Dünyaya 'Masal' anlatan Türk'ler
İki babanın çocuklarına öğretici şarkılar ve masallar dinletme arayışıyla kurulan Adisebaba, bugün Youtube üzerinden dünyada 40 milyon aboneyle alanındaki en büyükler arasında.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Türkiye’den dünyaya uzanan başarı hikayeleri arasında son dönemin en çok dikkat çekeni, en konuşulanı, kısacık ömrüne rekorları sığdıran bir girişim oldu: Adisebaba…
Küçük çocuğu olanların hemen “Aaa evet, biliyorum!” dediğini duyar gibiyiz. Durum sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada böyle desek abartmış olmayız sanırım. Çünkü bunu biz değil, veriler söylüyor: Youtube erişimlerine göre dünyada ilkokul çağındaki her 5 çocuktan biri, Adisebaba izliyor!
KENDİ ÇOCUKLARI İLHAM OLDU
Bu müthiş başarı öyküsünün mimarları Murat Doğu ve yakın arkadaşı Ahmet Öncan. İkisi de yoğun tempoda çalışan iş insanıyken, hayatları çocuk sahibi olunca değişenlerden. Çocuk büyütürken her anne-baba gibi onlar da ihtiyaçları, eksikleri görüp bu konuda kafa yormuş.
Çocukları eğlendirirken yaşlarına uygun değerleri, bilgileri öğretecek şarkılar bulamamaktan yakınırken; düşünmenin bir adım ötesine giderek bunu bir iş haline getirmeye karar vermişler. Bugünün çocuklarının kendi çocuklarına söyleyeceği şarkıları yapma heyecanıyla 2013 yılında kolları sıvamışlar. “Aslında Adisebaba’nın hikayesi veriyi doğru kullanıldığında bir hayali gerçekleştirmenin öneminin hikayesi. İnandığınız bir fikriniz varsa, ne kadar yanlış atarsanız atın, o ilk adımın her şey olduğunun hikayesi.” diyen Murat Doğu, ekipleri kurarak hemen işe koyulmuş.
Pedagoglar, anaokulu öğretmenleri, çocuk psikologları gibi uzmanlara da danışarak çocukların gelişimine katkı sağlayacak 10 alışkanlık odağı belirlemişler. Animasyon ekibi de bu şarkıları çocuklara dinletecek “sevimli dostlar” karakterlerini tasarlamış.
İLK ENGELLE MORALLER SIFIR!
O ilk hayal kırıklığını şöyle anlatıyor Doğu: “D&R’larda lansmanlara başlıyoruz, her taraf sevimli dostlarla dolu ama bir terslik var: Satış yok. Nerede hata yaptık diye düşünmeye başlıyoruz. Stantlar, DVD’ler harika, her yeri donattık, bütün taktikleri kullandık, ne oldu acaba diye düşünüyoruz. Sonra aklımıza yaptığımız hatalar gelmeye başlıyor. Karakterleri kimse tanımıyor. İçine tanıdık şarkı da koymamışız. En büyük hatayı yaptığımızı Tom Cruise’dan öğreniyoruz. Bizim Sevimli Dostlar 29,90 TL, yanımızda aynı fiyata satılan Tom Cruise’un son filmi var. Birinci raundu feci şekilde kaybetmişiz. Ürüne inancımız tam ama morallerimiz sıfır. …”
BİR TELEFONLA İŞLER DEĞİŞİYOR
Bu onları durdurmamış çünkü bu alandaki eksiklikten, yanlışlardan çok eminler. Tabii kendi hazırladıkları şarkıların fark yaratacağından da… Hal böyle olunca mücadelenin ikinci raunduna daha kararlı ve güçlü başlamış Doğu ve Öncel ile ekipleri. Etki edeceğine çok inanmasalar da, bir öneri üzerine şarkıların ikisini Youtube’a koyuyorlar. İzlenmiyor! D&R satışları hala yok. Moral bozukluğunu ve tüm gidişatı değiştiren bir telefon geliyor ofislerine. Google Londra ekibi, içeriklerini çok beğendiklerini ve devam etmelerini söylüyor. Youtube partner programını anlatıp eğitimler veriyorlar. “O an aslında bir algoritmanın yanında işe girdiğimizi anlıyoruz. Kendi kendini eğiten mükemmel bir sanal zeka bizim patronumuz.” diye anlatıyor Murat Doğu o dönemi.
MASALLARDAKİ MESAJLAR DEĞİŞECEK
Bundan sonraki işleri, “en iyi videoyu bulma konusunda mükemmel olan bu sanal zekanın nasıl düşündüğünü anlamaya” odaklanmak oluyor. Formüller, hesaplar, veriler derken Youtube’da bir anda roket hızında büyüme başlıyor. Sürekli ve organik bu büyümeyi çocuklarından duydukları bir cümle daha da güçlendiriyor: “Baba okulda sizin videoları gösteriyorlar!”
Anaokullarının müfredatları rehberliğinde üretim çeşitleniyor, hızlanıyor ve yüzler gülüyorken Adisebaba’nın başarısını katlayan yola giriyorlar: Masallar!
Ah o büyürken hepimizin dinlediği ama aklımız başımıza erdiğinde “Yahu neler dinlemişiz, böyle saçma şey olur mu?” dediğimiz masallar… Kurdun yediği Kırmızı Başlıklı Kız, kavalın peşinde köyünden götürülen çocuklar, prensini bekleyen prensesler, baloda dans ettiği prensesle hemen evlenen prensler… “Bu masallara el atmamız, Adisebaba masalları yazmamız lazım.” diyorlar. Ve sonuç muazzam: Adisebaba masallarında Kırmızı Başlıklı Kız’da kurt anneanneyi yemeyip dolaba saklıyor, avcı kurdu karnından yararak öldürmek yerine ormanı süpürme cezası veriyor!
EN BÜYÜK ÇIKIŞ BİR YASAKLA BAŞLIYOR
Ama ikinci raundun ilk yol kazası yaşanıyor ve Türkiye’de Youtube kapanıyor! Gelirler bıçak gibi kesiliyor. İzlemeler sıfırlanıyor. “Bu dönem bizim en büyük çıkışı yapmamızı sağladı aslında” diyen Murat Doğu, bir daha asla böyle bir risk almamak için Türkçe dışında yabancı dillerde de içerik üretmeye karar verdiklerini anlatıyor heyecanla…
Vietnamcadan Japoncaya kadar 15 farklı dilde masallar ve onların editlerini yapmak için dünyanın çeşitli üniversitelerden alınan yabancı stajyerlerle dünyada masal anlatımı sektörüne hızlı ve güçlü bir giriş yapıyorlar. O gücü getirense, çıkış masalı olarak seçilen Rapunzel ve onun için hazırlanan thumbnail yani Youtube’da masalın linkinde görünen çizimi… Sayfalar boyu anlatılan analizler, haftalar süren araştırmalar ve verilere dayanarak alınan kararla “güzelim saçları çirkin bir kadın tarafından kesilen bir genç kızın hikayesi” olarak resmedilen Rapunzel thumbnail’i bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, internette yapılan aramada karşınıza çıkan bir başarı abidesi adeta.
HER AY YARIM MİLYON YENİ ABONE
Doğu, bugün geldikleri noktayı şöyle anlatıyor: “Sevimli Dostlar 5 milyon 250 bin takipçisi sayısı, İspanyolca ve Portekizcede toplam 4 milyon, dünya çapındaysa 40 milyon abone sayısıyla çocuk içeriğinde Youtube’un en büyük ve en önemli partnerlerinden biri. Ailemize her ay 500 bin yeni abone katılıyor. Her ay ortalama 125 milyon tekil kullanıcıya ulaşıyoruz. Bu, Youtube erişimini göz önüne aldığınızda tüm dünyada okul öncesi her 5 çocuktan biri Adisebaba videosu seyrediyor demek!”
Başarıya giden yolda tökezlemelerine, aksiliklere, hesapta olmayan engellere rağmen kararlılıkla devam etmenin önemini anlatıyor aslında Murat Doğu ve Ahmet Öncel’in ekipleriyle birlikte geldiği bu nokta. Öğretilen bilginin çok daha büyük sorumluluk yüklediği hassas kitleye, çocuklara hitap ettiklerinin farkındalığıyla yürütüyorlar işlerini. İlk günkü özen, inanç, kararlılık bugün halen yenilikçi bakış açısıyla gözlerinden eksilmemiş. Nil ve Mert ile başlayan şarkılı, masallı öğretici süreç bugün tüm dünya çocuklarına ulaşıyor. Dev ekip çalışmaya devam ederken bize kalan, yeni projelerle her gün gelişen bir Türk girişimi Adisebaba ile gurur duymak…
YORUMLAR
Yorum Yap