Tekstil sektörünün ihracat şampiyonları ödüllendirildi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), tekstil sektörünün ihracat şampiyonlarını ödüllendirdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Türkiye’nin toplam ihracatına en büyük katkıyı sağlayan sektörlerden olan tekstil sektörü, 2021 yılında gerçekleştirdiği 12,9 milyar dolar ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) dün gece düzenlediği törenle başarılı ihracatçıları ödüllendirdi.

Ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. Gecede Anadolu'nun geleneksel dokumalarının tekstil ve moda sektörüyle buluşturulmasını amaçlayan 'Türkiye Dokuma Atlası' projesi kapsamında hazırlanan dokumalar özel bir gösteriyle sergilendi.

Türkiye Dokuma Atlası Projesi'nin Türkiye’nin zengin kültürünü harmanlayıp sunan bir proje olduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu proje aslında tekstil sektörümüzün gücünü gösteriyor. Zamanında birilerinin beğenmediği sektör, bugün sizlerin gayretiyle tüm dünyaya üretim yapıyor. Sektör; Ar-Ge, tasarım ve inovasyonu merkezine alan yaklaşımla, küresel pazarlarda rekabet edecek ürünler artık ülkemizde üretiliyor. 30 milyar doları aşan ihracat da bunun en büyük kanıtı. Dünyanın en büyük beşinci tekstil üretici ve ihracatçısı konumuna yükseldik. Biliyorum gücümüz ve potansiyelimiz var. Dünya beşinciliği elbette önemli bir başarı. Biz bunu çok daha ileri taşıyabilecek kabiliyete sahibiz. O yüzden Ahmet Bey'in koyduğu üçüncülük hedefini ben gayet makul buluyorum. Ama bunun da ötesine nasıl çıkarız, nasıl bir numara oluruz? İnşallah ben bu salonda bu başarıları da göreceğimize inanıyorum. En kısa sürede biz dünya liderliğine oynayabileceğiz. Ben bundan şüphe duymuyorum. Sizlerin üstün gayretleriyle üretime, ihracata ve istihdama muazzam bir katkı sağladınız. İhracata değer katmak, aslında Türkiye'ye değer katmak demektir. Bu sebeple ülkemize değer katan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonumuza omuz veren cengaverlerimizi ödüllendirmek istedim.” dedi.

‘TEKSTİL SEKTÖRÜ BİRBİRİYLE YARIŞ HALİNDE’

#reklam#

Tekstil sektörünün köklü firmalarının birbirleriyle yarış halinde olduğunu dile getiren Bakan Varank, “Bu sektör o kadar çok başarı hikayeleriyle dolu ki her biriyle gurur duyuyoruz. Ödül alan alamayan sektöre ülkemize değer katmaya durmaksızın devam eden sanayicileri yatırımcıları, girişimcileri yürekten tebrik ediyorum. Başarılarının artarak devam etmesini ve geriden gelenlere örnek olmasını temenni ediyorum. Hiçbir başarı tesadüfi gerçekleşmez. Firmalarımızın elbette büyük bir özveriyle gece gündüz çalışarak bu noktalara geldiklerini biliyoruz. Bu çabaları heba etmeyecek onları daha da cesaretlendirecek etkin bir iş ve yatırım ortamının girişimcilerimize sunulması en az bu çabalar kadar kıymetli. Biz de Bakanlık olarak sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde iş dünyamıza yol arkadaşlığı yapıyor, onların önünü açacak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Hem tekstilde hem de diğer sektörlerde yatırım, üretim, istihdam ve ihracattan asla taviz vermiyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri bölgeleri, sanayi siteleri inşa ediyor; ülkemizin sanayi alt yapısını güçlendiriyoruz. Tekno parklar, Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle güçlü bir Ar-Ge ve inovasyon ofisleri inşa ediyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK ile yeşil ve dijital dönüşümlerine destek oluyoruz. Özel sektör yatırımlar için cazip teşvikler sağlıyoruz. Oluşturduğumuz fonlarla yenilikçi girişimciliğe katkı sağlıyoruz. Ülkemizin teknolojik dönüşümü için gerekli insan kaynağını oluşturmak için etkili programlar oluşturuyoruz. Tüm bunların yanında uzay ve yapay zeka gibi çığır açıcı alanlarda ülkemizi çağ atlatacak vizyon projeleri de geliştirmeye devam ediyoruz. Tekstil de bizim bu gayretlerimizi bilişimci ve girişimcilerin çabalarıyla birleşerek fark oluşturduğu bir sektördür.” ifadelerini kullandı.

‘İKİ SEKTÖR 32 MİLYAR DOLARI GEÇECEKTİR’

#reklam#

Ödül töreninde konuşma gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise, “Türk tekstili, 200’ü aşkın ülkeye yaptığı ihracatla, tüm dünyada markalaştığımız sektörlerin başında geliyor. Yaşadığımız pek çok krize rağmen, tekstil sektörümüz ihracatını ilmek ilmek işleyerek; hep daha fazlasını hedefledi. 200’ü aşkın ülkeye ihracat demek; 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunda hemen hemen herkesin Türk kumaşını görmesi, kaliteyi hissetmesi ve yaşaması demek. Güvenilir ve aranan bir tedarikçi olduğumuzu tüm dünyaya pek çok kez kanıtladık. Kalite, işçilik, tasarım, marka algısı gibi bizi başarılı kılan ne varsa, insanlığın hizmetine daha fazla sunmalıyız. Bunları yaparken hem ihracatımızı sürdürülebilir kılmalı hem de sürdürülebilir ürünlerin payını artırmalıyız. Yılın 9 ayını geride bıraktık. Tekstil ve hazır giyimin 9 aylık ihracatı 24 milyar dolara ulaştı. Bu tablo bize tekstil ve hazır giyimin Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatına gün saydığını gösteriyor. İki sektörümüzün bu yıl 32 milyar doları geçeceğine yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

‘BİRLİKLE İHRAÇ ETTİK; BİRLİKTE İFTİHAR EDİYORUZ’

#reklam#

Ödül töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ahmet Öksüz, “Tekstil sektörü olarak 2021 yılında 12,9 milyar dolar ihracat ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz 49 milyar dolar üretimle tüm zamanların en yüksek üretim değerine ulaştık. Türk tekstil sektörünü dünyanın en büyük ilk 5 tekstil ihracatçısı ülkesinden biri yapmak üzere söz vermiştik. Sektörümüz İtalya, Güney Kore gibi rakiplerini geride bırakarak dünyanın en büyük 5. tekstil tedarikçisi konumuna yükseldi. Küresel tekstil ihracatından aldığımız pay ise yüzde 3,6 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2022 yılı Ocak – Eylül döneminde ise 10 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Son 1 yılda ise istihdamımızı 80 bin kişi artırarak 1,2 milyon istihdama ulaştık. Sene sonunda hep birlikte yeni bir rekora imza atarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarını yine birlikte açıklayacağız. Çünkü Birlikle İhraç Ettik; Birlikte İftihar Ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TEKSTİLDE YENİ HEDEF DÜNYA’DA İLK 3

#reklam#

Küresel gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ahmet Öksüz, “Üretim ağımızı geliştirmek, yeni istihdam olanakları yaratmak, ihracatımızı artırmak ve ülke ekonomimizi kalkındırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedefler doğrultusunda, sektörümüzün üretim imkanlarının iyileştirilmesi, projelerimizle katma değerli ihracatımızın artırılması, pazar çeşitliliğinin sağlanması, tasarım, eğitim ve tanıtım atakları gibi çok yönlü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türk tekstil sektörü olarak dün olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisine değer katmaya devam edeceğiz. En büyük hedefimiz; rakiplerimizi geride bırakarak Dünyanın en büyük ilk 3 tekstil ihracatçı ve üretici ülkesinden biri olmak!” dedi.

TOPLAM 724 ÖDÜL

İTHİB tarafından düzenlenen ‘İTHİB İhracata Değer Katanlar’ ödül töreninde bu yıl 10 yıldız, 33 platin, 39 altın, 123 gümüş, 307 bronz, 212 başarı ödülü sahiplerini buldu. Törende toplam 724 ödül verildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz