Türkiye'nin dünyaca ünlü markası Zeki Triko kepenk kapattı
Ünlü mankenlere yer verdiği billboard reklamları ile bir döneme damgasını vuran ve mayo reklamlarına sansür tartışmalarının merkezinde yer alan Zeki Triko’nun İstanbul’daki son mağazası da kapandı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Bir marka daha yaşadığı zorluklar sonrası kepenk kapattı. 1958 yılında Zeki Başeskioğlu tarafından kurulan ve bir dünya markası olmaya en çok yaklaşan Türk markalarından biri olan Zeki Triko, İstanbul'da kalan son satış noktası olan Nişantaşı mağazasında da kepenk indirdi. Firmanın hiçbir telefonundan yetkililere ulaşılamazken internet sitesi de satışlara kapandı. Zeki Triko Cadde’deki mağazasını da kapattı
DÜNYA MARKASI…
Zeki Triko bir dönem dünya plaj modasına öncülük yapan bir marka haline gelmiş, dünyaca ünlü modellerle hazırladığı reklam kampanyaları ile ses getirmişti. Mayo üretimine 1984 yılında başlayan Zeki Triko, uluslararası 50 dergiye kapak ve haber oldu, dünyaca ünlü mankenleri Türkiye'ye getirerek defile ve çekimler yaptı ve Türkiye'nin tanıtımına da önemli katkı sağladı.
Zeki Triko'nun kurucusu Zeki Başeskioğlu, sıfırdan bir dünya markası yaratan Cumhuriyet dönemi girişimcilerine örnek olarak gösterildi.
Başeskioğlu'nun hayatını anlatan kitapta “Onu ayıran en büyük özellik, sermaye birikim modelinin devlete yönelik müteahhitlik gibi işlere dayanmaması. Onu bu noktaya ulaştıran ne aileden miras, ne devlet desteği, ne de köşe dönme özlemi. Onu başarıya ulaştıran düşüncenin temelinde, girişimci ruha olan inanç var” denildi.
Mayo reklamları ile ses getirdi sansür tartışmalarının içinde kaldı
Zeki Triko 90'ların sonuna kadar ünlü mankenlerin yer aldığı reklamları ile ses getiriyordu. Dönemin Refah Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi mayo reklamlarında sorun çıkartınca Zeki, 1997 Mart'ında Atatürk'ün Florya plajındaki fotoğrafını kullandığı billboard kampanyasında “Güneşi özledik” ifadesini kullanarak sansüre tepki gösterdi.
Sektör temsilcileri, Zeki Triko'da gelinen noktanın pandeminin yarattığı olumsuzluklardan bağımsız gerçekleştiğini ve şirketin son 5-6 yıldır kötü gidişatı durduramayarak küçüldüğünü aktarıyor.
ZEKİ BAŞESKİOĞLU KURDU
Zeki Başeskioğlu tarafından kurulan Zeki Triko, Türkiye'de hazır giyim sektörünün öncülerinden biri olarak tanınıyor. 1960'lı yıllarda düzenlediği defileler ile kendinden söz ettiren firma, 1980'li yıllarda ise rotayı mayo üretimine kırdı.
Mayo üretimi ile birlikte top modeller ile çalışan Zeki Triko, aralarında Cindy Crawford, Claduia Schiffer, Heidi Klum, Naomi Campbell, Adriana Lima, Alessandra Ambrossio, Doutzen Kroes ve günümüzün ünlü modelleri Gigi ve Bella Hadid’in annesi Yolanda Hadid'in de olduğu dünyaca ünlü mankenler ile çekimler ve defileler düzenleyerek dikkatleri üzerine çekmişti.
Zeki Triko, en son 2019 sezonunda yeni bir alana girmiş ve ZekiFİT adı altında kadın spor ürünleri üretmeye başlamıştı.
4 MİLYONLUK BOŞANMA İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Zeki Triko son döneminde ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Alara Başeskioğlu tarafından yönetiliyordu. Sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre, 2015-2020 yılları arasında şirkette aktif yöneticilik yapan Başeskioğlu, Şubat 2020'den bu yana ise Balenciaga'da iş yaşamını sürdürüyor.
Öte yandan, Zeki Başeskioğlu'nun oğlu Mümtaz Başeskioğlu da bir dönem yüklü tazminat istenen boşanma davası ile gündeme gelmişti. 2018 yılındaki boşanma davasında, Mümtaz Başeskioğlu'nun 9 yıllık eşi İdil Başeskioğlu 4 milyon TL tazminat talep etmişti.
2003'te hac döneminde Atatürk Havalimanı'ndaki reklamının üzerinin kapatılması sonrası da sansür tartışmalarının merkezinde yer aldı.
Özlem Ermiş Beyhan/Sözcü
YORUMLAR
Yorum Yap