Yunan Bakan, Türkiye'yi ABD'ye şikayet etti

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü güç ünitesinin temel atma töreni sonrası Yunan basını, Dışişleri Bakanı Dendias'ın, Türkiye'yi ABD'ye şikayet ettiğini yazdı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üçüncü güç ünitesinin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çevirim içi yöntemle katılımıyla 10 Mart'ta gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız" dedi.

Putin ise "Projenin gerçekleştirilmesi Türkiye’nin enerji güvenliğine katkı sağlayacak, ekonomisini güçlendirecek" ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN'DA AKKUYU NÜKLÜĞER SANTRAL PANİĞİ

#reklam#

Bölgede güçlenen Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki hamlesi, Yunanistan'ı endişelendirdi. Kathimerini gazetesi, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken arasında yaklaşık üç hafta önce yapılan telefon görüşmesinin ayrıntılarını yazdı.

45 dakikalık telefon görüşmesine ilişkin, "Dendias, Akkuyu'da nükleer santral inşa etmenin birçok sorunlu neticesini gündeme getirdi" ifadeleri kullanıldı.

"TÜRKİYE TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Akkuyu'nun Türkiye'ye yakın diğer devletler için güvenlik tehdidi oluşturduğu savunuldu. Haberde, söz konusu nükleer tesise dair "Rusya'nın en büyük yabancı yatırımı ve Ankara nükleer tesis hakkında bilgi paylaşma konusunda isteksiz" ifadesine yer verildi. Yunan bakanın, Akkuyu NGS hakkındaki iddialarını bir adım öteye taşıyarak, Doğu Akdeniz'de yeni bir "Çernobil" tehlikesinin yaşanabileceğini öne sürdüğü kaydedildi.

"TÜRKİYE NÜKLEER SİLAH MALZEMELERİ EDİNİYOR"

Yunan basını, "Atina yıllardır Türkiye’nin 'şüpheli' çabalarına dikkatle bakıyor. Türkiye, enerji üretimi için nükleer reaktörler yaparak, hem gerekli teknolojik bilgi birikimini hem de nükleer silahların geliştirilmesinde kullanılabilecek malzemelere erişimi elde ediyor" ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca, "Türkiye, nükleer mühendisleri eğitiyor ve hem sivil hem de askeri kullanım için tasarlanmış fisil madde ve ekipman gibi kaynaklara erişmek istiyor" ifade edildi.

Fisil madde, nükleer mühendislikte nükleer fizyon zinciri reaksiyonunu sürdürebilen madde olarak biliniyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz