Ünlü ekonomi yazarından kara tablo: Sonrası Allah kerim
Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, korona virüs salgınının ekonomiye etkisini yavaşlatmak için Merkez Bankası’nın para basması gerektiğini belirterek, “Kullanılacaksa da tam sırası çünkü bu dönem enflasyon yaratması zor. Talep eksikliği söz konusu. Sonrasına Allah kerim” dedi.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Korona virüs salgını sonrası dünya çapında ekonomilerin ciddi bir resesyona girmesi beklenirken, Türkiye’de de ekonominin ne olacağı merak konusu oldu. Salgın sonrası iktidardan paket hamleleri gelirken, Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım salgının uzaması durumunda kaynakların yetmeyeceği uyarısı yaptı. Yıldırım, “Üçüncü seçenek de merkez bankası kaynaklarının kullanılmasıdır. Her hükümet ister bunu. Kullanılacaksa da tam sırası çünkü bu dönem enflasyon yaratması zor. Talep eksikliği söz konusu. Sonrasına Allah kerim” ifadelerini kullandı.
Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım’ın “Dünyada para seli bizdeki neyin nesi?” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Kabaca tutarı 16 milyar dolar olan petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’ye katkısı, virüs için açıklanan ilk ekonomik paketin büyüklüğü kadar. Aslında ikinci paket gibi görülebilir de.
Dün akşam itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz bize yeteriz Türkiye’m” diyerek açıkladığı yardım paketinin de belli bir büyüklüğe ulaşması beklenir. Kişilere yönelik olacak bu kampanya da, virüsün yarattığı ekonomik etkilere karşı üçüncü paketi oluşturur.
Dış kaynaklara yönelme olmayacak. IMF’ye gidilmeyecek. Dün de IMF 1 trilyon dolarlık fondan yararlanmak isteyen ülkeler arasında Türkiye’nin başvuru yapmadığını açıkladı.
İlk 100 milyar liralık paket , üzerine petrol fiyatlarındaki düşüşün getireceği katkı ve son olarak yardım kampanyasından elde edilecek kaynakla bu zor dönemi atlatmamız, salgın hastalığın kısa sürmesine bağlı"
BAŞKA KAYNAKLAR MÜMKÜN MÜ?
"Ya uzarsa ne olacak? Ya da yetmezse ki, kaynaklar her zaman yetmiyor, daha fazlası isteniyor, elbette başka kaynaklara başvurulabilir.
İdeali İşsizlik Fonu’nun kullanılması. Tam bu iş için biçilmiş kaftan. Ancak Fon’un nakdi yok.
-Geriye kalan yollardan biri iç borçlanmayı ölçülü bir şekilde artırmaktan geçiyor.
-Üçüncü seçenek de merkez bankası kaynaklarının kullanılmasıdır. Her hükümet ister bunu. Kullanılacaksa da tam sırası çünkü bu dönem enflasyon yaratması zor. Talep eksikliği söz konusu.
Sonrasına Allah kerim."
YORUMLAR
Yorum Yap