Maskede yeni kriz! İhracatçı kumaş talebini karşılayamıyor

Virüs salgınıyla tıbbi malzemelerin ticaretine getirilen genel yasaklar, ayrıntı bazında birçok sektörün ihracatında sıkıntıya neden oluyor...

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Hazır giyim ve konfeksiyoncular, koronavirüs pandemisi ile ilgili iyi haberlerin gelmeye başladığı Avrupa pazarında zincir mağazalar ve büyük markaların kumaş maske talebine yanıt verememekten şikayetçi. Çözüm olarak kumaş maskenin GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numarasının değiştirilmesi öneriliyor.

“Kumaş maskenin GTİP numarası değişmeli”

#reklam#

Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihraç edilecek her bir maske için iç piyasaya bir maske verilmesi konusunun gündemde olduğunu hatırlatarak, “Zincir mağaza ya da markanın basılı ürünü yurt içine verildiği takdirde marka ve patent konusunda büyük sıkıntı yaşanır. DMO (Devlet Malzeme Ofisi), markalı ürünleri piyasaya veremez. Verdiği takdirde uluslararası ticaret kuralları gereği üretici firmalarımız büyük sıkıntı yaşar. Ayrıca firmalar, maliyetlerinde tazminat davaları ile karşı karşıya kalabilir. Dolayısıyla cerrahi maske ile kumaş maskenin farkları dikkate alınarak GTİP numarası değişikliği yapılmalı” dedi. Konuyu gerek Ticaret gerekse Sağlık Bakanlığı yetkililerine ilettiklerini kaydeden Eskinazi, “Konunun hızlı biçimde çözüleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“Eşantiyon maske ihracatına izin verilmeli”

Marka ismi ve logosunun bulunduğu, mağaza ziyaretlerinde eşantiyon olarak dağıtılabilecek kumaş maskeye büyük bir talep olduğunu kaydeden Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, maske ihracatının yasak olması nedeniyle bu talebe yanıt verilemediğini söyledi. Bunun uzun süre devam edecek bir moda akımı gibi görülmesi gerektiğini vurgulayan Sertbaş, “Avrupalı zincir mağazalardan ve markalardan gelen kumaş maske talepleri yoğunlaştı. Bu cerrahi maske gibi değil. Markanın isminin yazdığı, mağazaların eşantiyon dağıtabileceği bu maske ihracatına izin verilmeli” ifadelerini kullandı.

“Yıkanabilir maskeye dönmek gerekiyor”

#reklam#

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler de hızlı bir şekilde yıkanabilir maskeye dönmek gerektiğini vurgulayarak, “Nonwoven dediğimiz tek kullanımlık maskeler aynı zamanda bir çevre kirliliği sorunu. Sürdürülebilirlik konusundaki yeni yaklaşımları da dikkate aldığımızda bizim dış talebin yanı sıra iç pazardaki durumu da dikkate alarak yıkanabilir maskeye dönmemiz gerekiyor. Zira hem maskeye ulaşılabilirlik hem de giderek büyük bir soruna neden olabilecek atık boyutunun önüne geçmemiz için bu şart” dedi.

“Talep, moral açıdan kayda değer”

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş ise sektörde işlerin normale dönmesini zaman alacağını belirterek, “Gelen talepler sektörün derdine derman değil ama, moral açıdan kayda değer. Sektörde işlerin düzelmesine biraz daha zaman var” dedi. Çalışan işletmeler başta olmak üzere, yurt içinde de maske sıkıntısına vurgu yapan Uğurtaş, “Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın daha iyi bilgilendirilmesi ile konu çözümlenebilir. Zira maske ihracatı yasak ama iç pazarda da maskeye ulaşımda sıkıntı var” şeklinde konuştu.

Nihat Delibaşı/Dünya

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz