Varlık Barışı'nda süre doluyor! Son tarih 30 Haziran!
Kaynağını belirtmek zorunda olmadan Yurt dışından Türkiye'ye döviz getirilmesini amaçlayan Varlık Barışı'nda süre 6 ay daha uzatılmıştı. Peki Varlık Barışı’nda süre uzatılacak mı?
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Türk vatandaşlarına ait olup, yabancı ülkelerde bulunan para, altın, hisse senedi, gayrimenkul gibi varlıkların Türkiye'ye gelişini sağlamak olan varlık barışı uygulamasında süre sona eriyor.
Gerçek ve tüzel kişilerin Kaynağını belirtmek zorunda olmadan yurt dışından döviz getirmeyi amaçlayan Varlık Barışı'nın süresi 30 Haziran'da dolacak.
Bir başka ifadeyle süre uzatımı yapılmadığı takdirde, 2 gün sonra sona erecek.
VARLIK BARIŞI'NA TEPKİLER
Büyük itirazlara da neden olan Varlık Barışı düzenlemesi ile para transferinde hesap sahibinin farklı kişiler olmasına imkan tanıyarak kara paraya kapılarını sonuna kadar açacağı belirtiliyor.
SÜRE UZAYACAK MI?
30 Haziran’da sona erecek olan Varlık Barışı'da sürenin yıl sonuna kadar yani 6 ay daha uzatılması bekleniyor.
VARLIK BARIŞI İÇİN MERAK EDİLENLER
* Varlık Barışı ile kayıt dışı varlıklar sorgusuz sualsiz kayda alınabiliyor. Ayrıca bildirilen varlıklar için vergi ödenmeyecek..
* Yurt dışından getirilecek varlıklara ilişkin işlemden dolayı herhangi bir vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak ceza kesilmeyecek.
* Matrah farkına ilişkin olarak rapor düzenlenmeyecek. İnceleme konusu sadece bu hususu kapsıyorsa mevcut inceleme iptal edilecek.
* Bildirilen varlıklar üzerinde serbestçe tasarruf yapılabilecek. Fon hesabında tutulacak tutarlar sermayeye ilave edilebilecek veya şirket ortaklarına dağıtılabilecek.
* Fondaki tutarların ortaklara dağıtılması halinde stopaj yapılmayacak. Bu tutarlar beyan edilmeyeceği gibi vergilendirilmeyecek.
* Fon hesabında bulunan tutarlar işletmenin tasfiyesi, birleşme, devir ve bölünme hallerinde de vergilendirilmeyecek.
VARLIK BARIŞI'NIN TARİHİ
Ülkemizde 2008, 2010 ve 2013 yıllarında Varlık Barışı kanunu adı altında 3 adet kanun çıkartıldı. Söz konusu kanunlarla 2008 ve 2010 yılında 50 milyar ve 2013 yılında 70 milyar olmak üzere toplam 120 milyarlık bir varlığın Türkiye'ye girişi sağlandı.
7256 SAYILI KANUN'LA GELEN VARLIK BARIŞI
DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
Kanunda konuyla ilgili düzenleme şöyle:
“Söz konusu varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 30/6/2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilir.
Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye'ye getirilme şartı aranmaksızın bu madde hükümlerinden yararlanılır.
Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Türkiye'ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması hâlinde, söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca defter tutan mükellefler, bu madde kapsamında Türkiye'ye getirilen varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dâhil edebilecekleri gibi aynı varlıkları vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilirler.
SON TARİH 30 HAZİRAN 2021
Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 30/6/2021 tarihine kadar vergi dairelerine bildirilir.
Bildirilen söz konusu varlıklar, 30/6/2021 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilir. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilir.
Bu fıkra kapsamında bildirilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması hâlinde, sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden faydalanılabilir. Türkiye'ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmez.
Bu madde kapsamında bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Bu hükümden faydalanılabilmesi için birinci fıkra uyarınca bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye'ye getirilmesi veya Türkiye'deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.
Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan süreleri, bitim tarihlerinden itibaren her defasında altı ayı geçmeyen süreler hâlinde bir yıla kadar uzatmaya; Hazine ve Maliye Bakanlığı, madde kapsamına giren varlıkların Türkiye'ye getirilmesi ve bildirimi ile işletmeye dâhil edilmelerine ilişkin hususları, bildirime esas değerlerin tespiti, bildirimin şekli, içeriği ve ekleri ile yapılacağı yeri, maddenin uygulanmasında kullanılacak bilgi ve belgeler ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
YORUMLAR
Yorum Yap