyin alt üst olduğunu vurgulayan Vali Yerlikaya, “İstanbul dünyanın kalbi konumunda. İstanbul Havalimanı başta olmak üzere dünyanın ne fazla destinasyonuna ulaşılan bir şehiriz. Bir merkez konumundayız. ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. ‘Dünyanın ilk 25 Havalimanı sıralamasında ABD’den bir havalimanı yok.’ dedi. Ancak biz ilk 5’teyiz, o da şimdilik. Çünkü biz iddialıyız. Biz hep birlikte büyüyeceğiz.” diye konuştu.
TEXHIBITION FUARI TEKSTİLDE TÜRKİYE MARKASININ ADI
Fuarın açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Texhibition Fuarı bize şunu gösteriyor: Bir Türk tekstil sektörü var. Bu sektör, takipçi ve taklitçi bir sektör değil, öncü ve yeni dalgalar oluşturabilecek özgünlüğe sahip bir sektör. Nitelikli ürünlerinden tasarımına, gelecek öngörülerinden yenilikçi ürünlerine kadar, ‘Tekstil’de genelde Türkiye, özelde İstanbul farkını dünyaya ilan eden’ bir sektör. Bu nedenle İTHİB’i ne kadar tebrik etsek az. Bizlerin şu tesbiti de yapması gerekiyor. Mart ayında, biz yine İstanbul Fuar Merkezi’nde Texhibition Fuarı’nın açılışını yapmıştık. Şimdi sonbahardayız ve aynı yıl içinde ikinci kez Texhibition Fuarını açıyoruz. Bu da gösteriyor ki; Texhibition Fuarları, mart ayında ilkbahar-yaz, eylül ayında da sonbahar-kış modasını belirliyor. Texhibition Fuarları, dünyada değişen mevsimlik trendleri takip etmekle kalmıyor, yeni trendler de oluşturuyor. Bu sebeple diyebiliriz ki; TexhibitionFuarı, Türk tekstil sektörünün bütünleştirici bir platformu, vizyon açıcı fuarı, Tekstilde Türkiye markasının adı.” diye söyledi.
İHRACATTA HEDEF 250 MİLYAR DOLARI GEÇMEK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise: “Bugün gerçekleştirdiğimiz fuar bizi onurlandırıyor. Sinerjinin ortaya çıkardığı sonuçtan hem tekstil hem hazır giyimi önümüzdeki dönemlerde gittikçe büyüteceğiz. Türkiye ihracatına çok büyük katkı sağlayacağız. Hem tekstil hem konfeksiyon hem de yan sanayi olarak çok büyük şehir olacağımızı ilan etmek istiyorum. TİM olarak önümüzdeki dönemlerde 2022 yılında ortaya koymuş olduğumuzu 250 milyar doları inşallah geçeceğiz. Dünyadaki resesyon sorunlarını yakından takip ediyoruz. İnşallah bu dönemi de halledeceğiz. 2023 yılında Avrupa'da olabilecek kayıpları, ticari fuarlar ve heyetlerle kapatmaya çalışacağız.“ dedi.
20 BİNİN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
İTO ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen fuarın küresel tedarik zincirinin Türkiye’ye akışını kalıcı kılabilmek için kaçınılmaz bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Tekstil sektöründe ihracatımızı yükseltmek, katma değerli ihracatta artışı yakalamak adına birçok dünya devletinden alıcının yer alacağı bir fuar yapmamız şart dedik ve kısa süre içerisinde İTO ile organize olarak ilk yurt içi fuarımızı organize ettik. 85 gün içerisinde hayata geçirdiğimiz ilk fuarımızda 166 firmamızı, 12 binin üzerinde ziyaretçiyle buluşturduk. Bugün ikincisinin açılışını gerçekleştirdiğimiz fuarımız 2 kat büyüdü. 300’ü aşkın firma, 3 gün içerisinde 1000’in üzerinde yabancı alım heyeti ve 20 binin üzerinde ziyaretçiyle bir araya geliyor. Fuarımızı, çok kısa süre içerisinde uluslararası tekstil fuarlarının takvimine işleterek, dünyanın en prestijli tekstil fuarlarından biri yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİNİN TÜRKİYE’YE AKIŞINI KALICI HALE GETİRECEK
Fuarın tekstil sektörüne olumlu katkılar sunacağını ifade eden Öksüz, şunları söyledi: “İTO ile iş birliği içerisinde gerçekleştireceğimiz bu fuar, küresel tedarik zincirinin Türkiye’ye akışını kalıcı kılabilmek için kaçınılmaz bir öneme sahip. 2021 yılında üretimimizi yüzde 36,1 oranında artırarak 49 milyar dolar değerinde üretim gerçekleştirdik. Hazır giyim sektörü ile birlikte bu rakam 78 milyar dolara yükseliyor. Bu başarıyı kalıcı hale getirmemiz için yurt içinde, birçok dünya devletinden alıcıların yer aldığı bir fuar yapmamız şart dedik ve Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle fuarımızı düzenledik. Sektörümüzden aldığımız güçle, sektörümüzü dünyanın en büyük ilk 3 tekstil tedarikçisinden biri yapmak üzere çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”
YORUMLAR
Yorum Yap